«Περάσαμε το αεροπλάνο για πύραυλο»-Ομολογία του Ιρανού στρατηγού

To ουκρανικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε επειδή εξελήφθη ως εχθρικός πύραυλος, επιβεβαίωσε αξιωματούχος των Φρουρών της Επανάστασης, μιλώντας σε εκπομπή της ιρανικής τηλεόρασης.

Η κατάρριψη του  αεροσκάφους έγινε με μικρού βεληνεκούς πύραυλο είπε ακόμη ο επικεφαλής της αεροδιαστημικής υπηρεσία του Ιράν, στρατηγός Αμιράλι Χατζιζαντέχ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραδοχή από τον στρατό του Ιράν ότι έριξε κατά λάθος το ουκρανικό αεροσκάφος

Ο στρατηγός σημείωσε επίσης ότι την ώρα της κατάρριψης, η Τεχεράνη ήταν έτοιμη για έναν «καθολικό πόλεμο με τις ΗΠΑ» και ότι οι ιρανικές δυνάμεις είχαν δέκα δευτερόλεπτα να αποφασίσουν αν πρόκειται για εχθρικό πύραυλο ή για αεροσκάφος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αεροπορική τραγωδία: Την τιμωρία των υπευθύνων ζητά ο πρόεδρος της Ουκρανίας

Ο ίδιος ανέφερε ότι όταν έμαθε για την κατάρριψη του αεροσκάφους ευχήθηκε «να είχε πεθάνει ο ίδιος».

Νωρίτερα οι ιρανικές Αρχές προέβησαν στην παραδοχή πως το αεροπλάνο των Ουκρανικών Αερογραμμών καταρρίφθηκε εξαιτίας ανθρώπινου λάθους.

Σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε ακουσίως, λόγω ανθρώπινου λάθους, επειδή όπως υπογραμμίζουν οι ιρανικές Αρχές, πετούσε κοντά σε μια ευαίσθητη περιοχή στρατιωτικού ενδιαφέροντος, που ανήκει στις δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Τζαβάντ Ζαρίφ, δήλωσε μέσω διαδικτύου πως το δυστύχημα προκλήθηκε λόγω του «αμερικανικού τυχοδιωκτισμού» ενώ εξέφρασε την συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων και προς τις χώρες που επηρεάστηκαν.

«Ασυγχώρητο λάθος», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος Ροχανί
«Η κατάρριψη του Boeing 737 των Ukraine International Airlines από τον στρατό του Ιράν την Τετάρτη είναι "μια μεγάλη τραγωδία και ένα ασυγχώρητο λάθος", έγραψε ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί στο Twitter, ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα του "λυπάται βαθιά για το συμβάν".

"Η Ισλαμική Δημοκρατία λυπάται βαθιά για αυτό το καταστροφικό λάθος", τόνισε ο Ροχανί. "Οι σκέψεις μου και οι προσευχές μου είναι με τις οικογένειες που θρηνούν. Τους στέλνω τα πιο ειλικρινά μου συλλυπητήρια", πρόσθεσε.

Σε ξεχωριστή του ανάρτηση ο Ιρανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι η έρευνα για τις συνθήκες της κατάρριψης του ουκρανικού αεροσκάφους θα συνεχιστεί.

Λίγο νωρίτερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, επίσης στο Twitter, ζήτησε "συγγνώμη" εκ μέρους της χώρας του για το λάθος που διέπραξε ο ιρανικός στρατός, κατηγορώντας παράλληλα "τον τυχοδιωκτισμό των ΗΠΑ".

"Θλιβερή ημέρα. Προκαταρκτικά αποτελέσματα της εσωτερικής έρευνας των Ενόπλων Δυνάμεων: Ανθρώπινο λάθος σε μια περίοδο κρίσης που προκλήθηκε από τον τυχοδιωκτισμό των ΗΠΑ οδήγησε στην καταστροφή", έγραψε ο Ζαρίφ.

"Θερμά συλλυπητήρια, μετάνοια και συγγνώμη από τον λαό μας, από τις οικογένειες όλων των θυμάτων και από τις άλλες χώρες που επλήγησαν", πρόσθεσε.

Λίγη ώρα νωρίτερα ο στρατός του Ιράν ανακοίνωσε ότι κατέρριψε "από λάθος" το ουκρανικό Boeing 737 το οποίο συνετρίβη την Τετάρτη λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 176 επιβαίνοντες.

Στην ανακοίνωση του στρατού επισημαίνεται ότι η κατάρριψη του Boeing οφείλεται "σε ανθρώπινο λάθος", καθώς το Boeing πετούσε κοντά σε μία ευαίσθητη στρατιωτική περιοχή των Φρουρών της Επανάστασης και θεωρήθηκε "εχθρικό αεροσκάφος".

Οι υπεύθυνοι για το συμβάν θα λογοδοτήσουν στη στρατιωτική δικαιοσύνη, τόνιζε η ανακοίνωση.

Το βίντεο της συντριβής
Υπενθυμίζεται ότι η τραγωδία σημειώθηκε στις 4 τα ξημερώματα της 8ης Ιανουαρίου, όταν ουκρανικό αεροσκάφος τύπου Μπόινγκ 737 me 176 επιβαίνοντες συνετρίβη λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από το διεθνές αεροδρόμιο «Χομεϊνί» της Τεχεράνης.

Αμέσως μετά η Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωνε ότι «δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία πιθανότητα να βρεθούν επιζώντες».

Το αεροσκάφος είχε προορισμό την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο.

Λίγη ώρα μετά την είδηση της συντριβής, στα social media έκαναν την εμφάνισή τους βίντεο που δείχνουν τη στιγμή της κατάρριψης του αρεοσκάφους.

Πηγή: Reuters, Associated Press

Δειτε Επισης

Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι το Ισραήλ σχεδιάζει «περιορισμένο χτύπημα» στο εσωτερικό του Ιράν
Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο μόνος υπεύθυνος για την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή
Για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή συζήτησαν τηλεφωνικά οι Πρόεδροι Ρωσίας-Ιράν
Μαχαίρωσε την σύντροφό του μέχρι θανάτου επειδή του δάγκωσε το δάχτυλο ενώ έκαναν σεξ
Παραμένει κρίσιμη η κατάσταση της επτάχρονης, που χτυπήθηκε στο κεφάλι από θραύσματα πυραύλου
Η Πορτογαλία κάλεσε τον πρέσβη του Ιράν για την κατάσχεση πλοίου στον Κόλπο
Διοικητή της Χεζμπολάχ εξουδετέρωσε σε αεροπορική επιδρομή ο IDF
Ο δράστης της σφαγής στο εμπορικό κέντρο ήταν οργισμένος επειδή «δεν μπορούσε να βρει κοπέλα»
Η ανάγκη του Νετανιάχου για πολιτική επιβίωση στο επίκεντρο της κρίσης Ισραήλ-Ιράν
ΒΙΝΤΕΟ: Αγνώριστο το Ντουμπάι-Πλημμύρισαν δρόμοι από την κακοκαιρία