Στο χώρο του φονικότερου σεισμού της Κίνας (pics)

 
12 Μαΐου 2008 στις 14:28 τοπική ώρα Κίνας.  Μια μαύρη μέρα στην ιστορία της χώρας καθώς σεισμός 8,1 Ρίχτερ συγκλόνισε την επαρχία Σιτσουάν στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας.

Το επίκεντρό του εντοπίστηκε 92 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Τσενγκντού στην επαρχία Σιτσουάν και συγκεκριμένα σε ένα χωριό 12000 κατοίκων το Γετσουάν σε εστιακό βάθος 29 χιλιομέτρων.
 
 

Ο κόσμος τότε για τέσσερα λεπτά ένιωθε ένα συνεχές κούνημα, κτήρια και γέφυρες γκρεμίστηκαν σκορπώντας το θάνατο σε δεκάδες χιλιάδες άτομα οι οποίοι παγιδεύτηκαν στα συντρίμμια.
 
 

Το InBusinessNews είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το χώρο όπου ήταν το επίκεντρο του σεισμού το οποίο ήταν ένα σχολείο στην επαρχία του Σιτσουάν το οποίο σκόρπισε το θάνατο σε 10.000 παιδιά τα οποία βρίσκονταν στα σχολεία τους.
 
 
 
 
 

Όπως μας τονίστηκε αρμοδίως από Κινέζους αξιωματούχους, η ενέργεια που απελευθέρωσε ο σεισμός ήταν ίση με εκείνη 500 ατομικών βομβών και η ένταση του ήταν 30 φορές μεγαλύτερη από έναν άλλον καταστροφικό σεισμό, εκείνον που συνέβη στο Κόμπε της Ιαπωνίας το 1995.
 

Το αποτέλεσμα αυτής της τραγικής σελίδας στο βιβλίο της Κίνας ήταν 4.7 εκατομμύρια σπίτια να καταστραφούν ολοσχερώς, και να μείνουν άστεγοι περίπου 10.000.000 άνθρωποι.

Οι ζημιές τότε υπολογίστηκαν στα 86 δις δολάρια και επιδείχθηκε τότε παγκόσμια αλληλεγγύη για τους πληγέντες οι οποίοι βίωσαν την απώλεια των αγαπημένων τους προσώπων και την καταστροφή της περιουσίας τους.

Ο εθνικός δρόμος προς την πόλη Ντουτζιανγιάνγκ κατακλύστηκε μία ώρα μετά το σεισμό, όχι από ανθρώπους που προσπαθούσαν να φύγουν μακριά από το επίκεντρο, αλλά από εθελοντές που με 1000 αυτοκίνητα ταξί έτρεξαν από το Τσενγκντού για να βοηθήσουν.
 

Ο Τσεν Γκουανγκμπιάο , ιδιοκτήτης μεγάλης κατασκευαστικής εταιρίας που εδρεύει 1500 μίλια μακριά από το επίκεντρο, έστειλε 60 βαριά μηχανήματα εκσκαφής και 120 άτομα ως εθελοντές. Έφτασαν στην πληγείσα περιοχή 24 ώρες μετά το σεισμό, περίπου την ίδια ώρα που έφταναν και οι δυνάμεις του στρατού.

Οι νοσηλευτές και οι γιατροί παρείχαν υπηρεσίες κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Πολλά νεογέννητα ήρθαν στο φως μέσα στα χωράφια.

Ο Γιεν Τζιαμπάο, Πρωθυπουργός της Κίνας επιβιβάστηκε σε ένα αεροπλάνο 30 λεπτά μετά το σεισμό και σε 2 ώρες βρισκόταν στην πληγείσα περιοχή. Τέθηκε επικεφαλής των επιχειρήσεων διάσωσης και παραμένει έκτοτε στη θέση αυτή δουλεύοντας ημέρα και νύχτα στην πρώτη γραμμή των επιχειρήσεων.

1.100 αλεξιπτωτιστές άρχισαν να πέφτουν από αεροπλάνα σε λιγότερο από 2 ώρες. Παρά τη δυνατή βροχή, τους ανέμους και τη συννεφιά, έπεσαν από ύψος 20.000 ποδών για να βοηθήσουν κατοίκους απομονωμένων ορεινών περιοχών και ενώ δεν γνώριζαν αν υπήρχε κατάλληλος τόπος για προσγείωση. Ο πρώτος που πήδηξε ήταν ο συνταγματάρχης Λι Ζενμπού ηλικίας 51 ετών.

Με τους δρόμους θαμμένους στη λάσπη λόγω κατολισθήσεων και τις αεροπορικές επιχειρήσεις να δυσχεραίνονται από την κακοκαιρία, μία ομάδα 600 στρατιωτών και ιατρών, υπό τον αρχιστράτηγο Ξία Γκουόφου, 57 ετών, βάδισε 21 ώρες ώστε να μεταφέρει ανθρωπιστικό υλικό και να προσφέρει βοήθεια. Ήταν το πρώτο στρατιωτικό τμήμα που έφτασε στο επίκεντρο του σεισμού.

Στρατιώτες και μέλη των σωστικών συνεργείων εργάστηκαν 24 ώρες το 24ωρο για να απεγκλωβίσουν ανθρώπους. Καθώς ήταν αδύνατο να φτάσουν εκσκαφείς σε απομονωμένες περιοχές, χρειάστηκε να απομακρυνθούν χιλιάδες τόνοι τσιμέντου και χώματος με τα χέρια.
Απλοί άνθρωποι έτρεξαν να προσφέρουν χρήματα. Πολλοί πλούσιοι κινέζοι πρόσφεραν εκατομμύρια αλλά κανείς δεν πρόσφερε τόσα όσα ο Ξου Χάο, 60 ετών. Είναι άστεγος και ζει στην Νανζίνγκ, 1000 μίλια μακριά από την πληγείσα περιοχή. Μόλις άκουσε τις ειδήσεις έτρεξε να προσφέρει 5 Γουάν.

Είπε ότι οι άνθρωποι στην επαρχία Σιτσουάν ήταν σε πολύ δυσκολότερη θέση από τη δική του αφού κινδύνευε η ίδια τους η ζωή. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πρόσφερε άλλα 100 Γουάν. Και όλα αυτά από έναν άνθρωπο που δεν έχει χρήματα να αγοράσει ένα πιάτο φαί κάθε μέρα!!!
 
 
Η επαρχία μετρούσε πληθυσμό περίπου 80 εκατομμυρίων και οι 87.000 νεκροί που άφησε πίσω τους ο «εγκέλαδος», κατατάσσουν τον σεισμό στο Σιτσουάν στην έβδομη θέση με τους φονικότερους σεισμούς όλων των εποχών.
 
 

Δειτε Επισης

Σαρλ Μισέλ: Αν θέλει ειρήνη η Ευρώπη πρέπει να ετοιμαστεί για πόλεμο
Πανηγυρική εμφάνιση Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία-Το μήνυμα για την επέτειο της προσάρτησης της Κριμαίας
Τραγωδία στην Κολομβία-Πετούσε με αλεξίπτωτο πλαγιάς για να ξεπεράσει τη φοβία της και σκοτώθηκε
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Νετανιάχου, η πρώτη μετά από ένα μήνα
Άγγιξε τους 62 βαθμούς Κελσίου ο υδράργυρος στη Βραζιλία-Γεμάτες οι παραλίες στο Ρίο
Μόλις 15 λεπτά πριν τα σιντριβάνια λιωμένων πετρωμάτων βγήκε η προειδοποίηση
Ουδέτερη ζώνη στην Ουκρανία ετοιμάζει ο Πούτιν
Δεν έπεισε Μπορέλ, Γαλλία και Γερμανία η νίκη Πούτιν-«Οι εκλογές βασίστηκαν στην καταπίεση»
Με την πρόταση για εκεχειρία διάρκειας 42 ημερών πάει στο Κατάρ η Ισραηλινή αντιπροσωπεία
Πρόταση Ισραήλ για ανακωχή έξι εβδομάδων στη Γάζα με αντάλλαγμα απελευθέρωση ομήρων