Τουρκία: Ογδόντα χρόνια κάθειρξη στον αδελφό επιχειρηματία για το αποτυχημένο πραξικόπημα

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα τον αδελφό και τη μητέρα ενός πρώην ισχυρού επιχειρηματία αποφαινόμενο ότι ανήκουν στην κίνηση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται από την Άγκυρα ότι ενορχήστρωσε το 2016 μια αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.
 
Ο Τζαφέρ Τεκίν Ιπέκ, αδελφός του Ακίν Ιπέκ, καταδικάσθηκε σε κάθειρξη σχεδόν 80 ετών για πολλές κατηγορίες, μεταξύ των οποίων αυτές της συμμετοχής σε «ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση» και της φορολογικής απάτης, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Βρίσκεται στη φυλακή από τον Απρίλιο 2016.
 
Η Μελέκ Ιπέκ, η μητέρα τους, καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 11 ετών και οκτώ μηνών, κυρίως για συμμετοχή σε «ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση», μετέδωσε το πρακτορείο. Η Μελέκ Ιπέκ δεν είχε προφυλακισθεί.
 
Το δικαστήριο διέταξε εξάλλου την καταβολή στο υπουργείο Οικονομικών των μεριδίων τους στον οικογενειακό όμιλο επιχειρήσεων Koza Ipek, επικεφαλής του οποίου ήταν ο Ακίν Ιπέκ μέχρι που τέθηκε υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης το 2016.
 
Αυτά τα τρία μέλη της οικογένειας Ιπέκ κατηγορούνται από τις τουρκικές αρχές ότι πρόσκεινται στον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος έχει κατηγορηθεί από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ως ο υποκινητής της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016. Ο Γκιουλέν αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη.
 
Ο Ακίν Ιπέκ, ο οποίος διέφυγε το 2015 από την Τουρκία στη Βρετανία, αμφισβητεί ενώπιον ενός διεθνούς οργανισμού διαιτησίας την κατάσχεση του επιχειρηματικού ομίλου τον οποίο διηύθυνε και ο οποίος είχε ιδιαίτερη επιρροή στα μέσα ενημέρωσης.
 
Η Άγκυρα ζητεί την έκδοση του Ακίν Ιπέκ και αντέδρασε με θυμό στην απόρριψη του σχετικού αιτήματός της το 2018 από βρετανό δικαστή.
 
Πηγή: ΑΠΕ
 

Δειτε Επισης

Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για υποστήριξη της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας-«Παρέχετε όπλα, δεν είστε ουδέτεροι»
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Χάος στα αεροδρόμια της Βρετανίας, εξαιτίας τεχνικού προβλήματος-Ατελείωτες ουρές
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ