Η ινδική Αστυνομία κάνει χρήση ράβδων «λάθι» για να διαλύσει τους διαδηλωτές

Κατά τις πρόσφατες διαδηλώσεις ενάντια στον νέο νόμο για την χορήγηση υπηκοότητας, που διαχωρίζει τους μουσουλμάνους, και στη διάρκεια των οποίων 27 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, η ινδική αστυνομία έκανε για την καταστολή τους εκτεταμένη χρήση ράβδων ‘λάθι’ , που χρονολογούνται από την εποχή της βρετανικής αποικιοκρατίας και των οποίων τα αποτελέσματα μπορούν να αποβούν θανατηφόρα.
 
Σε πολλές φωτογραφικές αποτυπώσεις των διεθνών πρακτορείων από τις διαδηλώσεις και τις κατασταλτικές επιχειρήσεις, οι αστυνομικοί εμφανίζονται να χρησιμοποιούν αυτές τις ράβδους από μπαμπού, χτυπώντας αδιακρίτως όχι μόνον το συγκεντρωμένο πλήθος, αλλά και περαστικούς και ανήλικους. Μία αυθαίρετη υπέρβαση καθήκοντος που έχει προκαλέσει πλείστες αντιδράσεις σε όλη τη χώρα.
 
Μάλιστα, ιδιαίτερης προσοχής έχει τύχει το βίντεο που εμφανίζει μία ομάδα μουσουλμάνων γυναικών να επιχειρεί να προστατεύσει έναν φοιτητή που έδερναν αλύπητα οι αστυνομικοί με τα μήκους 1.50-1.80 ‘λάθι’και έχει ξεσηκώσει την κοινή γνώμη.
 
Όσοι έχουν δεχθεί κτυπήματα από ‘λάθι’ , είτε κατασκευασμένο από μπαμπού, είτε από πλαστικό, διαβεβαιώνουν πως η αίσθηση του μουδιάσματος από τον πόνο διαρκεί στο κορμί τους για πολλές ημέρες. Μάλιστα, οι ειδικοί βεβαιώνουν πως πολλαπλά αλόγιστα κτυπήματα με αυτή τη ράβδο μπορούν να προκαλέσουν οστικά κατάγματα κι ακόμη να επιφέρουν θάνατο στο θύμα τους.
 
Το ‘λάθι’ έλκει την καταγωγή του από τη Νότιο Ασία, όπου χρησιμοποιείτο στις πολεμικές τέχνες, αφ’ ενός κι αφ’ ετέρου από τους γαιοκτήμονες για να καταστέλουν και να καταπιέζουν τους φτωχούς γαιόμορους χωρικούς. Το ραβδί-όπλο είχε καταντήσει ένα σύμβολο της δυναστικής ηγεσίας και τις αδυσώπητης κυριαρχίας.
 
«Αρχικά, ως μέσο ελέγχου των μαζών, το ‘λάθι’ μετατράπηκε σε φονικό όπλο. Χρησιμοποιείται τόσο ελεύθερα που πλέον το έχουμε συνηθίσει. Σε πολλούς μοιάζει ένα κανονικό όργανο, όμως ουσιαστικά είναι ένα φονικό όπλο», υπογραμμίζει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Β. Σούρες, ΓΓ της οργάνωσης Λαϊκή Ένωση για τις Πολιτικοκοινωνικές ελευθερίες (PUCL).
 
H χρήση του ‘λάθι’ αποτελεί σύμβολο και συνάμα υπόμνηση, της βρετανικής κυριαρχίας επί της Ινδίας. Οι Βρετανοί, που τελειοποίησαν και τον τρόπο χρήσης του ‘λάθι’ [που συνίσταται στο πλήγμα στο ύψος της κοιλιάς(jabbing), και στο κτύπημα στον αυχένα και στο κεφάλι (cutting)], το χρησιμοποίησαν ευρέως κατά τις ειρηνικές διαδηλώσεις του κινήματος μη –βίας για την ανεξαρτησία της Ινδίας, στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου. Οι Βρετανοί ναι μεν εγκατέλειψαν την Ινδία, όμως η κληρονομιά της, φονικής πολλές φορές, χρήσης του ‘λάθι’ παρέμεινε ως περιδεής παρακαταθήκη στη χώρα.
 
Πηγή: ΑΠΕ
 
 

Δειτε Επισης

Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια