Αντιδράσεις στη Γαλλία για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος

Το σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, που ανακοινώθηκε από τη γαλλική Κυβέρνηση, διέβη μια "κόκκινη γραμμή" με την πρόβλεψή του να δίνονται κίνητρα στους εργαζομένους για να καθυστερούν τη συνταξιοδότησή τους, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του μετριοπαθούς γαλλικού εργατικού συνδικάτου CFDT, ενώ ο επικεφαλής της σκληροπυρηνικής αριστερής συνδικαλιστικής ένωσης CGT απέρριψε πλήρως την ανακοινωθείσα μεταρρύθμιση.
 
Ο επικεφαλής του CFDT Λοράν Μπερζέ δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι BFM TV πως η συνδικαλιστική οργάνωσή του θα συνεδριάσει αργότερα σήμερα για να αποφασίσει ενδεχόμενες περαιτέρω κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας κατά της μεταρρύθμισης.
 
Ο Μπερζέ έκανε τις δηλώσεις αυτές αφού ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ παρουσίασε τις λεπτομέρειες του σχεδίου για τη μεταρρύθμιση του γαλλικού συνταξιοδοτικού συστήματος.
 
Ο επικεφαλής της CGT Φιλίπ Μαρτινέ δήλωσε από την πλευρά του στο τηλεοπτικό κανάλι LCI: "Δεν είμαστε καθόλου ευχαριστημένοι με τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης. Είναι ανέκδοτο και ιδιαίτερα περιγελούν αυτούς που δίνουν σήμερα μάχη".
 
Στο μεταξύ, ο Γάλλος Πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε σήμερα πως το σχέδιό του για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, που συναντά πολλές αντιδράσεις, θα εφαρμοσθεί μόνο για τους Γάλλους που έχουν γεννηθεί από το 1975 και μετά, σε μια παραχώρηση προς τα συνδικάτα που εδώ και πάνω από μια εβδομάδα διαδηλώνουν κατά της μεταρρύθμισης.
 
"Η μετάβαση θα γίνει σταδιακά" προς το καθολικό σύστημα συνταξιοδότησης, το οποίο έχει στόχο να συγχωνεύσει τα 42 διαφορετικά συνταξιοδοτικά συστήματα που υφίστανται αυτή τη στιγμή στη Γαλλία, υποσχέθηκε ο Φιλίπ διαβεβαιώνοντας πως η μεταρρύθμιση δεν θα ισχύσει για τους Γάλλους που έχουν γεννηθεί πριν από το 1975.
 
Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος από τη γαλλική κυβέρνηση έχει στόχο να παράσχει δικαιοσύνη, καθώς θα κάνει το συνταξιοδοτικό σύστημα ίδιο για όλους, δήλωσε ακόμη ο Γάλλος πρωθυπουργός  παρουσιάζοντας τις λεπτομέρειες της μεταρρύθμισης αυτής.
 
"Ήρθε ο καιρός για να οικοδομήσουμε ένα καθολικό συνταξιοδοτικό σύστημα. Προτείνουμε ένα νέο σύμφωνο των γενεών... Το (βασισμένο σε πόντους) σύστημα θα είναι το ίδιο για όλους", δήλωσε ο Φιλίπ σε συνέντευξη Τύπου.
 
Ο Γάλλος πρωθυπουργός διευκρίνισε πως το νέο καθολικό συνταξιοδοτικό σύστημα ακυρώνει τα ειδικά συνταξιοδοτικά καθεστώτα.
 
Το νέο σύστημα θα εγγυάται ελάχιστη σύνταξη 1.000 ευρώ τον μήνα γι` αυτούς που εργάσθηκαν όλα τα προβλεπόμενα χρόνια, δήλωσε ο Φιλίπ.
 
"Η εφαρμογή του νέου καθολικού συστήματος θα σημάνει το τέλος των ειδικών καθεστώτων", δήλωσε προσθέτοντας πως οι γυναίκες θα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι του νέου συστήματος.

Ο Γάλλος Πρωθυπουργός διευκρίνισε ακόμη πως η μεταρρύθμιση θα ισχύσει πλήρως για τους νέους που θα εισέρχονται στο εργατικό δυναμικό από το 2022 και μετά.
 
Το νέο σύστημα θα διατηρήσει την ηλικία συνταξιοδότησης στα 62 χρόνια, όμως η Κυβέρνηση θα ενθαρρύνει τους ανθρώπους να εργάζονται περισσότερα χρόνια χρησιμοποιώντας ένα σύστημα εκπτώσεων και ένα σύστημα πριμοδότησης, δήλωσε ο Φιλίπ. 
 
Οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα απεργούν εδώ και επτά ημέρες κατά των μεταρρυθμίσεων που υποστηρίζονται από τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και συνδικάτα έχουν απευθύνει έκκληση για περισσότερες κινητοποιήσεις στις 12 και στις 17 Δεκεμβρίου έπειτα από δύο μαζικές κινητοποιήσεις χθες, Τρίτη, και την περασμένη Πέμπτη.
 
Ο Γάλλος Πρωθυπουργός υποστήριξε σήμερα πως οι κυβερνητικές προτάσεις που παρουσίασε "δικαιολογούν" τη λήξη της απεργίας και των διαδηλώσεων. 
 
"Μου φαίνεται πως οι εγγυήσεις που δόθηκαν στις επαγγελματικές ομάδες που ανησυχούν περισσότερο δικαιολογούν την επανάληψη του διαλόγου και τη λήξη της απεργίας που τιμωρεί εκατομμύρια Γάλλους", δήλωσε ο Φιλίπ. 
 
Ο Γάλλος Πρωθυπουργός διευκρίνισε επίσης πως οι στρατιωτικοί, οι πυροσβέστες, οι δεσμοφύλακες και οι αστυνομικοί θα μπορούν να συνταξιοδοτούνται νωρίτερα από τους άλλους εργαζομένους.
 
"Θέλω να επιβεβαιώσω στις δυνάμεις μας εσωτερικής ασφαλείας ότι αυτοί που είναι εκτεθειμένοι σε επικίνδυνες δουλειές ... θα εξακολουθούν να μπορούν να συνταξιοδοτούνται πρόωρα", δήλωσε ο Φιλίπ. 

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η συζήτηση στο κοινοβούλιο για το νομοσχέδιο θα αρχίσει στα τέλη Φεβρουαρίου.
 
"Είμαι πλήρως αποφασισμένος να φέρω σε πέρας αυτή τη μεταρρύθμιση επειδή πιστεύω ότι είναι δίκαιη", τόνισε ο Εντουάρ Φιλίπ.

Δειτε Επισης

Στραγγάλισε την κόρη του και πλήρωσε άστεγο $2 να κάψει τη σορό της-Ανατριχιαστικό βίντεο μετά τον φόνο
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
LIVE: Αμφισβητεί τη μαρτυρία Καραγιάννη που έδειξε στραγγαλισμό του Θανάση η πλευρά της Εισαγγελίας
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ο Πούτιν δεν σκοπεύει να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ-«Αν δοθούν F-16 στην Ουκρανία, θα καταρρίπτονται»
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας