Κυριακή 23 Φεβ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Καθαρή νίκη του κόμματος Τζόνσον προβλέπει δημοσκόπηση της Times

  28/11/2019 10:09
Καθαρή νίκη του κόμματος Τζόνσον προβλέπει δημοσκόπηση της Times

Καθαρή νίκη του κόμματος Τζόνσον προβλέπει δημοσκόπηση της Times

  28/11/2019 10:09
Εκτίμηση καθαρής νίκης των Συντηρητικών με μεγάλη αυτοδυναμία δίνει η πολυαναμενόμενη μεγάλη ανάλυση της πρόθεσης ψήφου των Βρετανών πολιτών ανά περιφέρεια για λογαριασμό της εφημερίδας Times, που δόθηκε στη δημοσιότητα αργά την Τετάρτη.
 
Συγκεκριμένα, στη Βουλή των Κοινοτήτων των 650 εδρών το κυβερνών κόμμα του Μπόρις Τζόνσον εκτιμάται ότι θα καταλάβει 359 έδρες, ενισχυμένο κατά περισσότερους από 40 βουλευτές σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα του 2017.
 
Το Εργατικό Κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν προβλέπεται ότι θα χάσει 51 έδρες, εξασφαλίζοντας 211 βουλευτές.
 
Ενισχυμένο κατά οκτώ έδρες προβλέπεται ότι θα είναι το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας (SNP), κερδίζοντας 43 από τις 59 έδρες στη Σκωτία.
 
Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες της Τζο Σουίνσον εκτιμάται ότι θα περιοριστούν στις 13 έδρες, δηλαδή με μόνο μία κερδισμένη έδρα σε σχέση με το 2017 (και αυτή από τους Εργατικούς).
 
Καμία έδρα δεν προβλέπεται για το Κόμμα του Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ.
 
Μεταφραζόμενο σε ποσοστά εθνικής ψήφου, οι Συντηρητικοί βρίσκονται στο 43%, οι Εργατικοί στο 32% και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες στο 14%.
 
Η συγκεκριμένη εκτίμηση βασίζεται στο μοντέλο ανάλυσης MRP, το οποίο στην προκειμένη περίπτωση εφαρμόζει η εταιρεία YouGov επί δείγματος 100.000 ερωτηθέντων.
 
Η αντίστοιχη ανάλυση πριν από τις εκλογές του 2017 ήταν η μοναδική που προέβλεψε σωστά ότι οι Συντηρητικοί θα έχαναν την αυτοδυναμία τους. Το μοντέλο λαμβάνει υπόψη την ηλικία, το φύλο, το ιστορικό της ψήφου κάθε ερωτηθέντος και τις πολιτικές περιστάσεις ανά περιφέρεια.
 
Παρόλα αυτά, η διαφορά στο ποσοστό νίκης των Τόρις προβλέπεται ότι θα είναι κάτω του 5% σε τουλάχιστον 30 περιφέρειες και έως 3% σε 16 περιφέρειες που αυτή τη στιγμή κατέχουν οι Εργατικοί αλλά προβλέπεται ότι θα περάσουν στους Συντηρητικούς. Η YouGov τονίζει ότι αυτά τα περιθώρια νίκης μπορεί να ανατραπούν και ότι αν η διαφορά στο εθνικό προβάδισμα των Τόρις μειωθεί από το 11% στο 7%, τότε οι Συντηρητικοί δε θα εξασφαλίσουν αυτοδυναμία.
 
Ο Μπόρις Τζόνσον εμφανίζεται να κερδίζει 44 έδρες από τους Εργατικούς σε περιφέρειες που ψήφισαν υπέρ του Brexit στη βόρεια και στην κεντρική Αγγλία, να μη χάνει τις περιφέρειες που ήλπιζαν να κερδίσουν με το σαφές μήνυμα κατά του Brexit οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και παράλληλα να αποφεύγει την πλήρη κατάρρευση στη Σκωτία που προβλέπουν κάποιοι αναλυτές.
 
Αντίθετα, οι Εργατικοί προβλέπεται ότι θα χάσουν πέντε έδρες στη Σκωτία, που θα πάνε στο SNP.
 
Αν επαληθευθεί η πρόγνωση, θα είναι η δεύτερη χειρότερη εκλογική επίδοση των Εργατικών μετά από τις 209 έδρες του 1983 υπό τον Μάικλ Φουτ.
 
Άλλη δημοσκόπηση το βράδυ της Τετάρτης από τη Savanta ComRes για την Daily Telegraph, δείχνει ότι η ψαλίδα μεταξύ Συντηρητικών και Εργατικών έχει κλείσει στις επτά ποσοστιαίες μονάδες, στο 41% έναντι 34%. Πρόκειται για μείωση της διαφοράς κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας