Οι ισορροπίες τρόμου μετά το θάνατο Σουλεϊμανί και τα παρόμοια χτυπήματα των ΗΠΑ

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί όλος ο κόσμος, τις ισορροπίες τρόμου που δημιουργήθηκαν, μετά τη δολοφονία του Iρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, από τις ΗΠΑ που διαπράχθηκε στο Ιρακ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που ο πύραυλος εξοντώνει τον στρατηγό Σουλεϊμανί

Από χθες το πρωί, η είδηση της δολοφονίας κάνει το γύρω του κόσμου, με τους Ιρανούς να παρουσιάζονται οργισμένοι από την αμερικανική επιχείρηση. Μια επιχείρηση που ενδεχομένως να ανοίξει τις «πύλες της κολάσεως» στη Μέση Ανατολή, με προεκτάσεις που σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, ίσως δεν έχουν προηγούμενο.

Αυτό που απομένει να διαφανεί, είναι η αντίδραση του Ιράν μετά τις απειλές του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και του Προέδρου Χασάν Ρουχανί, οι οποίοι ορκίστηκαν εκδίκηση για το θάνατο του Σουλεϊμανί.
«Είναι ένα επιπλέον βήμα στην όξυνση των σχέσεων μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν. Πρόκειται για μια πολιτική, που άρχισε από τις αρχές του περασμένου χρόνου, όταν η κυβέρνηση Τραμπ άρχισε να αποστασιοποιείται από δεσμεύσεις που έλαβε έναντι του Ιραν η κυβέρνηση Ομπάμα», ανέφερε στον REPORTER αναλύοντας την κίνηση των Αμερικανών, ο  διευθυντής του ΚΥΚΕΜ Χρήστος Ιακώβου.

«Αυτό έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με τις δεσμεύσεις που έλαβε ο Τραμπ έναντι του αμερικανοεβραϊκού λόμπι, για ικανοποίηση βασικών αιτημάτων του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή ή τουλάχιστον για άρση κάποιων αποφάσεων που έλαβε η Κυβέρνηση Ομπάμα στην περιοχή, με τις οποίες το Ισραήλ διαφωνούσε. Είναι ξεκάθαρο ότι η δολοφονία του Σουλεϊμανί είναι ένα βήμα που ικανοποιεί το Ισραήλ, αλλά θα αναγκάσει το Ιράν να γίνει πιο επιθετικό και πιο υπονομευτικό έναντι της αμερικανικής γεωστρατηγικής στην περιοχή».

Σε ότι αφορά στον χρόνο που επιλέχθηκε από τους Αμερικανούς για την δολοφονία του Σουλεϊμανί, αυτός έχει να κάνει με την προσπάθεια τους να επαναβεβαιώσουν την ισχυρή παρουσία τους στη Μέση Ανατολή.

«Αυτό έγινε μια εποχή όπου οι λανθασμένοι χειρισμοί που έκαναν στη Συρία, προκάλεσαν αμφισβητήσεις, ως προς το κατά πόσον η αμερικανική πολιτική στην περιοχή είναι αποτελεσματική ή όχι», υπέδειξε ο κ. Ιακώβου.

Η αναβολή της επίσκεψης Πομπέο
Κάποιοι κύκλοι συνέδεσαν την αναβολή της επίσκεψης του Μάικ Πομπέο στην Κύπρο την ερχόμενη εβδομάδα η οποία ακυρώθηκε την Πρωτοχρονιά, με τη δολοφονία του Σουλεϊμανί.

«Η ακύρωση της επίσκεψης έχει να κάνει με την όξυνση της κατάστασης στο Ιράκ και τις ανησυχίες που δημιούργησε στους Αμερικανούς η προσπάθεια του Ιράν να αυξήσει την επιρροή του στο Ιράκ. Η δολοφονία αυτή που έγινε στο Ιράκ είναι προϊόν της αναδίπλωσης των Αμερικανών, που θέλουν να περιορίσουν την οποιαδήποτε επαναφορά ή επαναδιεκδίκηση ηγεμονικών αξιών από το Ιράν στην περιοχή της Μέσης Ανατολής», σημείωσε ο κ. Ιακώβου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το tweet της πρεσβευτού των ΗΠΑ στην Κύπρο πριν την επίθεση στον Σουλεϊμανί

Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου και η Κύπρος
Μετά τη δολοφονία Σουλεϊμανί, οι τιμές των καυσίμων έχουν εκτοξευθεί κάνοντας άλμα που φθάνει το 4%. Ως εκ τούτου, τα συμβόλαια μελλοντικής παράδοσης πετρελαίου σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο έκαναν άλμα μεγαλύτερο του 4%. Τέτοιο άλμα έχει να καταγραφεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν έγιναν επιθέσεις στις πετρελαϊκές υποδομές της Σαουδικής Αραβίας.
 
Μια εξέλιξη που αναμένεται να επηρεάσει τις τιμές των καυσίμων και στην Κύπρο, τις επόμενες ημέρες. Ο κ. Ιακώβου, πάντως,  δεν προβλέπει ότι η χώρα μας θα επηρεαστεί με άλλο τρόπο από τη συγκεκριμένη κρίση.
 
«Αντιθέτως, η δολοφονία του Σουλεϊμανί καταδεικνύει ότι ψηλά στην προτεραιότητα των αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή, είναι η προστασία του κράτους του Ισραήλ. Αυτό σημαίνει ότι, από τη στιγμή που το Ισραήλ έχει διασυνδέσει την ενεργειακή του ασφάλεια με την Κύπρο και την Ελλάδα μέσω της υπογραφής της συμφωνίας για τον East Med. Αντιλαμβάνεστε ότι οι Αμερικανοί θα βλέπουν,  πολύ πιο θετικά το ενεργειακό πρόγραμμα και τη συνεργασία της Κύπρου με το Ισραήλ, απ’ ότι θα ήταν αν το Ισραήλ δεν ήταν μέρος αυτής της συμφωνίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο Νετανιάχου καλύπτει τη δολοφονία Σουλεϊμανί: «Ήταν κίνηση αυτοάμυνας των ΗΠΑ»

Στην εξίσωση η δολοφονία του Μπιν Λάντεν
Ο τρόπος του κτυπήματος των Αμερικάνων σε βάρος του Σουλεϊμανί, έφερε στο μυαλό κι άλλες δολοφονίες στο παρελθόν, που έχουν προκαλέσει μεγάλη, παγκόσμια αναταραχή και πράξεις εκδίκησης.

Μια απ’ αυτές, ήταν η δολοφονία του αρχηγού της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν στις 2 Μαΐου 2011,  κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Γκερονίμο, των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ, στη κατοικία του στη Μπίλαλ Τάουν, Αμποταμπάντ, στο Πακιστάν.

Ο θάνατος του Μπιν Λάντεν επήλθε από πυροβολισμό στο κεφάλι. Στη συνέχεια οι αμερικανικές δυνάμεις πήραν το σώμα του στο Αφγανιστάν και το έριξαν στη θάλασσα.
Ο θάνατος του αρχηγού της Αλ Κάιντα προκάλεσε ανακούφιση στη Δύση, καθώς θεωρείτο ως σημαντικό γεγονός στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Αντίθετα, η Αλ Κάιντα απείλησε τις Η.Π.Α με αντίποινα, ενώ το Πακιστάν δέχθηκε σκληρή κριτική, καθώς δεν κατέδωσε τον Μπιν Λάντεν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανοίγουν οι πύλες της κολάσεως στη Μ. Ανατολή-Τι σηματοδοτεί ο θάνατος του Σουλεϊμανί

Η δολοφονία του χαλίφη του ISIS
Άλλος ένας θάνατος που έχει κοινά στοιχεία μετην δολοφονία του Σουλεϊμανί είναι αυτός του χαλίφη του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι στις 26 Οκτωβρίου 2019.

Τότε οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις εξαπέλυσαν έφοδο στη βορειοανατολική Συρία, όπου εντόπισαν και πυροβόλησαν σε τούνελ τον Αλ Μπανγκτάντι.

Ο χαλίφης του ISIS, είχε φθάσει τότε μέχρι το τέλος του τούνελ και πυροδότησε γιλέκο με εκρηκτικά που φορούσε. Αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθεί μαζί με τα τρία παιδιά του. Ακολούθως, το τούνελ κατέρρευσε πάνω του.
«Επιχειρησιακά υπάρχουν πολλά κοινά σημεία σε αυτές τις δολοφονίες, όμως είναι και τα πολιτικά μηνύματα τα οποία στέλνουν οι Αμερικανοί. Η ικανότητα των Αμερικανών να εντοπίζουν στόχους και να τους εκτελούν εδραιώνεται και γίνεται αδιαμφισβήτητη, μετά τη δολοφονία του Μπιν Λάντεν, του Αλ Μπαγκντάντι και του Σουλεϊμανί, καθώς και άλλες δολοφονίες που έγιναν παλαιότερα», κατέληξε ο κ. Ιακώβου.

Δειτε Επισης

Ο Μπάιντεν ισχυρίζεται πως δεν διαπράττεται γενοκτονία στη Γάζα από το Ισραήλ
Στις 28 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στο Ιράν
Ο Νετανιάχου απορρίπτει μετά βδελυγμίας το αίτημα του εισαγγελέα του ΔΠΔ
Μπορεί όντως να συλληφθεί ο Νετανιάχου;-Η ουσιαστική ισχύς του εντάλματος και η διαδικασία
Οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις ξεκινούν έρευνα για τα αίτια της συντριβής του προεδρικού ελικοπτέρου
Γυναίκα σε κρουαζιερόπλοιο φέρεται να δολοφόνησε το νεογέννητο παιδί της
Ο γρίφος και η πολιτική πραγματικότητα-Τι μέλλει γενέσθαι μετά τον θάνατο του προέδρου του Ιράν
Η Ρωσία κατάσχει περιουσιακά στοιχεία μεγάλων γερμανικών τραπεζών
Γιατί η χήρα του Ραϊσί θεωρείται αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στο Ιράν
Από το 1986 στο σήμερα-Πολιτικοί ηγέτες που έχουν σκοτωθεί σε αεροπορικά δυστυχήματα