Έφτασε εσπευσμένα στην Αθήνα ο Στρατάρχης Χαφτάρ-Βλέπει Δένδια και Μητσοτάκη

Στην Αθήνα προσγειώθηκε στις 19:50 το αεροσκάφος που μετέφερε στην Αθήνα, υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, Χαλίφα Χαφτάρ. Η έλευση του Χαφτάρ στην Αθήνα γίνεται μόλις δύο εικοσιτετράωρα πριν την διεθνή Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, από την οποία έχουν αποκλειστεί τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος.

Ο στρατάρχης Χαφτάρ, ο οποίος αναμένεται να λάβει μέρος στη Διάσκεψη του Βερολίνου, έφτασε στην Αθήνα υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας, ενώ η έλευσή του στην πρωτεύουσα δεν ανακοινώθηκε, για λόγους ασφαλείας. Ο Χαλίφα Χαφτάρ αναμένεται να συναντηθεί την Παρασκευή στις 09:20 το πρωί με τον Νίκο Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών και στη συνέχεια στις 13.00 θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο γραφείο του στη Βουλή.
 
Βάσει του προγράμματος που έχει ανακοινώσει η ελληνική κυβέρνηση, ο στρατάρχης θα έχει απόψε ιδιωτική συνάντηση με τον Νίκο Δένδια, ενώ την Παρασκευή το πρωί θα έχει επίσημη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών στις 9.20 π.μ.. Λίγη ώρα αργότερα, στη μία το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο γραφείο του στη Βουλή.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μητσοτάκης: Βέτο στην ΕΕ εάν δεν κριθούν άκυρα τα μνημόνια με την Τουρκία

Άγνωστο είναι, ακόμη, έαν ο στρατάρχης Χαφτάρ, «αντίπαλον δέος» του πρωθυπουργού Φαγιέζ αλ-Σάρατζ της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης, με έδρα την Τρίπολη, θα διανυκτερεύσει στην Αθήνα ή θα αναχωρήσει.

Υπενθυμίζεται ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ δεν έκρυψε την έντονη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έλαβε πρόσκληση από τη Γερμανία στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.
 
Με τον Ρώσο Προέδρο Βλαντιμίρ Πούτιν συνομίλησε τηλεφωνικά ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενόψει της επικείμενης Διάσκεψης της Λιβύης, η οποία θα διεξαχθεί στο Βερολίνο στις 19 Ιανουαρίου. Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας ο Πρόεδρος Μισέλ και ο Ρώσος Πρόεδρος εξέτασαν την κατάσταση στη Λιβύη και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.
 
Σημειώθηκε ότι η κρίση στη Λιβύη ενέχει σημαντικούς περιφερειακούς κινδύνους. Οι δυο Πρόεδροι συζήτησαν τη σημασία της παύσης των εχθροπραξιών. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει πλήρως τις πρωτοβουλίες του ΟΗΕ και τη διαδικασία του Βερολίνου. Οι δύο Πρόεδροι ελπίζουν ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα καταλήξουν σε συμφωνία για να κλειδώσουν μια κατάπαυση του πυρός και να ξαναρχίσουν την πολιτική διαδικασία.
 
Για τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου "είναι απαραίτητο να απευθυνθούμε σε όλους τους διεθνείς εταίρους προκειμένου να συζητήσουμε τις επιλογές αποκλιμάκωσης στο Ιράν και το Ιράκ". Ο Πρόεδρος Μισέλ τόνισε ακόμη ότι "η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει πλήρως την JCPOA ως σημαντική συμβολή στην περιφερειακή ασφάλεια και βασικό πυλώνα της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής μη διάδοσης πυρηνικών όπλων".
 
Κατά την πρώτη επαφή μεταξύ του Σαρλ Μισέλ, υπό την ιδιότητά του ως προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και του Προέδρου Πούτιν ο Πρόεδρος Μισέλ υπενθύμισε τη θέση της ΕΕ σχετικά με την πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, σημείωσε τη Διάσκεψη Κορυφής του Παρισιού που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 σε "σύνθεση Νορμανδίας" και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία διαμετακόμισης φυσικού αερίου που συνήφθη μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.
 
Η ΕΕ υποστηρίζει την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά της.
 
Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) o Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν  θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη για την Λιβύη στο Βερολίνο.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της   Συνόδου   Κορυφής,   είχε  σημερινή τηλεφωνική   συνομιλία   με   την Καγκελάριο   Μέρκελ, όπως ανέφεραν κύκλοι του Γαλλικού Προεδρικού Μεγάρου.  
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας δήλωσε ότι ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, διοικητής του δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης, δεσμεύτηκε στην εφαρμογή μιας εκεχειρίας στη χώρα, μεταδίδει το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο n-tv.
 
"Δεσμεύτηκε να συμμορφωθεί με την εκεχειρία, παρά το γεγονός ότι δεν υπέγραψε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Μόσχα νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα. Είναι πολύ σημαντικό", μετέδωσε το n-tv επικαλούμενο τον Μάας, που έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά τη συνάντησή του με τον Χάφταρ στη Βεγγάζη.
 
Λίγο νωρίτερα, ο επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας Φάγιεζ αλ Σάρατζ είχε ανακοινώσει μέσω του γραφείου Τύπου του ότι θα συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη που θα διεξαχθεί στο Βερολίνου.
 
"Θα είμαστε παρόντες στο Βερολίνο" δήλωσε ο Σάρατζ κατά τη διάρκεια μιας σύσκεψης με μέλη του υπουργικού συμβούλιου του και άλλους αξιωματούχους, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
 
 
 

Δειτε Επισης

Οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο στην πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ
Ιράν: Απόλυτα ασφαλείς οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ισφαχάν
LIVE: Πύραυλοι του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν-Διαψεύδει η Τεχεράνη
Καταρρίφθηκαν drones αλλά δεν έγινε επίθεση με πυραύλους υποστηρίζει το Ιράν-Kανένα σχόλιο από Ισραήλ
Χειροπέδες σε 31χρονο για τη βομβιστική επίθεση σε γνωστό μπαρ στον Πρωταρά
ΒΙΝΤΕΟ: Παγκόσμιος συναγερμός-Προχώρησε σε αντίποινα το Ισραήλ, πύραυλοι έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Εμπρηστές και αστυνόμοι: Πώς εξελίσσεται το παιχνίδι...
Παίρνει τις λιμουζίνες, δίνει μικρότερα ηλεκτρικά οχήματα στους αξιωματούχους η Κυβέρνηση-1.6 εκ. ευρώ το κόστος