Δημοσκόπηση στην Τουρκία δείχνει Ιμάμογλου για την Προεδρία

Ποιος θα ψηφίζατε για πρόεδρο εάν διεξάγονταν εκλογές σήμερα στην Τουρκία;» Οι επόμενες εκλογές στη γείτονα μπορεί θεωρητικώς να απέχουν ακόμη πολύ (καθώς κανονικά είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν το 2023) αλλά το ερώτημα είναι πάντοτε επίκαιρο. Όσο για την απάντηση σε αυτό, εκείνη πλέον επιφυλάσσει... εκπλήξεις. 

Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση της εταιρείας «Piar Research», σφυγμομέτρηση που πραγματοποιήθηκε μέσα στον μήνα Νοέμβριο σε δείγμα 2.416 ανθρώπων σε 26 διαφορετικές πόλεις της Τουρκίας, ο προερχόμενος από τον αντιπολιτευόμενο κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου εμφανίζεται πια να προηγείται του Ερντογάν στην κούρσα για την τουρκική προεδρία, με ποσοστό 44,5% έναντι 39,7%. 

Κατά τα λοιπά, σε επίπεδο κομμάτων, το κυβερνών ερντογανικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) εμφανίζεται να προηγείται με 31,9%, ποσοστό ωστόσο απογοητευτικό για τα δεδομένα της συγκεκριμένης παράταξης η οποία κυβερνά αδιαλείπτως την Τουρκία από το 2002 και έπειτα. 

Το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) ακολουθεί στη δεύτερη θέση με 24,7%. Πιο πίσω, με 10,6%, το κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, μια παράταξη η οποίας όμως πλέον στηρίζει επί της ουσίας τον Ερντογάν (γεγονός το οποίο εξηγεί και τη στροφή του Ερντογάν προς περισσότερο εθνικιστικές κατευθύνσεις ειδικά τα τελευταία χρόνια). Στην τέταρτη θέση το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) με 10,2%, και ακόμη πιο πίσω το αντιπολιτευόμενο μεν πλην όμως επίσης εθνικιστικό İYİ Parti / Καλό Κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ με 9%. 

Αναφορικά τώρα με τις επερχόμενες νέες πολιτικές δυνάμεις, τις προερχόμενες από πρώην υπουργούς του AKP, η παράταξη του Αλί Μπαμπατζάν εμφανίζεται να συγκεντρώνει 7,7%, ενώ αντιθέτως η παράταξη του πρώην υπουργού Εξωτερικών και πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου δείχνει να περιορίζεται στο 3,4%. 

Όσο για το μεγαλύτερο πρόβλημα της Τουρκίας, αυτό για το 34,2% των Τούρκων ψηφοφόρων παραμένει η κακή κατάσταση της οικονομίας, μια κακή κατάσταση που σύμφωνα με το 60% των ερωτηθέντων δεν αναμένεται να βελτιωθεί στο κοντινό μέλλον. Να σημειωθεί ότι υπάρχει και ένα 11% που θεωρεί ότι το κυριότερο πρόβλημα σήμερα της χώρας είναι η εξωτερική πολιτική που ακολουθεί ο Ερντογάν στο μέτωπο της Συρίας. 

Πηγή:Έθνος

Δειτε Επισης

Ισραήλ στο Ιράν: Επιλέξαμε να μη χτυπήσουμε πυρηνικές εγκαταστάσεις, θα μπορούσε να είναι χειρότερα
Το βέτο ΗΠΑ έγειρε την πλάστιγγα κατά ψηφίσματος για ένταξη Παλαιστίνης στον ΟΗΕ
Οκτώ νεκροί από ρωσικά πλήγματα στη νότια Ουκρανία
Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ για την επίθεση στο Ιράν
Telegraph για επίθεση Ισραήλ-«Ο Νετανιάχου έκανε αυτό που τον προειδοποίησε ο πλανήτης να μην κάνει»
Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο στην πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ
Ιράν: Απόλυτα ασφαλείς οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ισφαχάν
LIVE: Mήνυμα Ισραήλ σε Ιράν-«Επιλέξαμε να μη χτυπήσουμε πυρηνικές εγκαταστάσεις, θα μπορούσε να είναι χειρότερα»
Καταρρίφθηκαν drones αλλά δεν έγινε επίθεση με πυραύλους υποστηρίζει το Ιράν-Kανένα σχόλιο από Ισραήλ