Βίντεο ντοκουμέντο New York Times δείχνει πύραυλο να ρίχνει αεροσκάφος

Bίντεο – ντοκουμέντο που δημοσίευσαν το βράδυ της Πέμπτης οι New York Times φαίνεται να δείχνει έναν ιρανικό πύραυλο να χτυπά ένα αεροσκάφος πάνω από την περιοχή Παράντ, κοντά στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης, όπου την Τετάρτη συνετρίβη το ουκρανικό Boeing, παρασύροντας στον θάνατο και τους 176 επιβαίνοντες.

Οπως φαίνεται στο βίντεο, μια μικρή έκρηξη σημειώνεται την ώρα που ο πύραυλος πλήττει το αεροσκάφος, ωστόσο αυτό δεν εκρήγνυται.

 
 
Λίγο πρίν τη δημοσιοποίηση του βίντεο πηγές από το αμερικανικό πεντάγωνο ανακοίνωναν πως πύραυλος προερχόμενος από το Ιράν φαίνεται πως προκάλεσε τελικά την πτώση του ουκρανικού αεροσκάφους έξω από την πρωτεύουσα της χώρας, με την Τεχεράνη πάντως να χαρακτηρίζει ως εκτός λογικής ένα τέτοιο σενάριο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανώτατες πηγές από το αμερικανικό Πεντάγωνο που μίλησαν σε μέσα της χώρας το αντιαεροπορικό σύστημα του Ιράν ενεργοποιήθηκε και χτύπησε το μοιραίο Boeing.

«Η ουκρανική πτήση που συνετρίβη έξω από την Τεχεράνη, την πρωτεύουσα του Ιράν, χτυπήθηκε από ένα αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αμερικανός αξιωματούχος ενώ τις ίδιες δηλώσεις φέρε πως έκανε και αξιωματούχος των Ιρανικών μυστικών υπηρεσιών.

Την αποκάλυψη για την κατάρριψη του αεροπλάνου έφερε στο «φως» της δημοσιότητας το Newsweek.

Ασαφής ο Τραμπ
Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, δεν ήταν σαφής στις δηλώσεις του για το τι συνέβη με το μοιραίο αεροσκάφος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέο συγκλονιστικό βίντεο καταγράφει τη στιγμή της συντριβής του αεροσκάφους στο Ιράν

«Η φονική συντριβή του ουκρανικού αεροσκάφους στο Ιράν ενδέχεται να οφείλεται σε σφάλμα», είπε, προσθέτοντας ότι έχει ένα φοβερό αίσθημα σχετικά με το αεροπλάνο που κατέπεσε, χωρίς εντούτοις να παρουσιάζει κάποια απόδειξη.

«Κάποιος θα μπορούσε να έχει κάνει κάποιο λάθος» είπε ο Τραμπ, σημειώνοντας ότι έχει υποψίες σχετικά με το δυστύχημα, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Απορρίπτει το σενάριο το Ιράν
Από πλευράς του το Ιράν απέρριψε ως εκτός λογικής το σενάριο του Αμερικανικού Πενταγώνου.

«Πολλές πτήσεις, διεθνείς και εσωτερικού, πετούσαν την ίδια στιγμή στον ιρανικό εναέριο χώρο, στο ίδιο ύψος των 8.000 ποδών και αυτή η ιστορία περί πυραυλικού πλήγματος στο αεροπλάνο δεν μπορεί κατά κανένα τρόπο να είναι σωστή» ανέφερε σε ανακοίνωση το υπουργειο Μεταφορών του Ιράν.

«Αυτές οι φήμες δεν έχουν λογική», προσθέτει αυτή η ανακοίνωση, που επικαλείται τον Αλί Αμπεντζαντέχ, τον πρόεδρο του Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας και υφυπουργό Μεταφορών του Ιράν.

Νέο συγκλονιστικό βίντεο
Στο μεταξύ, ένα νέο συγκλονιστικό βίντεο τη στιγμή της συντριβής του αεροσκάφους καταγράφει κάμερα ασφαλείας.

Στο συγκλονιστικό βίντεο, που κάνει το γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες και αναμεταδίδουν μέσα ενημέρωσης όπως η New York Post, διακρίνεται αρχικά μια πολύ δυνατή λάμψη, ενώ στη συνέχεια ακούγεται η έκρηξη από την πρόσκρουση του αεροσκάφους στο έδαφος.

Το χρονικό της τραγωδίας
Το αεροσκάφος της Ukrainian International Airlines – το οποίο συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του χθες, Τετάρτη, από το αεροδρόμιο Ιμάμης Χομεϊνί της Τεχεράνης με 176 επιβαίνοντες – έπιασε φωτιά αμέσως πριν συντριβεί σύμφωνα με μια πρώτη έκθεση των Ιρανών ερευνητών, η οποία κάνει λόγο για «δυστύχημα».

Το ουκρανικό αεροσκάφος απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης στις 6:12 π.μ. τοπική ώρα και έλαβε άδεια να ανέβει σε ύψος 26.000 ποδών, σύμφωνα με την έκθεση – συνετρίβη έξι λεπτά αργότερα κοντά στην πόλη Σαμπασάχρ.

Η έκθεση του Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας του Ιράν επικαλείται μάρτυρες στο έδαφος και ένα διερχόμενο αεροσκάφος που βρισκόταν σε μεγάλο ύψος. Ολες οι πηγές είπαν πως το αεροπλάνο είχε πιάσει φωτιά ενώ βρισκόταν στον αέρα.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ερευνητών, το ηλικίας μόλις τριών Boeing 737-800, αντιμετώπισε ένα τεχνικό πρόβλημα λίγο μετά την απογείωση και είχε κάνει αναστροφή προς ένα κοντινό αεροδρόμιο προτού συντριβεί.

Τονίζεται ωστόσο ότι το αεροσκάφος είχε κάνει την τελευταία προγραμματισμένη συντήρηση τη Δευτέρα, δύο ημέρες πριν το δυστύχημα.

Το τεχνικό πρόβλημα δεν διευκρινίζεται στην έκθεση και δεν είναι σαφές μέχρι στιγμής αν θα μπορούσε να είχε σχέση με μηχανική βλάβη ή με ελαττωματικό εξάρτημα.

Στο πρώτο πόρισμα αναφέρεται επίσης ότι δεν υπήρχε επικοινωνία μέσω ασυρμάτου με τον κυβερνήτη και πως το αεροσκάφος εξαφανίστηκε από τα ραντάρ σε ύψος 8.000 ποδών (2.440 μέτρων).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Είδαν το ουκρανικό αεροσκάφος με τους 176 νεκρούς να παίρνει φωτιά πριν συντριβεί

Δειτε Επισης

Αποκάλυψη Politico-«Οι ΗΠΑ έστειλαν μυστικά στην Ουκρανία πυραύλους ATACMS μεγάλου βεληνεκούς»
Απαντήσεις για τους ομαδικούς τάφους στη Γάζα ζήτησε από Ισραήλ ο Λευκός Οίκος
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Αναθεώρηση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής της ΕΕ ενέκρινε το ΕΚ
Ο Μπάιντεν επικύρωσε νόμους για Ουκρανία-Ισραήλ και την απαγόρευση του TikTok
Επιχείρηση Ισραήλ στον νότιο Λίβανο, προχωράει η επίθεση στη Ράφα
Συμμαχία ΕΕ για πρόληψη ελλείψεων σε κρίσιμα φάρμακα ανακοίνωσε η Κυριακίδου
Οι ΗΠΑ διαστρεβλώνουν τα «γεγονότα του 1915», υποστηρίζει το ΥΠΕΞ της Τουρκίας
Νομοθεσία για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο