Κρατικό σποτ παραδίδει μαθήματα «οικογενειακής συμπεριφοράς» και προκαλεί αντιδράσεις στην Τουρκία

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει ένα σποτ που δημιούργησε και μοιράστηκε στα social media η Diyanet, η ανώτατη θρησκευτική αρχή της Τουρκίας, με το οποίο φαίνεται να παραδίδει μαθήματα... «οικογενειακής συμπεριφοράς» στους Τούρκους πολίτες. Σύμφωνα με το BBC, το εν λόγω βίντεο έχει κατηγορηθεί για σεξισμό, με πολλούς χρήστες στα social media να επισημαίνουν ότι διαιωνίζει το πρότυπο της υπάκουης γυναίκας που έχει χρέος να «υπηρετεί» τον άνδρα της.
 
Η Διεύθυνση Θρησκευτικών Ζητημάτων (Diyanet), μια κρατική υπηρεσία που ιδρύθηκε το 1924, λαμβάνει μεγάλη χρηματοδότηση από την κυβέρνηση και απασχολεί πάνω από 100.000 εργαζόμενους, έδωσε το επίμαχο βίντεο στη δημοσιότητα στις 6 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο. Στο κλιπ πρωταγωνιστεί ένα «τυπικό» τουρκικό ανδρόγυνο που βρίσκεται στο σαλόνι του σπιτιού του. Η γυναίκα εμφανίζεται να φέρνει από την κουζίνα τσάι στον σύζυγό της, μαζί με ένα πιάτο με κέικ. Όταν σερβίρει τον άνδρα, εκείνος δείχνει να μην προσέχει καν την παρουσία της, καθώς είναι απορροφημένος με το κινητό του.
 
Αφού κάθεται για μερικές στιγμές στον καναπέ, κοιτώντας με παράπονο τον σύζυγό της, η γυναίκα τού στέλνει το μήνυμα «Μακάρι να έδειχνες περισσότερη προσοχή στη γυναίκα σου». Στη συνέχεια έρχεται η... ευτυχής κατάληξη, με τον άνδρα να κάθεται δίπλα στη γυναίκα του και να μοιράζεται το κέικ του μαζί της.
 
Μια λεζάντα συμβουλεύει: «Μην κοιτάς το κινητό σου. Κοίτα το πρόσωπο της γυναίκας σου».
 

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του BBC, το άρθρο προκάλεσε κάποια επικριτικά σχόλια στα social media, ως προς την απεικόνιση του ρόλου των γυναικών στην τουρκική κοινωνία που φανερώνει σεξισμό. «Η γυναίκα φέρνει τσάι. Η γυναίκα φέρνει κέικ. Πότε θα γκρεμίσουμε επιτέλους αυτά τα στερεότυπα σχετικά με τους ρόλους των φύλων; Πρέπει να το κάνουμε αυτό επιτέλους στην εποχή μας. Έχουμε 2019», έγραψε η δημοσιογράφος Menekse Tokyay στο Twitter.
 
«Κατά τη γνώμη μου, το άσχημο σε αυτήν την εικόνα δεν είναι μόνο ότι ο άνδρας κοιτά συνεχώς το κινητό του. Είναι επίσης ότι βάζει την γυναίκα του να τον υπηρετεί. Ελπίζω το μήνυμα από την Diyanet να στρέφεται και ενάντια σε αυτήν την ανδροκρατούμενη κουλτούρα», έγραψε ο σχολιαστής Mustafa Akyol.
  

Η Τουρκάλα συγγραφέας Elif Shafak εξέφρασε επίσης δυσαρέσκεια, καλώντας τις συμπατριώτισσές της να απορρίψουν αυτό το μήνυμα.
 
Η φεμινιστική ομάδα Mor Dayanisma μοιράστηκε στο Instagram ένα τροποποιημένο screenshot από το βίντεο, που παρουσιάζει τη γυναίκα να λέει «Μην κοιτάς το κινητό σου, σήκω και βάλε μόνος σου τσάι».
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι, κάποιες ώρες μετά την κυκλοφορία του βίντεο, ο επικεφαλής της Diyanet, Ali Erbas δήλωσε ότι η θρησκευτική αρχή είναι «ανοιχτή στην κριτική».
 
Επισήμανε ωστόσο ότι είναι ανησυχητικό όταν η κριτική έχει τη μορφή προσβολών και επιθέσεων, χωρίς να ξεκαθαρίζει αν αναφέρεται στις επικρίσεις για το βίντεο.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Şöyle bir kamu spotunu tercih ederdik. 😉

A post shared by Mor Dayanışma (@mor_dayanisma) on


Ο αντίλογος
Όπως επισημαίνει πάντως το δημοσίευμα, το κλιπ δεν προσέλκυσε μόνο αρνητικά σχόλια αλλά και θετικά. Αρκετοί χρήστες επαίνεσαν το βίντεο, που κυκλοφόρησε μαζί με άλλα σποτ με θέμα την οικογένεια και την ανάγκη ενίσχυσής της.
 
«Εμένα μου άρεσε πολύ. Πρέπει να προσέχουμε ο ένας τον άλλον. Άνδρες και γυναίκες πρέπει να φροντίζουμε ο ένας τον άλλον με όλους τους τρόπους. Μόνο έτσι επιβιώνουν οι γάμοι», έγραψε ένας χρήστης στο Twitter.
 
Η φιλοκυβερνητική αρθρογράφος Hilal Kaplan επέκρινε όσους σχολιάζουν αρνητικά το βίντεο, επισημαίνοντας ότι ο φεμινισμός δεν πρέπει να υποτιμά τις γυναίκες που επιλέγουν να ζουν σαν νοικοκυρές.
 
Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Ο Πούτιν δεν σκοπεύει να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ-«Αν δοθούν F-16 στην Ουκρανία, θα καταρρίπτονται»
Όγδοο πλοίο ανθρωπιστικής βοήθειας φεύγει από Μερσίνα για Γάζα
Στους 143 ο αριθμός των θυμάτων από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα
Ανασύρθηκαν τα πτώματα δύο εργατών από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη
Βρέθηκε το «μαύρο κουτί» του Dali-Επικίνδυνο το έργο της μετακίνησης του πλοίου από τη γέφυρα
Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Ράφα εγείρουν φόβους ότι δεν θα αργήσει η χερσαία στρατιωτική επιχείρηση
Η Ισπανία έριξε από αέρος 26 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα
Ουίλιαμ και Κέιτ θα μείνουν στο εξοχικό στο Νόρφολκ για το Πάσχα, μακριά από την υπόλοιπη οικογένεια
«Μήνυμα» προς τη Χαμάς ήταν η ακύρωση της επίσκεψης ισραηλινής αντιπροσωπείας στις ΗΠΑ
Θέλει και η Τουρκία να στείλει πλοία με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα