Αποκαθίσταται η τοπική διακυβέρνηση στη Β. Ιρλανδία με έναν «θαυμάσιο συμβιβασμό»

Λόγο για έναν «θαυμάσιο συμβιβασμό» έκανε επισκεπτόμενος το Μπέλφαστ ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, αναφερόμενος στη συμφωνία που οδηγεί στην αποκατάσταση του τοπικού κοινοβουλίου, γνωστού ως Στόρμοντ και της τοπικής διακυβέρνησης μετά από τρία χρόνια.
 
Η συμφωνία παρουσιάστηκε από τις κυβερνήσεις Λονδίνου και Δουβλίνου και έγινε αποδεκτή από τα μεγαλύτερα κόμματα τόσο της κοινότητας των ενωτικών όσο και των ρεπουμπλικανών, το DUP και το Σιν Φέιν αντιστοίχως.
 
Επαινώντας τους Βορειοϊρλανδούς πολιτικούς, ο κ. Τζόνσον σημείωσε ότι «παραμέρισαν τις διαφορές τους, ήρθησαν στο ύψος των περιστάσεων και επέδειξαν ηγετική ικανότητα».
 
Χαιρέτισε την Πρωθυπουργό της αποκεντρωμένης κυβέρνησης και ηγέτιδα του DUP Αρλίν Φόστερ, καθώς και την Αναπληρώτρια Πρωθυπουργό και επικεφαλής του Σιν Φέιν Μισέλ Ο’ Νιλ.
 
Η ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής προβλέπει ότι η διακυβέρνηση στη Βόρεια Ιρλανδία θα πρέπει να ασκείται με ενεργό ρόλο από τα μεγαλύτερα κόμματα αμφότερων των πτερύγων της εθνοσυνέλευσης.
 
Τον Ιανουάριο του 2017, ωστόσο, η λειτουργία της εθνοσυνέλευσης ανεστάλη, με κυριότερη αφορμή την καταγγελία του Σιν Φέιν σε βάρος της Αρλίν Φόστερ για συμμετοχή σε σκάνδαλο πράσινης ενέργειας.
 
Η συμφωνία που παρουσιάστηκε από τον Βρετανό Υπουργό Βόρειας Ιρλανδίας Τζούλιαν Σμιθ και τον Ιρλανδό Αναπληρωτή Πρωθυπουργό Σάιμον Κόβενι επιχειρεί να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών και σε μια σειρά άλλων ζητημάτων, όπως η χρήση της ιρλανδικής γλώσσας.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη