Οι δυνάμεις του Χάφταρ υποστηρίζουν ότι κατέρριψαν ιταλικό UAV

Οι δυνάμεις του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν χθες Τετάρτη ιταλικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε περιοχή υπό τον έλεγχό τους στο δυτικό τμήμα της χώρας.
 
Το υπουργείο Άμυνας της Ιταλίας είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) "συνετρίβη στη λιβυκή επικράτεια ενώ εκτελούσε αποστολή υποστήριξης της επιχείρησης Mare Sicuro" ("Ασφαλής Θάλασσα").
 
Η συγκεκριμένη επιχείρηση, σύμφωνα με τη Ρώμη, έχει σκοπό να εγγυηθεί την ασφάλεια των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων και των αλιέων ανοικτά της Λιβύης. "Διενεργείται έρευνα για να εξακριβωθούν τα αίτια του συμβάντος", πρόσθεσε το ιταλικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του διευκρινίζοντας ότι "το σχέδιο πτήσης είχε υποβληθεί εκ των προτέρων στις λιβυκές αρχές".
 
Φωτογραφίες των συντριμμιών του UAV κυκλοφόρησαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Στο ένα από τα φτερά διακρίνεται το έμβλημα της ιταλικής ΠΑ.
 
Αρχικά, οι δυνάμεις του Χάφταρ είχαν ανακοινώσει πως κατέρριψαν τουρκικό UAV. Μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη σπαράσσεται από αδελφοκτόνες συγκρούσεις. Ξένες δυνάμεις κατηγορούνται ότι διεξάγουν πόλεμο δι` αντιπροσώπων στη χώρα μετά την έναρξη, τον Απρίλιο, της ευρείας κλίμακας επιχείρησης των δυνάμεων του Χάφταρ με σκοπό να κυριεύσουν την Τρίπολη, πρωτεύουσα και έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ).
 
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος κατηγορούνται πως υποστηρίζουν τον στρατάρχη Χάφταρ, ενώ το Κατάρ και η Τουρκία υποστηρίζουν την ΚΕΕ. Με δεδομένο το αδιέξοδο στα μέτωπα, οι δύο πλευρές έχουν πλέον στραφεί στην ολοένα πιο εκτενή χρήση UAV, μετατρέποντας τη χώρα της βόρειας Αφρικής "πιθανόν στο μεγαλύτερο θέατρο πολέμου των UAV στον κόσμο", στηλίτευσε πρόσφατα ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη Γασάν Σαλάμε.
 
Στις εχθροπραξίες από τον Απρίλιο έχουν σκοτωθεί πάνω από 1.000 άνθρωποι και 120.000 έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Δειτε Επισης

Δύο ύποπτοι για την επίθεση στο Crocus κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους
Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα
Η Πολωνία κατηγορεί τη Ρωσία για κατασκοπεία και προσπάθειες αποσταθεροποίησης
Aσφαλιστικές αποζημιώσεις ρεκόρ από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη-Στα $3 δισ. οι πρώτοι υπολογισμοί
Έκθεση-κόλαφος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-«H Τουρκία προχωρά σε παράνομες απελάσεις Σύρων»
Η Βουλή της Σκωτίας εξετάζει σχέδιο νόμου για την ευθανασία σε άτομα που πάσχουν από καταληκτική νόσο
Τέσσερις νεκροί από επίθεση με μαχαίρι στις ΗΠΑ-Συνελήφθη 22χρονος
Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Στραγγάλισε την κόρη του και πλήρωσε άστεγο $2 να κάψει τη σορό της-Ανατριχιαστικό βίντεο μετά τον φόνο