Φιρμάνι εκδίκησης έβγαλε ο Αγιατολάχ-«Χαστούκι στις ΗΠΑ οι πύραυλοι»

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί προειδοποίησε τις ΗΠΑ σήμερα ότι η Ουάσινγκτον ίσως να "έκοψε το χέρι" του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, όμως σε απάντηση θα κοπεί το "πόδι" των Αμερικανών στην περιοχή, μετέδωσε το πρακτορείο Fars.
 
Ο Ροχανί έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν οι Φρουροί της Επανάστασης εναντίον βάσεων στο Ιράκ όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Για 80 νεκρούς από τους πυραύλους κάνει λόγο το Ιράν-Δεν επιβεβαιώνουν οι ΗΠΑ
 
Οι ΗΠΑ πρέπει να αποσυρθούν από την περιοχή, δήλωσε, από την πλευρά του, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σημειώνοντας ότι οι πυραυλικές επιθέσεις της Τεχεράνης σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο Ιράκ ήταν "ένα χαστούκι στο πρόσωπο" των ΗΠΑ.
 
"Χθες το βράδυ δόθηκε ένα χαστούκι στο πρόσωπο" των Αμερικανών, δήλωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, στο οποίο απέκλεισε οποιαδήποτε επανάληψη των συνομιλιών με την Ουάσιγκτον για την πυρηνική συμφωνία του 2015.
 
"Η στρατιωτική δράση όπως αυτή δεν επαρκεί. Το σημαντικό είναι να τερματιστεί η φθοροποιός παρουσία της Αμερικής στην περιοχή", πρόσθεσε και ζήτησε εκδίκηση για τον θάνατο του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί.
 
Η δολοφονία του από τις ΗΠΑ δείχνει ότι η ιρανική επανάσταση είναι ζωντανή, υπογράμμισε επίσης, τονίζοντας σε αναφορά του στη Δύση ότι οι εχθροί του Ιράν είναι οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και αυτό το "αλαζονικό σύστημα".
 
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν τόνισε επίσης ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να απομακρύνουν την συμμαχική του Ιράν οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν το Ισραήλ και υπογράμμισε ότι η Χεζμπολάχ δρα ως τα χέρια και τα μάτια του Λιβάνου.
 
«Νόμιμη αυτοάμυνα»
Οι σημερινές πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν σε αμερικανικούς στόχους στο Ιράκ συνιστούν "νόμιμη αυτοάμυνα", δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ στην ιρανική κρατική τηλεόραση, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποφεύγουν να την αποτιμήσουν στηριζόμενοι σε "ψευδαισθήσεις".
 
"Η δράση μας συνιστά νόμιμη αυτοάμυνα και οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποφεύγουν να την αποτιμήσουν στηριζόμενοι σε ψευδαισθήσεις", σημείωσε ο Ζαρίφ. Νωρίτερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών είχε υπογραμμίσει ότι η χώρα του "δεν επιδιώκει κλιμάκωση ούτε πόλεμο" και ότι τα αντίποινα ήταν "αναλογικά" και "έχουν ολοκληρωθεί". 
 
«Τρομοκρατική κυβέρνηση»
Η απάντηση του Ιράν σε τυχόν αντίποινα των ΗΠΑ μετά την πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης εναντίον στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες θα είναι αναλογική, δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Άμυνας Αμίρ Χαραμί μιλώντας στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό.
 
«Χρησιμοποιήσαμε μικρού βεληνεκούς πυραύλους (…) ελπίζω να είναι ένα μάθημα που η Αμερική θα θυμάται», τόνισε ο Χαταμί αναφερόμενος στα χθεσινά πλήγματα των Φρουρών της Επανάστασης.
 
«Η απάντηση του Ιράν (σε τυχόν αμερικανικά αντίποινα) θα είναι ανάλογη με αυτό που θα κάνει η Αμερική», επισήμανε, προσθέτοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «έχει μετατρέψει την αμερικανική κυβέρνηση σε τρομοκρατική κυβέρνηση».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κύμβαλα πολέμου-Το Ιράν εξαπέλυσε επίθεση με ρουκέτες σε βάσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ
 
Σειρά του Ιράκ
Ο διοικητής της φιλοϊρανικής ένοπλης πολιτοφυλακής Χασντ αλ-Σάαμπι δήλωσε, στο μεταξύ, ότι η Τεχεράνη έδωσε την «αρχική» απάντησή της στον φόνο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ και τώρα είναι η σειρά του Ιράκ.
 
Η απάντηση του Ιράκ δεν θα είναι μικρότερη, προειδοποίησε μέσω του Twitter ο Κάις αλ-Χαζάλι, εκ των διοικητών της πολιτοφυλακής που έχει χαρακτηρισθεί «τρομοκρατική οργάνωση» από τις ΗΠΑ.
 
«Η αρχική ιρανική απάντηση στην δολοφονία του μάρτυρα διοικητή Σουλεϊμανί δόθηκε. Τώρα είναι η ώρα για την αρχική απάντηση στην δολοφονία του μάρτυρα διοικητή Μουχάντις. Και επειδή οι Ιρακινοί είναι γενναίοι και ενθουσιώδεις, η απάντησή τους δεν θα είναι υποδεέστερη από την απάντηση του Ιράν. Αυτό είναι υπόσχεση», προειδοποιεί.
 
Αποκλιμάκωση και διάλογο ζητούν οι Κούρδοι
Η ηγεσία της ημιαυτόνομης Περιοχής του Κουρδιστάν ανακοίνωσε σήμερα ότι η υποστήριξη προς τον υπό τις ΗΠΑ στρατιωτικό συνασπισμό για την αντιμετώπιση των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους είναι ζωτικής σημασίας και κάλεσε τις χώρες που συμμετέχουν σε αυτόν να μην επιτρέψουν την αναβίωση της τζιχαντιστικής οργάνωσης.
 
Ο πρόεδρος, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου συναντήθηκαν σήμερα και εξέφρασαν ανησυχία για κλιμάκωση μετά τις πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν κατά αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων σε ιρακινή βάση του δυτικού Ιράκ, καθώς και στην πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν Αρμπίλ.
 
«Υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων και ειδικότερα των γεγονότων σήμερα το πρωί, η Περιοχή του Κουρδιστάν επαναλαμβάνει ότι η στρατιωτική επιλογή δε θα επιλύσει κατά κανέναν τρόπο τα προβλήματα», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση.
 
«Η Περιοχή του Κουρδιστάν υποστηρίζει την αποκλιμάκωση της κατάστασης και επιζητεί διάλογο και διπλωματική λύση των προβλημάτων. Επιδιώκει επίσης σταθερότητα και ειρήνη και καλεί όλες τις πλευρές να αποφύγουν να παρασύρουν την Περιοχή του Κουρδιστάν στις αντιπαλότητες».
 
Προειδοποίηση Νετανιάχου για ισχυρό πλήγμα
Την ίδια στιγμή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε σήμερα ότι η χώρα του θα απαντήσει με σκληρό τρόπο σε όποιον της επιτεθεί, ενώ επανέλαβε τη στήριξή του στον φόνο από αμερικανικό πλήγμα του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί.
 
«Όποιος προσπαθήσει να μας επιτεθεί, θα δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα», τόνισε ο Νετανιάχου από την Ιερουσαλήμ. Το Ισραήλ «στέκεται πλήρως» στο πλευρό του Αμερικανού προέδρου στην απόφασή του να στοχοθετήσει τον Σουλεϊμανί, επισημαίνοντας ότι ο Τραμπ θα πρέπει να λάβει συγχαρητήρια επειδή έδρασε «άμεσα, τολμηρά και αποφασιστικά».
 
Αντίδραση από το ΝΑΤΟ
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καταδίκασε σήμερα την εκτόξευση ιρανικών πυραύλων εναντίον βάσεων στο Ιράκ όπου σταθμεύουν στρατιώτες των ΗΠΑ και επανέλαβε την έκκλησή του για αυτοσυγκράτηση.
 
«Το ΝΑΤΟ καλεί το Ιράν να απόσχει από κάθε νέα βία», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Twitter. Αξιωματούχος της Συμμαχίας διαβεβαίωσε, εξάλλου, πως κανένα θύμα δεν υπάρχει ανάμεσα στα μέλη της αποστολής της Συμμαχίας που έχει επιφορτιστεί με την εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων.
 
Λόγω των αυξανόμενων εντάσεων στην περιοχή, το ΝΑΤΟ ανέστειλε το περασμένο Σάββατο τις επιχειρήσεις του για την εκπαίδευση του ιρακινού στρατού. Χθες, Τρίτη, ο οργανισμός ανακοίνωσε ότι ένα μέρος του προσωπικού του που σταθμεύει εκεί θα μεταφερθεί προσωρινά στο εξωτερικό για λόγους ασφαλείας.
 
Από τον Οκτώβριο του 2018, η Συμμαχία εκπαιδεύει τις ιρακινές δυνάμεις έπειτα από αίτημα της Βαγδάτης προκειμένου να αποτρέψει την επιστροφή του Ισλαμικού Κράτους.
 
Μια νέα φάση
Σύμφωνα με τον ειδικό στις ένοπλες, σιιτικές οργανώσεις Φίλιπ Σμάιθ, «οι βαλλιστικοί πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν εναντίον αμερικανικών στόχων σηματοδοτούν μια νέα φάση».
 
Το Ιράν «έστειλε μια δημόσια και ευρεία απάντηση για να στείλει μήνυμα», επισήμανε, εξηγώντας ότι τη συνέχεια ενδέχεται να δώσουν «οι πράκτορες του Ιράν», οι πολλές ένοπλες φιλοϊρανικές οργανώσεις στο Ιράκ, τον Λίβανο, τη Συρία και αλλού.
 
Ένδειξη της ανησυχίας για κλιμάκωση της κατάστασης είναι και η απόφαση της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (Federal Aviation Administration, FAA), η οποία απαγόρευσε στις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες να κάνουν πτήσεις στον εναέριο χώρο του Ιράκ, του Ιράν και του Κόλπου.
 
Έκκληση για διάλογο από την Ε.Ε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε σήμερα τον άμεσο τερματισμό της χρήσης στρατιωτικών μέσων στη σύγκρουση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ, καλώντας να καταβληθούν προσπάθειες για να ξεκινήσει και πάλι ο διάλογος.
 
Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε λίγη ώρα προτού αναχωρήσει για το Λονδίνο ότι θα συζητήσει την κατάσταση με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. «Η χρήση όπλων πρέπει να σταματήσει τώρα για να υπάρξει χώρος για διάλογο», τόνισε η φον ντερ Λάιεν.
 
«Ζητάμε να γίνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να ξεκινήσουν και πάλι συνομιλίες (…) Έχουμε δημιουργήσει και χτίσει με τον καιρό σχέσεις με πολλούς παράγοντες στην περιοχή και πέραν αυτής προκειμένου να αποκλιμακωθεί η κατάσταση», πρόσθεσε.
 
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ χαρακτήρισε «νέο παράδειγμα κλιμάκωσης» τα ιρανικά πλήγματα εναντίον στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ όπου σταθμεύουν στρατεύματα του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού εναντίον των τζιχαντιστών, περιλαμβανομένων Ευρωπαίων στρατιωτών.
 
«Οι πρόσφατες επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον αεροπορικών βάσεων στο Ιράκ τις οποίες χρησιμοποιούν οι αμερικανικές δυνάμεις και ο συνασπισμός (…) είναι ακόμη ένα παράδειγμα κλιμάκωσης και οξείας αντιπαράθεσης», σχολίασε ο Μπορέλ στη διάρκεια σύντομης ανακοίνωσής του στους δημοσιογράφους.
 
Καταδίκη από το Βερολίνο
Η Γερμανία καταδικάζει "με τον πιο απερίφραστο τρόπο την επίθεση" του Ιράν, το οποίο εκτόξευσε πυραύλους σε βάσεις στις οποίες σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ, δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ Καρενμπάουερ.
 
"Τώρα φαίνεται ότι είναι αποφασιστικής σημασίας να μην επιτρέψουμε να αυξηθεί αυτή η κλιμάκωση", υπογράμμισε σε δηλώσεις που έκανε στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, κατά τις οποίες σημείωσε ότι εναπόκειται "πρώτα από όλους στους Ιρανούς να μην προκαλέσουν νέα κλιμάκωση" και ότι "ως εκ τούτου αυτή η έκκληση απευθύνεται ιδιαίτερα στην Τεχεράνη".
 
Η Κραμπ Καρενμπάουερ επανέλαβε ότι από τα πλήγματα αυτά δεν τραυματίστηκαν Γερμανοί στρατιώτες και πρόσθεσε ότι η γερμανική κυβέρνηση βρισκόταν σε στενή επικοινωνία κατά τη διάρκεια της νύχτας με το Πεντάγωνο.
 
Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας προγραμματίζει τώρα να ζητήσει τη διεξαγωγή συνόδου των 13 χωρών που μετέχουν στον διεθνή στρατιωτικό συνασπισμό στην περιοχή για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις.
 
Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Άνουαρ Γκάργκας δήλωσε σήμερα ότι είναι ζωτικής σημασίας να υποχωρήσουν οι "ανησυχητικές" εντάσεις στην περιοχή. "Μια αποκλιμάκωση είναι τόσο συνετή όσο και απαραίτητη. Αυτό που πρέπει να ακολουθήσει είναι ένα πολιτικό μονοπάτι προς την σταθερότητα", σημείωσε σε μήνυμά του στο Twitter.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απέσυρε μέρος των στρατευμάτων της από το Ιράκ η Μαδρίτη
 
Αυτοσυγκράτηση ζητά το Πεκίνο
Η Κίνα κάλεσε σήμερα τις ΗΠΑ και το Ιράν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να επιλύσουν τη διαμάχη τους μέσω διαλόγου, ύστερα από τα ιρανικά χτυπήματα με πυραύλους εναντίον των δυνάμεων υπό τις ΗΠΑ στο Ιράκ, ως αντίποινα στην αμερικανική επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί Ιρανός στρατηγός.
 
«Η επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής δεν είναι προς το συμφέρον καμίας πλευράς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, επαναλαμβάνοντας την έκκληση για ειρηνική επίλυση της διαμάχης.
 
Ερωτηθείς τι κάνει η Κίνα για να βοηθήσει στην επίλυση της διαμάχης, ο Γκενγκ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η Κίνα είναι σε στενή επικοινωνία με τα εμπλεκόμενα μέρη στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αεροπορικές εταιρείες διακόπτουν τις πτήσεις τους λόγω φόβων για την ασφάλεια
 
Πηγή: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Νέα στοιχεία για τον Τσιντούλα, «έδρασε μόνος του»-Με λουλούδια έξω από το νοσοκομείο οι υποστηρικτές του Φίτσο
Οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και ανατράπηκε-Απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική
Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο Ρόμπερτ Φίτσο-Υπό κράτηση ο δράστης, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες
Οι Χούθι έπληξαν ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά στην Ερυθρά Θάλασσα-Δεν υπάρχουν θύματα
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»
Ανακαλεί την απαγόρευση παραχώρησης αδειών χρήσης πυροτεχνημάτων η Υπηρεσία Μεταλλείων
«Δικτάτορας που δεν αναγνωρίζει κόκκινες γραμμές ο Πούτιν»-Τι λέει συνεργάτης του Ναβάλνι
Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί
Χάος με τις ανάρμοστες συμπεριφορές στην ψηφιακή πύλη που ενώνει τις δύο πόλεις Νέα Υόρκη-Δουβλίνο
Φωτιά σε υπνοδωμάτιο διαμερίσματος στην Πάφο-Στο Νοσοκομείο ο ένοικος με αναπνευστικά προβλήματα