Σε τροχιά Brexit μπαίνει το Ηνωμένο Βασίλειο μετά τη μεγάλη νίκη Τζόνσον

Ο Μπόρις Τζόνσον υποσχέθηκε ότι θα υλοποιήσει το Brexit και τώρα, για πρώτη φορά, διαθέτει την κοινοβουλευτική δύναμη για να το πράξει.
 
Ο Βρετανός Πρωθυπουργός ρίσκαρε και κέρδισε, καθώς είναι πλέον σε θέση να σχηματίσει αυτοδύναμη Κυβέρνηση, έχοντας, μάλιστα, απέναντί του, μια ιδιαίτερα αποδυναμωμένη αξιωματική αντιπολίτευση, που κατέγραψε μία από την χειρότερη συγκομιδή εδρών όλων των εποχών για το Εργατικό κόμμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σχηματίζει Κυβέρνηση αυτοδυναμίας ο Μπόρις Τζόνσον

 
Έχοντας κάνει προεκλογικό στη βάση της δικής του προσέγγισης για το Brexit και αυξάνοντας σημαντικά την εκλογική του δύναμη, ο Μπόρις Τζόνσον έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να αγνοήσει και τις όποιες αποκλίνουσες δυνάμεις αναπτύσσονται εντός του Συντηρητικού κόμματος, κάτι που αποτελούσε εμπόδιο στο παρελθόν, τόσο για τον ίδιο όσο και για την Τερέζα Μέι.
 
Ο ίδιος ο Τζόνσον δεσμεύτηκε σήμερα το πρωί ότι το Brexit θα υλοποιηθεί εγκαίρως στις 31 Ιανουαρίου «χωρίς αν ή αλλά ούτε ίσως». «Τα καταφέραμε, το κάναμε», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι οι εκλογές αυτές έδωσαν τέλος στην απειλή για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος. Με αυτήν την εντολή θα μπορέσουμε επιτέλους να υλοποιήσουμε το Brexit, πρόσθεσε.

Ήδη ο Μπόρις Τζόνσον μετέβη στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ και έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τη βασίλισσα Ελισάβετ. Το νέο κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να ανακοινωθεί τη Δευτέρα.

 
Πρέπει να προχωρήσουν σε ψηφοφορία
Η ΕΕ ελπίζει να διεξαχθεί σύντομα η ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο για την έξοδο της χώρας από το μπλοκ και την αποσαφήνιση των σχεδίων του Λονδίνου έπειτα από τον θρίαμβο του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στις χθεσινές εκλογές, δήλωσε ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Βέλγος Σαρλ Μισέλ.
 
Ο Μισέλ συνεχάρη τον Τζόνσον και δήλωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Βρετανία καλώντας ωστόσο το Λονδίνο να εργαστεί καλή τη πίστει.
 
«Αναμένουμε το συντομότερο δυνατόν μια ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο...είναι σημαντικό να υπάρξει σαφήνεια το συντομότερο δυνατό», είπε ο Μισέλ στους δημοσιογράφους προσερχόμενος για την δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. «Είμαστε έτοιμοι», είπε αναφερόμενος στις εμπορικές συνομιλίες.
 
Πρώτη αντίδραση υπήρξε και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η μετά το Brexit περίοδος της Βρετανίας θα ξεκινήσει την 1η Φεβρουαρίου καθώς τώρα είναι σχεδόν βέβαιο ότι το βρετανικό κοινοβούλιο θα κάνει δεκτή την συμφωνία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για έξοδο από την ΕΕ, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν.
 
«Ο Μπόρις Τζόνσον θα έχει ευρεία πλειοψηφία...Φαίνεται λογικό να θεωρήσουμε ότι (η συμφωνία του Brexit του Τζόνσον με την ΕΕ) θα εγκριθεί από το κοινοβούλιο και επομένως και η έξοδος στις 31 Ιανουαρίου, γεγονός που σημαίνει ότι θα βρισκόμαστε στην επόμενη μετά Brexit φάση από την 1η Φεβρουαρίου», δήλωσε ο Μπρετόν, ο οποίος είναι Γάλλος, στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL.
 
«Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit τελείωσαν. Εισερχόμαστε τώρα σε μια φάση εμπορικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Βρετανία και στην ΕΕ». Οι Βρυξέλλες πρέπει να "ανοικοδομήσουν" τις σχέσεις τους με το Λονδίνο, κυρίως στον εμπορικό τομέα, διαβεβαίωσε ο Μπρετόν.
 
"Τώρα, θα πρέπει να ανοικοδομήσουμε τις σχέσεις με τη Μεγάλη Βρετανία που είναι ένας σημαντικός εταίρος", είπε ο ίδιος ευχόμενος ότι θα "οικοδομηθούν" "ισορροπημένες" εμπορικές σχέσεις με το Λονδίνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κόβει πρώτος το νήμα ο Μπόρις Τζόνσον-Ολονύχτια καταμέτρηση αποτελεσμάτων

 
Πηγή: ΑΠΕ
 

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Πρόσθετοι περιορισμοί των ΗΠΑ στον Ιρανό ΥΠΕΞ κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Προφυλακίστηκε στην Πολωνία ύποπτος για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι σε συνεργασία με ρωσικές μυστικές υπηρεσίες
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
ΠΟΥ: H μετάδοση γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους αποτελεί πηγή "μεγάλης ανησυχίας"
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Γκουτέρες: Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, καταγγελίες εναντίον Ιράν και Ισραήλ
Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)