Παίζουν τα ρέστα τους στο Βερολίνο-Τα λάφυρα, οι συμμαχίες και τα συμφέροντα

Στο Βερολίνο είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας σε μια υστατη προσπάθεια επίλυσης του λιβυκού προβλήματος. Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του Βλαντιμίρ Πούτιν και το ηχηρό χαστούκι που δέχθηκε από τον Στρατάρχη Χαφτάρ, η Άγκελα Μέρκελ πήρε τη σκυτάλη και φιλοδοξεί, να είναι αυτή που θα λύσει τον γόρδιο δεσμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το χρονικό του χάους στη Λιβύη μετά την πτώση του Καντάφι

Μετά από τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη χώρα, ύστερα από τον θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι και την αλλοπρόσαλλη στάση των μεγάλων δυνάμεων, που εκμεταλλεύτηκαν την αποσταθεροποιημένη κατάσταση, η χώρα διχάστηκε και σύρθηκε σε ένα μακροχρόνιο εμφύλιο που έφτασε στο ζενίθ του, τους τελευταίους μήνες με λάφυρο τις πετρελαιοπηγές.

Τα δύο στρατόπεδα, του Στρατάρχη Χαφτάρ και του πρωθυπουργού της Κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης Φαγιέζ αλ Σαράζ, αναμένεται να κάτσουν για πρώτη φορά στο ίδιο τραπέζι στη διάσκεψη που ξεκινά σήμερα στις 15:10 το απόγευμα, στο Βερολίνο.

Σε αυτή θα συμμετέχουν, πέραν της Άγκελα Μέρκελ, από τις ΗΠΑ ο Μάικ Πομπέο, η Ρωσία, η Τουρκία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Βρετανία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Κίνα, η Αλγερία, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ε.Ε., ο Αραβικός Σύνδεσμος, ο Αφρικανικός Σύνδεσμος και ο ΟΗΕ.

Ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων προκειμένου να μπει τέλος στις εχθροπραξίες στη Λιβύη, θα γίνει με την συμμετοχή των επικεφαλής των δύο αντίπαλων στρατοπέδων, τον στρατηγό του Εθνικού Λιβυκού Στρατού, Χαλίφα Χαφτάρ και τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης (GNA), Φαγιέζ αλ Σαράζ.

Κεντρικός στόχος της διάσκεψης δεν είναι άλλος από την επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στη χώρα, αλλά και η δέσμευση των εμπλεκομένων χωρών να πάψουν να ενισχύουν στρατιωτικά τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές.

Αυτό που μένει να διαφανεί είναι αν οι χώρες που εμπλέκονται και κυρίως οι μεγάλες δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία σε πρώτο επίπεδο και η Τουρκία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία σε δεύτερο, πήραν τα μαθήματα που έπρεπε από το παράδειγμα της Συρίας και θα βάλουν νερό στο κρασί τους για να υπάρξει επιτυχής κατάληξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζητά διεθνή δύναμη προστασίας ο Σάρατζ αν ο Χαφτάρ δεν τερματίσει τις εχθροπραξίες

Τα δεδομένα
Η επίτευξη συμφωνίας δεν είναι καθόλου εύκολο εγχείρημα, ειδικά για όσους έχουν κατά νου το προηγούμενο εγχείρημα του Ρώσου Προέδρου. Ειδικά μετά από την πόρτα που έριξε στον Βλαντιμίρ Πούτιν ο Χαφτάρ, φαίνεται ότι απομακρύνεται από την προστασία του. Στη διάσκεψη ο Χαλίφα Χαφτάρ θα έχει με το μέρος του τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που χρηματοδοτούν και εξοπλίζουν τα στρατεύματά του, την Αίγυπτο, χώρα στην οποία εκπαιδεύτηκε ο ίδιος και τη Γαλλία.
 
Οι εμπλεκόμενες στη διάσκεψη χώρες, οι οποίες επιλέχθηκαν υποκειμενικά από τη Γερμανία, έχουν και οι ίδιες τεράστια, τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά συμφέροντα να εξυπηρετήσουν.
 
Η Γερμανία δεν βλέπει με καλό μάτι τον αποκλεισμό της από τον ενεργειακό σχεδιασμό της ανατολικής Μεσογείου και διεκδικεί μια θέση στο τραπέζι.
 
Γαλλία, Ιταλία και Βρετανία μετά την αποκιοποίηση είχαν τεράστια συμφέροντα και προνόμια στην περιοχή, τα οποία διατηρούν μέχρι σήμερα. Κατ΄ ουδένα λόγο δεν θα ήθελαν να τα απολέσουν.
 
Από την άλλη οι ΗΠΑ επιδεικνύουν τεράστια σημασία για τα ενεργειακά της ανατολικής Μεσογείου και σίγουρα η παρουσία τους εξυπηρετεί αυτά τα συμφέροντα, ενώ την ίδια ώρα νιώθουν ενοχλημένες που η Ρωσία επεκτείνει την επιρροή της σε μια περιοχή, που μετά τη πτώση της ΕΣΣΔ απώλεσε.

Και η Τουρκία, έχοντας ήδη αναδειχθεί σε βασικό εμπλεκόμενο παράγοντα στη Λιβύη, διεκδικεί διάσωση των μνημονίων που έχει υπογράψει με το καθεστώς Σάρατζ, γεγονός που της επιτρέπει να πραγματοποιήσει το σχέδιο «Γαλάζια πατρίδα».

Η Ελλάδα, η οποία εξέφρασε ανοικτά τη διαφωνία της για την μη πρόσκληση της στη διάσκεψη, παρά το διπλωματικό ντεμαράζ των τελευταίων ημερών αρκείται στον ρόλο του παρατηρητή με βασικό αίτημα την κατάργηση των μνημονίων Τουρκίας-Λιβύης.
 
Παραμένει άγνωστο το πού θα καταλήξει η διάσκεψη του Βερολίνου. Παραμένει βέβαιο ότι το δράμα της Λιβύης θα συνεχιστεί.

Τι αναφέρει το προσχέδιο της Διάσκεψης Βερολίνου
«Εμείς [οι συμμετέχοντες] υποστηρίζουμε τη πολιτική συμφωνία ως βιώσιμο πλαίσιο για την πολιτική λύση στη Λιβύη». «Ζητάμε επίσης τη δημιουργία ενός λειτουργικού Συμβουλίου Προεδρίας και τη δημιουργία μιας ενιαίας, ενωμένης, συμπεριληπτικής και αποτελεσματικής Λιβύης κυβέρνησης που θα εγκριθεί από τη Βουλή».
 
Οι συμμετέχοντες «παροτρύνουν επίσης όλα τα κόμματα της Λιβύης να συνεχίσουν την πολιτική διαδικασία ειρήνευσης υπό την αιγίδα της UNSMIL [Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη], συμμετέχοντας εποικοδομητικά, ανοίγοντας το δρόμο για τον τερματισμό της μεταβατικής περιόδου μέσω ελεύθερων, δίκαιων, περιεκτικών και αξιόπιστων κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών». Το έγγραφο υπογραμμίζει «τον σημαντικό ρόλο των γειτονικών χωρών στη διαδικασία σταθεροποίησης της Λιβύης».
 
«Δεσμευόμαστε να χρησιμοποιήσουμε όλες τις διμερείς επαφές για να παροτρύνουμε όλα τα κόμματα της Λιβύης να συμμετάσχουν στην κατάπαυση του πυρός και να συμμετάσχουν στην πολιτική διαδικασία εντός της Λιβύης υπό την αιγίδα του UNSMIL», προσθέτει το έγγραφο.
 
Τα στρατιωτικά κινήματα
Οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη ζητούν τον τερματισμό όλων των στρατιωτικών κινημάτων που υποστηρίζουν τις αντιμαχόμενες πλευρές.
 
«Ζητάμε τον τερματισμό όλων των στρατιωτικών κινημάτων που υποστηρίζουν τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές ξεκινώντας από την αρχή της διαδικασίας κατάπαυσης του πυρός», αναφέρει το έγγραφο.
 
Μεταρρυθμίσεις ασφαλείας
Το σχέδιο συμπερασμάτων της επικείμενης διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη απαιτεί μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ασφάλειας στη χώρα.
 
«Εμείς [οι συμμετέχοντες] ζητούμε την αποκατάσταση του μονοπωλίου του κράτους στη νόμιμη χρήση βίας», αναφέρει το έγγραφο, προσθέτοντας: «Στηρίζουμε τη δημιουργία ενιαίας εθνικής ασφάλειας της Ασφάλειας της Λιβύης, της αστυνομίας και των στρατιωτικών δυνάμεων υπό κεντρική διοίκηση, με σχετικά έγγραφα.»
 
Κυρώσεις σε εκείνους που παραβιάζουν εμπάργκο όπλων
Το σχέδιο συμπερασμάτων της επικείμενης διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη απαιτεί κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
 
“Εμείς [οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη] δεσμευόμαστε να τηρήσουμε κατηγορηματικά και πλήρως τον εμπάργκο όπλων που θεσπίστηκε με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (2011) και τα μεταγενέστερα ψηφίσματα του Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένης της διάδοσης όπλων από τη Λιβύη. Καλούμε όλους τους φορείς να εφαρμόσουν και να επιβάλουν κυρώσεις του ΣΑΗΕ, μεταξύ άλλων μέσω εθνικών μέτρων εφαρμογής, εναντίον εκείνων που διαπιστώνεται ότι παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων του ΣΑΗΕ ή την κατάπαυση του πυρός”.
 
Ειδική επιτροπή για την παρακολούθηση της εφαρμογής των μέτρων
Θα συσταθεί ειδική επιτροπή παρακολούθησης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για την εφαρμογή των αποτελεσμάτων της διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη.
 
Η διεθνής επιτροπή θα ασχοληθεί με την εφαρμογή των έξι σημείων που περιγράφονται στο έγγραφο. Πρόκειται για την κατάπαυση του πυρός, το εμπάργκο όπλων, την επανέναρξη του πολιτικού διαλόγου, τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ασφάλειας, τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και το ανθρωπιστικό δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
 
“Δημιουργούμε με τον τρόπο αυτό μια Διεθνή Επιτροπή Παρακολούθησης (IFC) για να διατηρήσουμε τον συντονισμό μετά την Διάσκεψη Κορυφής του Βερολίνου υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών”, αναφέρει το έγγραφο.
 
Σύμφωνα με το έγγραφο, η επιτροπή θα συνεδριάζει σε μηνιαία βάση σε διαφορετικές τοποθεσίες. Στο τέλος κάθε συνεδρίασης, θα παρουσιαστεί ένα συμπέρασμα που θα αναγνωρίζει συγκεκριμένα επιτεύγματα ή συμμόρφωση. Εκτός από αυτό, ειδικές ομάδες εργασίας θα συναντηθούν στη Λιβύη ή στην Τυνησία δύο φορές το μήνα.
 
Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
Το σχέδιο συμπερασμάτων καλεί επίσης τα συμβαλλόμενα μέρη στη σύγκρουση στη Λιβύη να προβούν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
 
“Εμείς [οι συμμετέχοντες] χαιρετίζουμε τη σημαντική μείωση της βίας από τις 12 Ιανουαρίου και τις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν στη Μόσχα στις 14 Ιανουαρίου με στόχο την προετοιμασία για μια συμφωνία εκεχειρίας”, αναφέρει το έγγραφο.
 
“Ζητάμε αξιόπιστα, επαληθεύσιμα, αλληλοεξαρτώμενα και αμοιβαία βήματα, ξεκινώντας από μια εκεχειρία που εφαρμόζουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων αξιόπιστων βημάτων προς την απομάκρυνση όλων των ένοπλων ομάδων και των πολιτοφυλακών από όλα τα κόμματα”, αναφέρει το έγγραφο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη “την απόσυρση των βαρέων όπλων, του πυροβολικού και των εναέριων μέσων.” Καλούμε τα Ηνωμένα Έθνη να διευκολύνουν τις διαπραγματεύσεις κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των πλευρών, μεταξύ άλλων μέσω της άμεσης σύστασης τεχνικών επιτροπών για την παρακολούθηση και επαλήθευση της εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός, προσθέτει το έγγραφο.
Οικονομικές μεταρρυθμίσεις
 
Οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη ζητούν επίσης οικονομικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα, όπως προκύπτει από το σχέδιο συμπερασμάτων της διάσκεψης.
 
“Υποστηρίζουμε τον οικονομικό διάλογο με εκπροσώπους χρηματοπιστωτικών και οικονομικών θεσμών της Λιβύης και ενθαρρύνουμε την εφαρμογή διαρθρωτικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Για να διευκολυνθεί αυτός ο διάλογος, υποστηρίζουμε τη δημιουργία μιας οικονομικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων της Λιβύης που θα αποτελείται από εκπροσώπους των βασικών οικονομικών και οικονομικών θεσμών.
 
Οι συμμετέχοντες επίσης “ενθαρρύνουν τη δημιουργία ενός μηχανισμού ανασυγκρότησης για τη Λιβύη, η οποία θα υποστηρίζει την ανάπτυξη και ανασυγκρότηση σε όλες τις περιοχές υπό την αιγίδα μιας νέας αντιπροσωπευτικής και ενιαίας κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας που θα ασκεί την εξουσία της σε όλη την περιοχή της Λιβύης, για να αναπτύξει τις περιοχές που πλήττονται σοβαρά”.
 
Συναντήσεις Πομπέο στο Βερολίνο
Στο μεταξύ, στο περιθώριο της Διάσκεψης για το λιβυκό, ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
 
Ακολούθως, θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Sheikh Abdullah bin Zayed Al Nahyan, για να ακολουθήσει συνάντηση με τον Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντελφατάχ Αλ Σίσι. Στις 12:45 θα συναντηθεί με τον Επίτροπο Εξωτερικών Υποθέσεων και Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιοζέπ Μπορέλ.

Τέλος, στη 1:30 μμ θα δει τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας.

Δειτε Επισης

Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα
Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
Κακοκαιρία στην Ισπανία-Νεκροί δύο άνθρωποι που παρασύρθηκαν από τα κύματα
«Οι ΗΠΑ δεν διαβίβασαν στη Ρωσία όλα τα στοιχεία για την προετοιμασία της τρομοκρατικής στη Μόσχα»
Δύο ύποπτοι για την επίθεση στο Crocus κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους
Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα
Η Πολωνία κατηγορεί τη Ρωσία για κατασκοπεία και προσπάθειες αποσταθεροποίησης
Aσφαλιστικές αποζημιώσεις ρεκόρ από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη-Στα $3 δισ. οι πρώτοι υπολογισμοί
Έκθεση-κόλαφος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-«H Τουρκία προχωρά σε παράνομες απελάσεις Σύρων»