«Κλείδωσε» για τις 19 Ιανουαρίου η σύνοδος του Βερολίνου για τη Λιβύη

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε σήμερα ότι η σύνοδος του Βερολίνου για το ζήτημα της Λιβύης θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιανουαρίου.
 
Η ημερομηνία της διάσκεψης επιβεβαιώνεται από την Καγκελαρία της Γερμανίας λίγες ώρες μετά τη διακοπή των συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός στη Ρωσία.
 
Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης, Σάρατζ όπως και ο στρατάρχης Χαφτάρ έχουν προσκληθεί, αναφέρει το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης του Βερολίνου.
 
Στη σύνοδο του Βερολίνου για τη Λιβύη θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από τις ακόλουθες χώρες: ΗΠΑ, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Κίνα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Τουρκία, Δημοκρατία του Κονγκό, Ιταλία, Αίγυπτος, Αλγερία.
 
Τα Ηνωμένα Έθνη, η Ε.Ε, η Αφρικανική Ένωση, καθώς και ο Αραβικός Σύνδεσμος θα δώσουν επίσης το «παρών».
 
Επιδιώκει συμμετοχή στη διάσκεψη η Ελλάδα
Τη συμμετοχή της στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη επιδιώκει η Ελλάδα, όπως δηλώνουν τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, όσο και ο Έλληνας Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
 
Συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει να μετάσχει στη διαδικασία του Βερολίνου για τη Λιβύη. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η χώρα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να συμμετάσχει «σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία έχει να κάνει με την επίλυση του προβλήματος στη Λιβύη, πάντα σε στη βάση πολιτικής λύσης».
 
«Μια από αυτές τις διαδικασίες είναι και η Σύνοδος του Βερολίνου. Έχουμε ζητήσει να συμμετάσχουμε, αλλά παράλληλα προχωρούμε την παρουσία της χώρας σε όλα τα επίπεδα, γιατί επαναλαμβάνω ότι η πολιτική λύση στη Λιβύη, είναι αυτή η οποία προκρίνει και η ΕΕ και εμείς και δεν θέλουμε την στρατιωτική λύση. Και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και για την εξασφάλιση της ειρήνης και για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», επισήμανε ο κ. Πέτσας.
 
Τη θέση ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει με όλους τους τόνους να συμμετάσχει στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, επανέλαβε και ο Έλληνας Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό “Real Fm”.
 
 «Το ζητάμε σε όλους τους τόνους. Οι χθεσινές απαντήσεις από το Yπουργείο Εξωτερικών είναι ότι ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί ούτε η ημερομηνία, ούτε η λίστα των συμμετεχόντων. Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε το γερμανικό Yπουργείο Εξωτερικών χθες», σημείωσε σχετικά ο κ. Βαρβιτσιώτης.
 
Παράλληλα, επισήμανε ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου οι προκλήσεις και οι εντάσεις στην περιοχή αυξάνονται, γεγονός που, όπως είπε, δεν επιτρέπει σε κανέναν να εφησυχάζει.
 
 «Είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε μπροστά μας μια τουρκική προκλητικότητα, η οποία εκτείνεται σε όλη την περιοχή, εκτείνεται μαζί με την υπόθεση της υπογραφής των δύο μνημονίων με τη Λιβύη, τα οποία παραβιάζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα επιχειρεί να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις μέσα από ένα πλέγμα συμμαχιών με όλες τις χώρες της περιοχής.
 
«Η πρωτοβουλία του Βερολίνου, η οποία ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί, είναι μια πρωτοβουλία η οποία έχει ξεκινήσει πολύ πριν η Τουρκία υπογράψει τα μνημόνια με τη Λιβύη. Είναι μια πρωτοβουλία η οποία γίνεται σε συνέχεια αλλά και ξεχωριστά σε σχέση με προηγούμενη πρωτοβουλία που είχε αναλάβει η Ιταλία», κατέληξε ο κ. Βαρβιτσιώτης.
 
Πηγή: Πρώτο Θέμα/ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
«Θα δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα»-H απάντηση του Κρεμλίνου για τους πυραύλους από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία
Διαμαρτυρία φοιτητών ΤΕΠΑΚ για μεταφορά μαθημάτων στην Πάφο
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
«Το Ισραήλ παρουσίασε χάρτες στους οποίους θα ελέγχει το 20% της Λωρίδας μετά τον πόλεμο»
Ο πιο χαλαρός κροκόδειλος-Πήρε έναν υπνάκο στη ρόδα πολεμικού αεροσκάφους
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον
Σε σοβαρή κατάσταση δύο από τα άλογα που έτρεχαν ανεξέλεγκτα στο κέντρο του Λονδίνου
Έδωσε το σύνθημα για αλλαγή σελίδας στον Στρόβολο ο Τσίγκης-«Με μέθοδο και όραμα για όλους τους πολίτες»
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του Ευρωβουλευτή ΕΛΚ Λουκά Φουρλά