Κοινή δήλωση κομμένη και ραμμένη στις απαιτήσεις του Τραμπ, ετοιμάζουν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ

Η κοινή δήλωση των ηγετών του ΝΑΤΟ αντανακλά περισσότερο την ανησυχία τους να ικανοποιήσουν τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, παρά το Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν.

Το γεγονός αυτό προκύπτει από το προσχέδιο της κοινής δήλωσης των ηγετών, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο αναφέρει ότι σύμφωνα με το προσχέδιο η δήλωση θα είναι σύντομη, πολύ μικρότερη από τις συνηθισμένες ανακοινώσεις του ΝΑΤΟ, κάτι που όμως ήταν αναμενόμενο δεδομένου ότι η σύνοδος του Λονδίνου ήταν κυρίως τελετουργική.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η κοινή δήλωση εστιάζει στην κατανομή των βαρών, θέμα που αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τον Αμερικανό πρόεδρο, ενώ τοποθετεί και τη Ρωσία πρώτη στη λίστα των απειλών που αντιμετωπίζει η συμμαχία, ύστερα την τρομοκρατία, καθώς και ζητήματα όπως ο υβριδικός πόλεμος, η κυβερνο-ασφάλεια και το διάστημα, το οποίο επίσης αποτελεί σημαντικό σημείο ενδιαφέροντος του Τραμπ.

Σε ότι αφορά στα θέματα που έχει θέσει ο Εμανουέλ Μακρόν όπως η περίφημη δήλωσή του ότι «το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό», το προσχέδιο της δήλωσης, σύμφωνα με το Bloomberg, περιορίζεται στην αναφορά ότι ύστερα από γερμανική πρόταση θα δημιουργηθεί μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων η οποία θα μελετήσει το μέλλον της συμμαχίας. Ωστόσο, υπεύθυνος για την επιτροπή θα είναι ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ γεγονός που δεν προδιαθέτει για ριζικές αλλαγές.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ άνοιξε τη συνεδρίαση σήμερα κρατώντας αποστάσεις από τις δηλώσεις Μακρόν, περί «εγκεφαλικού θανάτου» του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι «δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο» «Το ΝΑΤΟ είναι ευκίνητο, το ΝΑΤΟ είναι ενεργό, το ΝΑΤΟ προσαρμόζεται. Το ΝΑΤΟ είναι η πιο επιτυχημένη συμμαχία στην ιστορία, γιατί ήμασταν σε θέση να αλλάζουμε συνέχεια, καθώς άλλαζε ο κόσμος».  

Σύμφωνα με το προσχέδιο στο οποίο αναφέρεται το Bloomberg, στην δήλωση των ηγετών γίνεται αναφορά και στην Κίνα, η οποία παρουσιάζεται ταυτόχρονα ως εταίρος και ως αντίπαλος. «Αναγνωρίζουμε ότι η αυξανόμενη επιρροή της Κίνας και οι διεθνείς πολιτικές της αποτελούν ταυτόχρονα ευκαιρία αλλά και προκλήσεις, τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού ως συμμαχία».

Στη διάρκεια της διήμερης συνάντησης τα φώτα της δημοσιότητας συγκέντρωσαν τα παρασκήνια και η σημειολογία των χαιρετισμών και των άτυπων συμπεριφορών, με κορυφαίο το βίντεο που δείχνει έναν ειρωνικό διάλογο μεταξύ του Εμανουέλ Μακρόν και των πρωθυπουργών του Καναδά Τζάστιν Τριντό, της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, και της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, οι οποίοι πιθανότατα κοροϊδεύουν τον Ντόναλντ Τραμπ για τη συνήθειά του να παραχωρεί μαραθώνιες συνεντεύξεις τύπου.

Δειτε Επισης

Αποκάλυψη Politico-«Οι ΗΠΑ έστειλαν μυστικά στην Ουκρανία πυραύλους ATACMS μεγάλου βεληνεκούς»
Απαντήσεις για τους ομαδικούς τάφους στη Γάζα ζήτησε από Ισραήλ ο Λευκός Οίκος
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Αναθεώρηση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής της ΕΕ ενέκρινε το ΕΚ
Ο Μπάιντεν επικύρωσε νόμους για Ουκρανία-Ισραήλ και την απαγόρευση του TikTok
Επιχείρηση Ισραήλ στον νότιο Λίβανο, προχωράει η επίθεση στη Ράφα
Συμμαχία ΕΕ για πρόληψη ελλείψεων σε κρίσιμα φάρμακα ανακοίνωσε η Κυριακίδου
Οι ΗΠΑ διαστρεβλώνουν τα «γεγονότα του 1915», υποστηρίζει το ΥΠΕΞ της Τουρκίας
Νομοθεσία για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο