Χιλή: Στάχτη έγιναν 245 σπίτια και 1,500 στρέμματα δάσους

Η πυρκαγιά που μαίνεται από προχθές Τρίτη και εξαπλώθηκε σε δασικές εκτάσεις στους λόφους της πολύ τουριστικής πόλης Βαλπαραϊσο στη Χιλή έχει καταστρέψει εν μέρει ή ολοσχερώς 245 σπίτια, έχει αφήσει σχεδόν 2.000 πολίτες χωρίς ηλεκτροδότηση, ενώ στις επιχειρήσεις για την κατάσβεσή της έχουν τραυματιστεί 12 πυροσβέστες ενημέρωσε χθες Τετάρτη η Kυβέρνηση της Χιλής.
 
Η φωτιά απανθράκωσε 1.500 στρέμματα δάσους στους λόφους Ροκουάντ και Σαν Ρόκε, ενώ 245 κατοικίες "επλήγησαν από τη φωτιά" και υπέστησαν καταστροφές σε διάφορους βαθμούς, διευκρίνισε ο Υπουργός Εσωτερικών Γκονσάλο Μπλούμελ σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του. Οι ζημιές "μένει να αποτιμηθούν" πιο συγκεκριμένα, πρόσθεσε ο Υπουργός.
 
"Έχουμε σημειώσει πρόοδο στην προσπάθεια να περιορίσουμε [τη φωτιά], όμως η πυρκαγιά δεν έχει τεθεί ακόμη υπό έλεγχο", συμπλήρωσε. Η πυρκαγιά χαρακτηρίζεται πλέον "χαμηλής έντασης", ανέφερε η εθνική υπηρεσία δασών.
 
Η έκταση και το κόστος των ζημιών δεν έχει ακόμη εκτιμηθεί. Ήταν "φρικτό (...) το να βλέπω τα σπίτια των γειτόνων μου στις φλόγες, και μετά το δικό μου. Έχασα τους κόπους 20 χρόνων (...) δυστυχώς μείναμε όλοι άστεγοι", δήλωσε με δάκρυα στα μάτια η Σίλβια Πούγα, 49 χρονών.
 
"Ελπίζαμε να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα, αλλά η πυρκαγιά τα κατέστρεψε όλα", δήλωσε ο Σέσαρ Ουμάνα, ακόμη ένας από τους πληγέντες. Η φωτιά ξέσπασε την Τρίτη, αρχικά σε βοσκοτόπια και θαμνώδεις εκτάσεις, πριν εξαπλωθεί σε σπίτια φτιαγμένα από ξύλα με σκεπές από φύλλα λαμαρίνας. Καθώς οι φλόγες εξαπλώνονταν, η Αστυνομία, η Πυροσβεστική και ο στρατός απομάκρυναν από τα σπίτια τους δεκάδες οικογένειες που ετοιμάζονταν να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα.
 
Ορισμένοι πέρασαν τη νύχτα σε καταφύγια. "Δώδεκα εθελοντές πυροσβέστες τραυματίστηκαν" και "1.715 κατοικίες παραμένουν χωρίς ηλεκτροδότηση στην περιοχή", ανακοίνωσε η Εθνική Υπηρεσία Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων (ONEMI). Άλλη μια φωτιά, πιο περιορισμένη, απανθράκωσε 90 στρέμματα βλάστησης στην ίδια περιοχή, σύμφωνα με την ONEMI. Διενεργείται έρευνα για τα αίτια των δύο πυρκαγιών, για την αντιμετώπιση των οποίων κινητοποιήθηκαν 12 μονάδες πυροσβεστών, δυνάμεις του στρατού, επτά πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένδεκα ελικόπτερα, πάντα κατά την ONEMI.
 
Πηγή: ΑΠΕ
 

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Ακτιβιστές έβαψαν ξανά τα νερά του Μεγάλου Καναλιού της Βενετίας πράσινα και κόκκινα
Νέα ανάλυση για την επίθεση του Ισραήλ-«Διεθνείς πιέσεις για ψυχραιμία, ποια μπορεί να είναι η συνέχεια»
ΒΙΝΤΕΟ: Πέντε εκρήξεις σε στρατιωτική βάση στη Βαγδάτη-Τρεις τραυματίες
Πάνω από 1 δις οι ζημιές από τις πλημμύρες στο Ντουμπάι-Σχεδόν 9 στους 10 κατοίκους δεν έχουν ασφάλιση
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη
Πολιτικές αναταράξεις στην Ουγγαρία-Έρευνες κατά επικριτή του Όρμπαν λόγω υποψιών για χρηματοδότηση
Υποψήφια στις ευρωεκλογές η Ιταλίδα ακτιβίστρια που κρατείται στην Ουγγαρία
Γιατί το Ιράν δεν έχει κανένα συμφέρον να διαρκέσει η κρίση με το Ισραήλ-Αναλυτές εξηγούν