ΚΣΣΕ: Χρειάζονται περισσότερα για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική βία

Επί τη ευκαιρία της 18ης Νοεμβρίου, της Ευρωπαϊκής Ημέρας για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και τη σεξουαλική κακοποίηση, σε κοινή τους δήλωση, η πρόεδρος της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Liliane Maury Pasquier και ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της ΚΣΣΕ Stefan Schennach, κάλεσαν όλα τα κοινοβούλια να κάνουν περισσότερα για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική βία.
 
Στην δήλωση τονίζεται ότι, η ζητούμενη από τα παιδιά συμμετοχή στην καταγγελία περιστατικών σεξουαλικής βίας, δημιουργεί πολλές ευκαιρίες, αλλά μπορεί επίσης να παρεξηγηθεί.
 
Υπογραμμίζεται δε ότι, «δεν μπορούμε να μεταβιβάσουμε στα παιδιά την ευθύνη, για τη αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας, μιας και η ευθύνη έγκειται σαφώς στους ενήλικες και σ’ αυτούς εναπόκειται –κυρίως στους βουλευτές- να αναπτύξουν σχετικούς νόμους, πολιτικές και θεσμούς.»
 
Εναπόκειται στους ενήλικες να δημιουργήσουν μια κουλτούρα μηδενικής ανοχής για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, συμπλήρωσαν.
 
Στην κοινή, αυτή, δήλωση αναφέρεται ακόμη ότι:
 
-Ειδικά στον ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο, με τις νέες τεχνολογίες, που είναι εύκολα προσβάσιμες και βρίθουν από εικόνες σεξουαλικού περιεχομένου, οι ενήλικες εμφανίζονται να μην γνωρίζουν τι πρέπει να γίνει για την αντιμετώπιση αυτής της κατάχρησης.
 
-Ορισμένες από τις εικόνες προέρχονται από το Διαδίκτυο, άλλες προέρχονται από τα ίδια τα παιδιά.
 
-Ο αντίκτυπος αυτού του φαινομένου είναι συχνά καταστροφικός. Υπάρχουν διαρκείς συνέπειες για την ψυχική υγεία και ευημερία των παιδιών που εμπλέκονται. Μερικά από αυτά πρέπει να αλλάξουν σχολεία και να υποφέρουν από χαμηλή αυτοεκτίμηση για το υπόλοιπο της ζωής τους. Κάποια μπορεί να αυτοκτονήσουν. Η ζημιά είναι τεράστια για τα παιδιά, για τις οικογένειές τους και για τις κοινωνίες μας.
 
-Τα παιδιά γνωρίζουν καλύτερα τι πρέπει να γίνει και πώς και όταν μεθοδεύουμε λύσεις  και τις θέτουμε σε εφαρμογή, θα πρέπει να συμβουλευόμαστε και να εμπλέκουμε τα παιδιά.
 
Για να συμβεί αυτό, όμως, πρέπει να υπάρχει ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης, όπου τα παιδιά θα γνωρίζουν ότι μπορούν να μιλούν και να βοηθούν, με τον τρόπο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους και αντιμετωπίζει τις ανησυχίες τους. Πρέπει να υπάρχουν διασφαλίσεις παιδιών και οι επαγγελματίες πρέπει να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι. Το πιο σημαντικό - όπως θα έλεγαν οι αρχές της ιατρικής δεοντολογίας - «να μην κάνετε κακό».
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Σε ρόλο μεσολαβητή για να αποφευχθεί η κλιμάκωση ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ η Μόσχα
ΒΙΝΤΕΟ: Ακτιβιστές έβαψαν ξανά τα νερά του Μεγάλου Καναλιού της Βενετίας πράσινα και κόκκινα
Νέα ανάλυση για την επίθεση του Ισραήλ-«Διεθνείς πιέσεις για ψυχραιμία, ποια μπορεί να είναι η συνέχεια»
Υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν το Ιράν-Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ
ΒΙΝΤΕΟ: Πέντε εκρήξεις σε στρατιωτική βάση στη Βαγδάτη-Τρεις τραυματίες
Πάνω από 1 δις οι ζημιές από τις πλημμύρες στο Ντουμπάι-Σχεδόν 9 στους 10 κατοίκους δεν έχουν ασφάλιση
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη
Πολιτικές αναταράξεις στην Ουγγαρία-Έρευνες κατά επικριτή του Όρμπαν λόγω υποψιών για χρηματοδότηση