Διαδηλωτές εισέβαλαν στην Ιρακινή Βουλή

Κλιμακώνεται η πολιτική κρίση στο Ιράκ, με εκατοντάδες σιίτες να εισβάλουν το Μ. Σάββατο στη Βουλή στη Βαγδάτη, διαμαρτυρόμενοι για το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στην έγκριση ενός νέου υπουργικού συμβουλίου.

Οι διαδηλωτές, υποστηρικτές του κληρικού Μοκτάντα αλ Σαμπρ, πέρασαν από τα τείχη της προστατευόμενης πράσινης ζώνης, μετά τη νέα αποτυχημένη προσπάθεια στη διαδικασία διορισμού τεχνοκρατών υπουργών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαδηλωτές προχώρησαν και σε λεηλασίες ενώ επιχείρησαν να σταματήσουν τους βουλευτές που προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν το κτίριο, φωνάζοντάς τους "οι δειλοί τρέχουν μακριά". Ορισμένοι βουλευτές φέρεται να έχουν τραυματιστεί σοβαρά.

Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων και πυροβόλησαν στον αέρα σε μια προσπάθεια να απωθήσουν τους διαδηλωτές. Η πράσινη ζώνη στη Βαγδάτη είναι μια περιοχή υψίστης ασφαλείας όπου βρίσκονται τα γραφεία της κυβέρνησης, το κοινοβούλιο, η πρεσβεία της Βρετανίας και των ΗΠΑ.

Ο Μοκτάντα αλ Σαμπρ υποστηρίζει το σχέδιο αντικατάστασης των υπουργών με τεχνοκράτες αλλά τα κόμματα της Βουλής εδώ και αρκετές εβδομάδες δεν έχουν καταφέρει να εγκρίνουν τις αλλαγές.

Το σύστημα διαμοιρασμού των κυβερνητικών θέσεων του Ιράκ έχει επικριθεί πολλάκις για προώθηση συγκεκριμένων υποψηφίων και διαφθορά, τα οποία ο πρωθυπουργός Χαϊντέρ αλ Αμπάντι, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2014, είχε υποσχεθεί να εξαλείψει.
 
Πηγή: news247
 
 

Δειτε Επισης

BINTEO: Αεροσκάφος κάνει αναγκαστική προσγείωση και αναποδογυρίζεται σε παραλία
Νέες απειλές των Χούθι-Θα στοχεύουν όσα πλοία πάνε στο Ισραήλ και είναι στην εμβέλεια των όπλων τους
Πόσα ευρώ θα έπαιρνε σήμερα o Ιούδας αν πρόδιδε τον Ιησού;
Τουλάχιστον 15 νεκροί σε τρεις ταυτόχρονες επιθέσεις του ISIS κατά στρατιωτικών θέσεων στη Συρία
Προειδοποιεί ο ΟΗΕ-«Μια ισραηλινή εισβολή στη Ράφα θα μπορούσε να οδηγήσει σε σφαγή αμάχων»
Έπεσε στο 6% η ανεργία τον Μάρτιο στην Κύπρο σύμφωνα με τη Eurostat
Με αυξημένα μέτρα ασφαλείας λόγω του πολέμου στη Γάζα θα μεταφερθεί στην Ελλάδα το Άγιο Φως
Μπορέλ: Η ΕΕ καταδικάζει παραβιάσεις στον κυβερνοχώρο από ελεγχόμενους από Ρωσία
Χωρίς ρεύμα περιοχές της Λευκωσίας λόγω βλάβης
Στη φυλακή ο νονός που ασέλγησε στο βαφτιστήρι του στην Κρήτη-«Με προκάλεσε» είπε και δήλωσε άρρωστος