Παραδοχή από τον στρατό του Ιράν ότι έριξε κατά λάθος το ουκρανικό αεροσκάφος

Την παραδοχή πως το αεροπλάνο των Ουκρανικών αερογραμμών καταρρίφθηκε, εξαιτίας ανθρώπινου λάθους, έκαναν οι ιρανικές Αρχές.

Την παραδοχή πως η πτώση του αεροπλάνου των Ουκρανικών αερογραμμών που συνετρίβη κοντά στη Τεχεράνη και στέρησε τη ζωή 176 ανθρώπων, ήταν αποτέλεσμα κατάρριψης από τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις, έκαναν μέσω ανακοίνωσης οι ιρανικές Αρχές μέσω της ιρανικής τηλεόρασης, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το αεροσκάφος καταρρίφθηκε ακουσίως, λόγω ανθρώπινου λάθους, επειδή όπως υπογραμμίζουν οι ιρανικές Αρχές, πετούσε κοντά σε μια ευαίσθητη περιοχή στρατιωτικού ενδιαφέροντος, που ανήκει στις δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Τζαβάντ Ζαρίφ, δήλωσε μέσω διαδικτύου πως το δυστύχημα προκλήθηκε λόγω του «αμερικανικού τυχοδιωκτισμού» ενώ εξέφρασε την συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων και προς τις χώρες που επηρεάστηκαν.

​Πληροφορίες των ιρανικών Αρχών αναφέρουν πως οι υπεύθυνοι για την κατάρριψη του αεροπλάνου θα λογοδοτήσουν ενώπιον στρατοδικείου.

«Ασυγχώρητο λάθος», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος Ροχανί

«Η κατάρριψη του Boeing 737 των Ukraine International Airlines από τον στρατό του Ιράν την Τετάρτη είναι "μια μεγάλη τραγωδία και ένα ασυγχώρητο λάθος", έγραψε ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί στο Twitter, ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα του "λυπάται βαθιά για το συμβάν".

"Η Ισλαμική Δημοκρατία λυπάται βαθιά για αυτό το καταστροφικό λάθος", τόνισε ο Ροχανί. "Οι σκέψεις μου και οι προσευχές μου είναι με τις οικογένειες που θρηνούν. Τους στέλνω τα πιο ειλικρινά μου συλλυπητήρια", πρόσθεσε.

Σε ξεχωριστή του ανάρτηση ο Ιρανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι η έρευνα για τις συνθήκες της κατάρριψης του ουκρανικού αεροσκάφους θα συνεχιστεί.

Λίγο νωρίτερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, επίσης στο Twitter, ζήτησε "συγγνώμη" εκ μέρους της χώρας του για το λάθος που διέπραξε ο ιρανικός στρατός, κατηγορώντας παράλληλα "τον τυχοδιωκτισμό των ΗΠΑ".

"Θλιβερή ημέρα. Προκαταρκτικά αποτελέσματα της εσωτερικής έρευνας των Ενόπλων Δυνάμεων: Ανθρώπινο λάθος σε μια περίοδο κρίσης που προκλήθηκε από τον τυχοδιωκτισμό των ΗΠΑ οδήγησε στην καταστροφή", έγραψε ο Ζαρίφ.

"Θερμά συλλυπητήρια, μετάνοια και συγγνώμη από τον λαό μας, από τις οικογένειες όλων των θυμάτων και από τις άλλες χώρες που επλήγησαν", πρόσθεσε.

Λίγη ώρα νωρίτερα ο στρατός του Ιράν ανακοίνωσε ότι κατέρριψε "από λάθος" το ουκρανικό Boeing 737 το οποίο συνετρίβη την Τετάρτη λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 176 επιβαίνοντες.

Στην ανακοίνωση του στρατού επισημαίνεται ότι η κατάρριψη του Boeing οφείλεται "σε ανθρώπινο λάθος", καθώς το Boeing πετούσε κοντά σε μία ευαίσθητη στρατιωτική περιοχή των Φρουρών της Επανάστασης και θεωρήθηκε "εχθρικό αεροσκάφος".

Οι υπεύθυνοι για το συμβάν θα λογοδοτήσουν στη στρατιωτική δικαιοσύνη, τόνιζε η ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-Sputniknews.gr

Δειτε Επισης

Ο Πούτιν δεν σκοπεύει να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ-«Αν δοθούν F-16 στην Ουκρανία, θα καταρρίπτονται»
Όγδοο πλοίο ανθρωπιστικής βοήθειας φεύγει από Μερσίνα για Γάζα
Στους 143 ο αριθμός των θυμάτων από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα
Ανασύρθηκαν τα πτώματα δύο εργατών από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη
Βρέθηκε το «μαύρο κουτί» του Dali-Επικίνδυνο το έργο της μετακίνησης του πλοίου από τη γέφυρα
Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Ράφα εγείρουν φόβους ότι δεν θα αργήσει η χερσαία στρατιωτική επιχείρηση
Η Ισπανία έριξε από αέρος 26 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα
Ουίλιαμ και Κέιτ θα μείνουν στο εξοχικό στο Νόρφολκ για το Πάσχα, μακριά από την υπόλοιπη οικογένεια
«Μήνυμα» προς τη Χαμάς ήταν η ακύρωση της επίσκεψης ισραηλινής αντιπροσωπείας στις ΗΠΑ
Θέλει και η Τουρκία να στείλει πλοία με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα