O Μοχάμαντ Σαφάντι, πρώην ΥΠΟΙΚ, ο νέος πρωθυπουργός του Λιβάνου

Τρία μεγάλα κόμματα του Λιβάνου συμφώνησαν να ονομαστεί ο Μοχάμαντ Σαφάντι, πρώην υπουργός Οικονομικών, νέος πρωθυπουργός της χώρας, ανέφεραν πηγές ενημερωμένες για την έκβαση των διαπραγματεύσεων, αφήνοντας να εννοηθεί πως σημειώνεται πρόοδος στην προσπάθεια για να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης και κοινωνικής αναταραχής.
 
Ο Σάαντ αλ Χαρίρι παραιτήθηκε από το αξίωμα του πρωθυπουργού την 29η Οκτωβρίου, αντιμέτωπος με άνευ προηγουμένου κύμα διαδηλώσεων εναντίον της πολιτικής ελίτ, στην οποία οι πολίτες προσάπτουν τόσο την ενδημική διαφθορά, όσο και μια από τις σοβαρότερες οικονομικές κρίσεις στη χώρα μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου (1975-1990).
 
Η επιλογή του Σαφάντι προέκυψε αργά χθες βράδυ κατά τη διάρκεια συνάντησης του Χαρίρι, σουνίτη πολιτικού που υποστηρίζεται από τη Δύση και μοναρχίες του Κόλπου, με αντιπροσώπους του σιιτικού κόμματος Χεζμπολάχ και του επίσης σιιτικού κόμματος Aμαλ ("Ελπίδα").
 
Την είδηση μετέδωσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας τα λιβανέζικα τηλεοπτικά δίκτυα LBCI και MTV. Πηγή ενήμερη για τη διαπραγμάτευση εξήγησε πως ο Χαρίρι δεν πρόβαλε καμία ένσταση στην ιδέα να αναλάβει ο Σαφάντι και πρόσθεσε πως οι βουλευτές του Κινήματος για το Μέλλον του Χαρίρι θα τον ονομάσουν υποψήφιο πρωθυπουργό επίσημα σύντομα.
 
Μια δεύτερη πηγή, προσκείμενη στο Aμαλ και στη Χεζμπολάχ, είπε επίσης πως κλείστηκε συμφωνία στη συνάντηση. Δεν είχε υπάρξει ως το πρωί επίσημη επιβεβαίωση από τα κόμματα ή τον ίδιο τον 75χρονο επιχειρηματία και πρώην βουλευτή, που έχει διατελέσει εκτός από υπουργός Οικονομικών υπουργός Οικονομίας και Εμπορίου.
 
Βάσει του συστήματος νομής της εξουσίας στον Λίβανο, ο πρωθυπουργός πρέπει να είναι σουνίτης. Η επόμενη κυβέρνηση του Λιβάνου θα κληθεί να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις. Θα χρειαστεί να εξασφαλίσει διεθνή στήριξη για να αμβλυνθεί η οικονομική κρίση και να κατευνάσει το κίνημα διαμαρτυρίας που απαιτεί η παλιά φρουρά να φύγει από την εξουσία.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Στραγγάλισε την κόρη του και πλήρωσε άστεγο $2 να κάψει τη σορό της-Ανατριχιαστικό βίντεο μετά τον φόνο
Ο Πούτιν δεν σκοπεύει να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ-«Αν δοθούν F-16 στην Ουκρανία, θα καταρρίπτονται»
Όγδοο πλοίο ανθρωπιστικής βοήθειας φεύγει από Μερσίνα για Γάζα
Στους 143 ο αριθμός των θυμάτων από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα
Ανασύρθηκαν τα πτώματα δύο εργατών από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη
Βρέθηκε το «μαύρο κουτί» του Dali-Επικίνδυνο το έργο της μετακίνησης του πλοίου από τη γέφυρα
Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Ράφα εγείρουν φόβους ότι δεν θα αργήσει η χερσαία στρατιωτική επιχείρηση
Η Ισπανία έριξε από αέρος 26 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα
Ουίλιαμ και Κέιτ θα μείνουν στο εξοχικό στο Νόρφολκ για το Πάσχα, μακριά από την υπόλοιπη οικογένεια
«Μήνυμα» προς τη Χαμάς ήταν η ακύρωση της επίσκεψης ισραηλινής αντιπροσωπείας στις ΗΠΑ