Θέλει τερματισμό της σύρραξης με την Ουκρανία ο Πούτιν

O Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εξήρε το "σημαντικό βήμα" το οποίο έγινε χθες προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης της έντασης με την Ουκρανία και "χωρίς αμφιβολία" της αναθέρμανσης των σχέσεων μετά την τετραμερή σύνοδο κορυφής του Παρισιού, διαβεβαιώνοντας πως η Μόσχα "θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της ώστε η σύρραξη να τερματιστεί".
 
"Η διαδικασία οδεύει να προχωρήσει σε μια καλή κατεύθυνση, διότι θα γίνουν ανταλλαγές αιχμαλώτων, διότι θα υπάρξει αποχώρηση δυνάμεων από τρία σημεία-κλειδιά και διότι συναντηθήκαμε στο πλαίσιο του σχήματος της Νορμανδίας", απαρίθμησε ο Πούτιν μετά τις συνομιλίες του με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ.
 
Είπε πως βρήκε χρήσιμες αυτές τις συνομιλίες. Ωστόσο συνεχίζουν να υπάρχουν πολλά ακανθώδη ζητήματα προς διευθέτηση. Ο Πούτιν είπε ότι θα ήθελε να δει αναθεώρηση του Συντάγματος της Ουκρανίας για την παραχώρηση ειδικού καθεστώτος στο Ντονμπάς, την ανατολική Ουκρανία όπου η σύρραξη ανάμεσα στις ουκρανικές δυνάμεις και τους φιλορώσους αυτονομιστές έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 13.000 ανθρώπους από το 2014. Α
 
κόμη, έκρινε πως χρειάζονται περισσότερα σημεία διέλευσης για τους αμάχους στα μέτωπα και να υπάρξει αμνηστία για όσους ενεπλάκησαν στη σύρραξη. Η ατμόσφαιρα όταν συναντήθηκαν - για πρώτη φορά - ο Πούτιν με τον Ζελένσκι, πρώην τηλεοπτικό κωμικό που μετατράπηκε σε πολιτικό, ήταν μάλλον ψυχρή. Δεν ανταλλάχθηκε δημόσια χειραψία και οι δύο ηγέτες απέφυγαν να κοιτάξουν ο ένας τον άλλον στα μάτια.
 
Η διμερής συνάντησή τους, μετά τις αρχικές συνομιλίες δύο ωρών με τον Μακρόν και τη Μέρκελ και πριν επαναληφθούν οι εργασίες σε τετραμερές επίπεδο, κράτησε περίπου 15 λεπτά, ανέφερε μια πηγή προσκείμενη στο Ελιζέ.
 
Πάντως οι τετραμερείς συνομιλίες, συνολικής διάρκειας εννέα ωρών, απέφεραν αποτελέσματα και συγκεκριμένες δεσμεύσεις, που αποτυπώθηκαν στην επίσημη ανακοίνωση της συνόδου.
 
"Λίγο το αποτέλεσμα" λέει ο Ζελένσκι
 
"Για εμένα, το λέω ειλικρινά", το αποτέλεσμα της τετραμερούς συνόδου κορυφής του Παρισιού "είναι πολύ λίγο: θέλω να επιλύσουμε περισσότερα προβλήματα", συνόψισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες που είχε για την ανατολική Ουκρανία.
 
"Εθίγησαν πολλά ζητήματα, οι ομόλογοί μου είπαν ότι πρόκειται για πολύ καλό αποτέλεσμα σε μια πρώτη συνάντηση. Αλλά για εμένα, το λέω ειλικρινά, είναι πολύ λίγο" το αποτέλεσμα, επέμεινε ο Ζελένσκι. Ο Ουκρανός πρόεδρος χαρακτήρισε πάντως "θετικό" το γεγονός ότι επαναλήφθηκε ο διάλογος. Τόνισε πως επανέλαβε τη θέση του Κιέβου ότι η ουκρανική κυβέρνηση πρέπει να έχει πλήρη έλεγχο στο ανατολικό τμήμα της χώρας και δεν πρόκειται να συμβιβαστεί ούτε να αποδεχθεί την παραχώρηση εδαφών.
 
Ακόμη, ο Ζελένσκι ανήγγειλε την ανταλλαγή όλων των αιχμαλώτων των κυβερνητικών δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών πριν από τέλος της χρονιάς. Τα μέρη "θα συμβάλλουν στην αμοιβαία απελευθέρωση πριν από την 31η Δεκεμβρίου όλων των κρατουμένων, βάσει της αρχής "όλοι έναντι όλων"", εξήγησε.
 
Ακόμη, ο Ζελένσκι έκρινε ότι η σύνοδος επέτρεψε να "ξεμπλοκαριστεί" το ζήτημα της διέλευσης ρωσικού φυσικού αερίου από την ουκρανική επικράτεια και ότι η δουλειά για την επίτευξη διμερούς συμφωνίας θα συνεχιστεί με συνομιλίες ανάμεσα στις κυβερνήσεις του ιδίου και του Βλαντίμιρ Πούτιν.
 
Κίεβο και Μόσχα διεξάγουν διαπραγματεύσεις προς αντικατάσταση της συμφωνίας για τα ενεργειακά που συνήφθη προ δεκαετίας, η ισχύς της οποίας εκπνέει στα τέλη της χρονιάς.
 
Ο Ζελένσκι και ο Πούτιν πάντως παραδέχθηκαν πως διαφωνούν σε πολλά, ιδίως για πτυχές της πολιτικής διευθέτησης στο Ντονμπάς, κι έδωσαν ραντεβού σε τέσσερις μήνες, χρονικό διάστημα εντός του οποίου θα προσπαθήσουν να επιλύσουν τις διαφορές τους.
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Ισραηλινή διπλωματική επίθεση κατά του Ιράν-Κάλεσμα σε 32 χώρες να επιβάλουν κυρώσεις
Στο μικροσκόπιο τα κινητά του δεσμοφύλακα για τα ναρκωτικά, ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς-Όσα λέχθηκαν στο Δικαστήριο
Ενημέρωσε την Επιτροπή Προσφύγων για το σχέδιο ΚτίΖΩ ο Ιωάννου
Νέες κυρώσεις ΗΠΑ κατά της Λευκορωσίας-Δύο εταιρείες όπλων στην Κύπρο
Η Αστυνομία αναζητά ένα ύποπτο πρόσωπο για διάρρηξη εκκλησίας (pics)
Εμπρησμός πίσω από τα 15 οχήματα που παραδόθηκαν στις φλόγες στο Καϊμακλί-74 χτυπήματα από την αρχή του έτους
Τραγωδία στον Πειραιά… Νεκρός 31χρονος από την κατάρρευση κτηρίου-«Έπεσε ο τοίχος και τον πλάκωσε» (pics)
Απαντά στο Ισραήλ ο Ραΐσι-«Το Ιράν θα απαντήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια ενάντια στα συμφέροντά του»
Κατέρρευσε τμήμα κτηρίου στο Πασαλιμάνι-Τρεις ελαφρά τραυματίες, ένας εγκλωβισμένος (pics)
Ασφυκτική πίεση στο Ισραήλ να μην χτυπήσει το Ιράν-Η σύγκριση των δύο στρατών, τα drone και τα πυρηνικά