Πολώνει κι άλλο το κλίμα ο Τραμπ-«Μεγάλα αντίποινα αν κάνουν οτιδήποτε»

Μέρα με τη μέρα φουντώνει η ένταση στη Μέση Ανατολή, με τους ηγέτες Ιράν και ΗΠΑ, να φροντίζουν να πολώνουν όλο και περισσότερο την ένταση μετά τη δολοφονία Σουλεϊμανί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα απαντήσουν «ίσως δυσανάλογα» αν το Ιράν πλήξει αμερικανικούς στόχους

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε την Τεχεράνη πως θα υποστεί «μεγάλα αντίποινα» σε περίπτωση επίθεσης του Ιράν εναντίον Αμερικανών ή αμερικανικών εγκαταστάσεων στη Μέση Ανατολή.

«Αν κάνουν οτιδήποτε, θα υποστούν μεγάλα αντίποινα», διεμήνυσε ο Τραμπ, ο οποίος εκφράστηκε επί του προεδρικού αεροσκάφους καθώς επέστρεφε στην Ουάσινγκτον έπειτα από δύο εβδομάδες διακοπών στη Φλόριντα. Απείλησε εξάλλου ξανά ότι θα διατάξει να βομβαρδιστούν μνημεία του περσικού πολιτικού σε αυτή την περίπτωση. «Αυτοί έχουνε δικαίωμα να σκοτώνουν υπηκόους μας (...) κι εμείς δεν έχουμε δικαίωμα να αγγίξουμε τους πολιτιστικούς τους χώρους; Δεν πάει έτσι», είπε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποχωρεί από τη συμφωνία για τα πυρηνικά όπλα το Ιράν
 
Αφού επέμεινε ότι είναι διατεθειμένος να χτυπήσει μνημεία και χώρους πολιτισμού του Ιράν διότι η Τεχεράνη έχει σκοτώσει Αμερικανούς, ανέφερε πως η κυβέρνησή του «μπορεί να συζητήσει» τη δημοσιοποίηση στοιχείων των υπηρεσιών πληροφοριών για την εξόντωση του ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη, που ανέβασε κατακόρυφα την ένταση.
 
Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος δημοσιοποίησε ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί ότι ο Τραμπ συνομίλησε με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον για την κατάσταση στο Ιράκ και στο Ιράν.
 
Δεν δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες πέρα από το ότι οι Τραμπ και Τζόνσον «επαναβεβαίωσαν τη στενή συμμαχία» της Ουάσινγκτον και του Λονδίνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέες απειλές Χεζμπολάχ-«Οι ΗΠΑ θα πληρώσουν το τίμημα του θανάτου του Σουλεϊμανί»

Στην ακίδα Τραμπ και το Ιράκ
Ο αμερικανός πρόεδρος απείλησε εξάλλου, ότι θα επιβάλλει «πολύ ισχυρές» κυρώσεις σε βάρος του Ιράκ εάν υποχρεωθούν να φύγουν τα στρατεύματα των ΗΠΑ από την ιρακινή επικράτεια, μετά την έγκριση από το ιρακινό κοινοβούλιο ψηφίσματος που αξιώνει την εκδίωξή τους από τη χώρα.
 
«Αν απαιτήσουν πράγματι να φύγουμε, αν δεν το κάνουν σε πολύ φιλική βάση, θα τους επιβάλλουμε κυρώσεις που δεν έχουν ξαναδεί ποτέ», διεμήνυσε ο Τραμπ, ο οποίος εκφράστηκε επί του προεδρικού αεροσκάφους. «Θα κάνουν τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν να μοιάζουν μάλλον αδύναμες», συμπλήρωσε.
 
«Έχουμε μια πάρα πολύ ακριβή αεροπορική βάση εκεί. Κόστισε δισεκατομμύρια δολάρια να οικοδομηθεί, πολύ πριν αναλάβω [την προεδρία]. Δεν θα φύγουμε αν δεν μας δώσουν τα λεφτά μας πίσω γι’ αυτήν», είπε ακόμη ο αμερικανός πρόεδρος.
 
Νωρίτερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την «απογοήτευση» της Ουάσινγκτον για την απόφαση του ιρακινού κοινοβουλίου και αξίωσε η Βαγδάτη να «αναθεωρήσει» τη απόφαση αυτή και τη στάση της.
 
«Ενώ περιμένουμε περαιτέρω διευκρινίσεις για τη νομική φύση και τις επιπτώσεις της (...) απόφασης αυτής, προτρέπουμε σθεναρά τους ιρακινούς ηγέτες να επανεξετάσουν τη σημασία της συνεχιζόμενης σχέσης των δύο χωρών στα πεδία της οικονομίας και της ασφάλειας και της συνεχιζόμενης παρουσίας του παγκόσμιου συνασπισμού για να νικηθεί το Ισλαμικό Κράτος», ανέφερε η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Μόργκαν Ορτέιγκους σε ανακοίνωση που διένειμε σε ΜΜΕ.
 
«Πιστεύουμε ότι είναι αμοιβαίο συμφέρον των ΗΠΑ και του Ιράκ να συνεχίσουν να μάχονται εναντίον του ΙΚ μαζί», συνέχισε η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας, η οποία διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση Τραμπ παραμένει προσηλωμένη στον στόχο το Ιράκ να είναι «κυρίαρχο», «σταθερό» και «να ευημερεί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή-Το Ιράν αποκαλύπτει πώς θα χτυπήσει τις ΗΠΑ

Απάντησε στις απειλές ο αντικαταστάτης του Σουλεϊμανί
Ο νέος επικεφαλής της Δύναμης αλ Κουντς, μετά τις δηλώσεις Τραμπ, προειδοποίησε ότι σκοπεύει να εκδιώξει τις ΗΠΑ από την περιοχή, αφού ο προηγούμενος διοικητής της Κασέμ Σουλεϊμανί σκοτώθηκε σε αμερικανική επιδρομή στη Βαγδάτη, μετέδωσαν σήμερα τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
 
"Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τον δρόμο του μάρτυρα Σουλεϊμανί με την ίδια ισχύ (...) και η μόνη αποζημίωσή μας θα είναι να εκδιώξουμε την Αμερική από την περιοχή", τόνισε ο Ισμαήλ Καανί λίγο πριν ξεκινήσει η κηδεία του Σουλεϊμανί μιλώντας στο ιρανικό κρατικό ραδιόφωνο.

Χιλιάδες κόσμου στην κηδεία του Σουλεϊμανί

Το κέντρο της Τεχεράνης ήταν μαύρο σήμερα το πρωί από το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί για να αποτίσει φόρο τιμής στον στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί.

Κρατώντας ένα πορτρέτο του εκλιπόντα επικεφαλής της Δύναμης αλ Κουντς χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί πολύ πριν τις 08:00 (06:30 ώρα Κύπρου) γύρω από το πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, όπου ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ πρόκειται να πρωτοστατήσει αργότερα σήμερα σε μια προσευχή προς τιμή του πιο δημοφιλούς στρατηγού της χώρας.

Το τεράστιο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί γύρω από το πανεπιστήμιο, αλλά και όσοι Ιρανοί περπατούσαν κατά μήκος των λεωφόρων Ενγκελάμπ («Επανάσταση» στα περσικά) και Αζαντί («Ελευθερία») κρατούσαν κόκκινες σημαίες (το χρώμα του αίματος των «μαρτύρων») ή σημαίες του Ιράν, αλλά και του Λιβάνου και του Ιράκ.

Στους δρόμους αντηχούσαν τα συνθήματα «Θάνατος στην Αμερική», και «Θάνατος στο Ισραήλ».

Ένας άνδρας κρατούσε πανό με το σύνθημα #hard_revenge («σκληρή εκδίκηση» στα αγγλικά), ενώ άλλα πανό επίσης στα αγγλικά καλούν σε εκδίκηση για τον φόνο του Σουλεϊμανί.

Αναφερόμενη στον θάνατο του στρατηγού Σουλεϊμανί και των άλλων Ιρανών που σκοτώθηκαν μαζί του η κρατική τηλεόραση του Ιράν, που κάλυπτε απευθείας την κηδεία από το κέντρο της Τεχεράνης, είχε τίτλο με κεφαλαία γράμματα: «Άνευ προηγουμένου ανάσταση της ιρανικής πρωτεύουσας κατά την υποδοχή του Χατζ Κασέμ και των μαρτύρων της αντίστασης».

 
Ζητούν από το Ιραν να απόσχει από βίαιες ενέργειες Γαλλία, Βρετανία
Η Γαλλία και η Βρετανία προέτρεψαν την κυβέρνηση του Ιράν να απόσχει από οποιαδήποτε βίαιη ενέργεια και να πάρει πίσω την απόφασή να πάψει να εφαρμόζει το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), τη συμφωνία του 2015 ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις μεγάλες δυνάμεις για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
 
Οι ηγέτες των τριών χωρών — της λεγόμενης ομάδας E3 — τόνισαν παράλληλα ότι είναι απαραίτητη η αποκλιμάκωση των εντάσεων στο Ιράκ και στο Ιράν και επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν τη μάχη εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).
 
«Καλούμε το Ιράν να αποσύρει όλα τα μέτρα τα οποία δεν συμμορφώνονται προς τη συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας» της χώρας, αναφέρει κοινή ανακοίνωση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελας Μέρκελ.
 
«Επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε τον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, ο οποίος παραμένει προτεραιότητα. Είναι ουσιώδους σημασίας να διατηρήσουμε τον συνασπισμό για αυτό. Καλούμε τις αρχές του Ιράκ να συνεχίσουν να προσφέρουν την απαραίτητη υποστήριξη στον συνασπισμό», προστίθεται στην ανακοίνωση.
 
«Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τις συνομιλίες με όλα τα μέρη προκειμένου να συμβάλλουμε στην αποκλιμάκωση των εντάσεων και την αποκατάσταση της σταθερότητας στην περιφέρεια», συμπληρώνεται στο κείμενο της ομάδας E3.
Προηγουμένως, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρατήρησαν ότι οι πυραυλικές εγκαταστάσεις του Ιράν έχουν τεθεί σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής σε όλη τη χώρα, όμως είναι ασαφές αν αυτό το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας έχει αμυντικούς σκοπούς ή όχι, ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.
 
Ο αξιωματούχος αυτός, που μίλησε στο πρακτορείο Reuters ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, ούτε διευκρίνισε αν οι ιρανικοί πύραυλοι στοχεύουν κάποιον συγκεκριμένο στόχο.
 
«Είναι σαφώς σε υψηλό επίπεδο επιφυλακής. Είναι για να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για αμυντικούς σκοπούς ή για επιθετικούς; Αυτό δεν μπορούμε να το καθορίσουμε επί του παρόντος», τόνισε.
 
«Όμως το παρακολουθούμε στενά», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Δίνει μάχη για τη ζωή ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας μετά την απόπειρα φόνου-«Μεταξύ ζωής και θανάτου»
ΒΙΝΤΕΟ: Τέσσερις νεκροί από σφοδρή κακοκαιρία στο Χιούστον
Αστυνομικοί σκότωσαν άνδρα που επιχείρησε να κάψει συναγωγή, στη Γαλλία
Ξεκίνησε η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της προβλήτας στη Γάζα
Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι εξουδετέρωσε περισσότερα από 100 ουκρανικά drones
Αναφορές για πυροβολισμούς κοντά στην ισραηλινή πρεσβεία στη Στοκχόλμη
Γονείς βασάνιζαν την 3χρονη κορούλα τους για μέρες πριν πεθάνει-Καταδικάστηκαν σε ισόβια
Νεκροί μητέρα και παιδί μετά από επίθεση drones της Ουκρανίας στη Ρωσία
Η κυβέρνηση της Ισπανίας αρνήθηκε να δώσει άδεια ελλιμενισμού σε πλοίο που μετέφερε όπλα στο Ισραήλ
ΝΑΤΟ: Αυξήθηκαν κατά 20% το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι αποστολές μαχητικών για την αναχαίτιση ρωσικών αεροσκαφών