Εκθεση ΣτΕ: Τα παιδιά με αναπηρίες αποκαλύπτουν τις εμπειρίες τους στο ψηφιακό περιβάλλον

Μία ημέρα πριν από την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρίες στις 3 Δεκεμβρίου, το Συμβούλιο της Ευρώπης παρουσίασε μια έκθεση με θέμα τα παιδιά με αναπηρίες στο ψηφιακό περιβάλλον.
 
Η έκθεση περιγράφει τις εμπειρίες των παιδιών με πνευματική, σωματική, ακοή και όραση. Αναλύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και παρέχει συστάσεις προς τα κράτη, την ψηφιακή βιομηχανία, τις υπηρεσίες υγείας και τα ακαδημαϊκά ιδρύματα σχετικά με τον τρόπο εξασφάλισης της ασφαλούς πρόσβασης στο ψηφιακό περιβάλλον για αυτά τα παιδιά.
 
Στην έκθεση αναφέρεται ότι, οι νέοι σε ολόκληρη την Ευρώπη μεγαλώνουν σε έναν ψηφιακό κόσμο, όπου ένας στους τρεις χρήστες του Διαδικτύου  είναι κάτω των 18 ετών.
 
Τονίζεται δε ότι, η ψηφιακή και διαδικτυακή ζωή των παιδιών με αναπηρίες είναι πολύ παρόμοια με αυτή των παιδιών χωρίς αναπηρία και σχεδόν ποτέ δεν αποκαλύπτουν την αναπηρία τους στο διαδίκτυο, σύμφωνα με την έρευνα.
 
Οι εμπειρίες τους στην εκμάθηση και τον ελεύθερο χρόνο σε απευθείας σύνδεση είναι εξαιρετικά διαφορετικές και περιλαμβάνουν μουσικά όργανα, μαγείρεμα και κηπουρική.
 
Παρόλα αυτά, υπογραμμίζεται, ενώ επωφελούνται από το ψηφιακό περιβάλλον, τα παιδιά αυτά μπορούν επίσης να  μειονεκτούν δυσανάλογα, ακόμη και αν δεν θεωρούν ότι είναι περισσότερο εκτεθειμένα σε πιθανούς διαδικτυακούς κινδύνους από ότι οι συνομήλικοι τους χωρίς αναπηρία
 
Όπως τονίζεται στην έκθεση, αυτό απαιτεί πολύ μεγαλύτερη προσοχή από τις κυβερνήσεις, την ψηφιακή βιομηχανία, τα σχολεία και τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στα δικαιώματα των παιδιών με αναπηρίες.

«Το ψηφιακό περιβάλλον μπορεί πράγματι να είναι ένας 'παράγοντας ισοστάθμισης' για τα παιδιά με αναπηρίες, παρέχοντάς τους πρόσθετες ευκαιρίες πρόσβασης στην πληροφορία, επικοινωνίας, μάθησης και παιχνιδιού», δήλωσε η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Marija Pejčinović Burić .
 
Ωστόσο, συμπλήρωσε, υπάρχουν πολλά εμπόδια που παρεμποδίζουν την πρόσβασή τους στο ψηφιακό περιβάλλον και πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές και χωρίς αποκλεισμούς ψηφιακό περιβάλλον για τα παιδιά με αναπηρίες, να τους προσφέρουμε τα κατάλληλα εργαλεία και εξοπλισμό που θα τους επιτρέψουν να ενταχθούν στην κοινωνία, χωρίς να υπονομεύεται το δικαίωμά τους στην ιδιωτική ζωή »
 
Στη δημιουργία της έκθεσης συνέβαλλαν  97 παιδιά από έξι χώρες (Βέλγιο, Γερμανία, Δημοκρατία της Μολδαβίας, Πορτογαλία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο).
 
Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα
Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
Κακοκαιρία στην Ισπανία-Νεκροί δύο άνθρωποι που παρασύρθηκαν από τα κύματα