Με στόχο τον κατευνασμό συνεδριάζουν εκτάκτως οι ΥΠΕΞ της Ε.Ε. για το Ιράν

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεδριάσουν εκτάκτως την Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, με αντικείμενο την ιρανική κρίση, όπως έγινε γνωστό από δύο διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες.
 
Η έκτακτη σύνοδος θα ξεκινήσει στις 14.00, ώρα Βρυξελλών (15.00 ώρα Κύπρου). Η ΕΕ επιδιώκει να κατευνάσει τις εντάσεις μετά τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.
 
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε, από πλευράς της, ότι ο κατευνασμός της έντασης μεταξύ της Τεχεράνης και της Ουάσινγκτον μετά τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί είναι προς το συμφέρον του Ιράν και του Ιράκ.
 
«Είναι επίσης προς το συμφέρον του Ιράν και ειδικά προς το συμφέρον του Ιράκ να επιλέξουν τον δρόμο της σύνεσης και όχι τον δρόμο της κλιμάκωσης», είπε στο περιθώριο συνεδρίασης των Βαυαρών συντηρητικών της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας (CSU).
 
Έκτακτη συνεδρίαση πρέσβεων του ΝΑΤΟ
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε σήμερα το Ιράν να αποφύγει "περαιτέρω βία και προκλήσεις" μετά την έκτακτη συνεδρίαση των πρεσβευτών της Ατλαντικής Συμμαχίας που εξέτασε την κρίση μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Τεχεράνης.
 
"Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής μας σήμερα, οι σύμμαχοι απηύθυναν έκκληση για αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση. Μια νέα σύγκρουση δεν θα ήταν προς το συμφέρον κανενός, συνεπώς το Ιράν θα πρέπει να απόσχει από περαιτέρω βία και προκλήσεις", δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους.
 
Μιλώντας μετά την έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ για το Ιράν και το Ιράκ, κατά την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες ενημέρωσαν τους συμμάχους τους για την αμερικανική επιδρομή με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο Ιράκ στην οποία σκοτώθηκε ο Ιρανός στρατιωτικός διοικητής Κασέμ Σουλεϊμανί, την Παρασκευή, ο Στόλτενμπεργκ κάλεσε επίσης σε αποκλιμάκωση της έντασης, απηχώντας δηλώσεις ορισμένων Ευρωπαίων ηγετών.
 
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε επίσης ότι όλα τα μέλη της Συμμαχίας υποστηρίζουν τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Μέση Ανατολή, μετά την επιδρομή αυτή. "Εδώ και χρόνια όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν εκφράσει ανησυχία για τις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες του Ιράν στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Συμφωνούμε ότι το Ιράν δεν πρέπει ποτέ να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Συμμεριζόμαστε την ανησυχία για τις πυραυλικές δοκιμές του Ιράν και ενωμένοι καταδικάζουμε την στήριξη του Ιράν σε διάφορες τρομοκρατικές οργανώσεις", υπογράμμισε.

 
«Κατσάδα» UNESCO
Στο μεταξύ, η UNESCO, η Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών, υπενθύμισε σήμερα ότι τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και το Ιράν έχουν υπογράψει τις συνθήκες με τις οποίες δεσμεύονται να μην βλάψουν την πολιτιστική κληρονομιά άλλων χωρών στην περίπτωση ένοπλης σύρραξης.
 
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την Κυριακή επανάλαβε την απειλή του να στοχοθετήσει πολιτιστικούς χώρους στο Ιράν, προειδοποιώντας ότι η Τεχεράνη θα υποστεί αντίποινα αν πλήξει Αμερικανούς πολίτες ή αμερικανικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή.
 
Η γενική διευθύντρια της UNESCO Οντρεΐ Αζουλέ, σε συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρεσβευτή του Ιράν Αχμάντ Τζαλαλί, ανέφερε ότι με βάση τις διατάξεις των Συνθηκών του 1954 και του 1972 –που έχουν επικυρωθεί τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από το Ιράν– οι υπογράφουσες χώρες δεσμεύτηκαν να μην λάβουν σκοπίμως μέτρα που μπορεί να βλάψουν την πολιτιστική και τη φυσική κληρονομιά στο έδαφος των άλλων μερών που μετέχουν σε αυτές τις συμφωνίες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανησυχεί η Ευρώπη για την απόφαση του Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα
 
Διαβεβαιώσεις Τραμπ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, πάντως, επανέλαβε σήμερα ότι δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της Τεχεράνης ότι θα εμπλουτίζει ουράνιο χωρίς να τηρεί κανέναν περιορισμό.
 
«Το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικό όπλο» έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος το 2018 απέσυρε τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
 
Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι βέβαιος ότι θα μπορούσε ακόμη να επαναδιαπραγματευτεί μια νέα πυρηνική συμφωνία με την Τεχεράνη, δήλωσε, εξάλλου, η σύμβουλος του Λευκού Οίκου Κελιάν Κόνγουεϊ, μία ημέρα αφότου το Ιράν ανακοίνωσε την περαιτέρω αποδέσμευσή του από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμά του.
 
Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο αν ο Τραμπ πιστεύει ότι θα μπορούσε να πείσει το Ιράν να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία, η Κόνγουεϊ απάντησε: «Έχει πει ότι είναι ανοιχτός. Αν το Ιράν θέλει να αρχίσει να συμπεριφέρεται σαν φυσιολογική χώρα… ασφαλώς, σίγουρα».
 
Η Κόνγουεϊ διαβεβαίωσε εξάλλου ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν είπε ότι οι ΗΠΑ θα βάλουν στο στόχαστρο τα πολιτιστικά μνημεία του Ιράν, απλώς έθεσε ένα ερώτημα.
 
Επιστρέφοντας στην Ουάσινγκτον με το προεδρικό αεροσκάφος από τις διακοπές του, ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε την Τεχεράνη ότι θα υποστεί «μεγάλα αντίποινα» αν επιτεθεί σε Αμερικανούς πολίτες ή σε αμερικανικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή. «Αυτοί έχουν δικαίωμα να σκοτώνουν υπηκόους μας (…) κι εμείς δεν έχουμε δικαίωμα να αγγίξουμε τους πολιτιστικούς τους χώρους; Δεν πάει έτσι», είπε.
 
Δεν διαβλέπει κίνδυνο η Μόσχα
Η Μόσχα, από την πλευρά της, δεν διαβλέπει κάποιον κίνδυνο εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων μετά την απόφαση του Ιράν να αποδεσμευτεί περαιτέρω από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό της πρόγραμμα και να εμπλουτίζει ουράνιο χωρίς περιορισμούς.
 
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι η χώρα παραμένει πλήρως δεσμευμένη στη συμφωνία αυτή και στους στόχους της. «Η διαφύλαξη των συμφωνιών και η διασφάλιση της εφαρμογής τους πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα για όλους τους εταίρους", τόνισε.
 
Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού συνομίλησε τηλεφωνικά με τον επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών Χακάν Φιντάν και με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου του Ιράν.
 
Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, ο Σοϊγκού με τον Φιντάν συζήτησαν τις κοινές δράσεις που θα μπορούσαν να αναλάβουν για να περιοριστεί η ένταση στη Μέση Ανατολή.
 
Με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού του Ιράν, υποστράτηγο Μοχαμάντ Μπαγερί, ο Σοϊγκού συζήτησε τα "πρακτικά βήματα" που πρέπει να γίνουν για να αποφευχθεί η κλιμάκωση στη Συρία και τη Μέση Ανατολή.
 
Αναγκαία η αποκλιμάκωση
Την ίδια στιγμή, π πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον συμφώνησε με τον Ιρακινό ομόλογό του Άντελ Άμπντουλ Μάχντι ότι είναι αναγκαία η αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.
 
«Οι ηγέτες συζήτησαν την ανάγκη για την αποκλιμάκωση της έντασης μετά τον θάνατο του Κασέμ Σουλεϊμανί (του ηγέτη της ιρανικής Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης) και συμφώνησαν να συνεργαστούν» για την εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Τζόνσον.
 
«Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την αταλάντευτη προσήλωση της Βρετανίας στη σταθερότητα και την εθνική κυριαρχία του Ιράκ και επισήμανε τη σημασία του συνεχιζόμενου αγώνα εναντίον της κοινής απειλής που συνιστά το Ισλαμικό Κράτος», προστίθεται στο κείμενο αυτό.
 
Πηγή: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Φιντάν: Ο Νετανιάχου θέλει να σύρει σε πόλεμο τη Μέση Ανατολή για να παραμείνει ο ίδιος στην εξουσία
ΒΙΝΤΕΟ: Ηφαίστειο εξερράγη στη βορειοανατολική Κελέβη-Εκκενώθηκαν δύο χωριά
Το Ισραήλ «ζυγίζει» τις επιλογές του για την απάντηση στο Ιράν
Microsoft: Ρωσικές διαδικτυακές εκστρατείες έχουν στόχο να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών
Επίθεση της Χεζμπολάχ με πυραύλους και drone στο βόρειο Ισραήλ-Τραυματίστηκαν 14 στρατιώτες
Χαμάς: Θεωρούμε πολύτιμη τη στάση του αδελφού Ταγίπ Ερντογάν
Στην Ιταλία συνεδριάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 για πιθανές κυρώσεις στο Ιράν
Σεισμός 6,4 Ρίχτερ ταρακούνησε δυτικά τμήματα της Ιαπωνίας
Φον ντερ Λάιεν: Είναι καιρός για ευρωπαϊκή αφύπνιση για την άμυνα και την ασφάλεια
Κάμερον: Οποιαδήποτε απάντηση από το Ισραήλ στο Ιράν θα πρέπει να είναι περιορισμένης κλίμακας