Κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Βενετία-Μετρούν τις πληγές τους οι κάτοικοι (pics)

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε χθες βράδυ η Βενετία, μετά τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα της Τρίτης, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε.
 
“Η κυβέρνηση ενέκρινε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη Βενετία”, έγραψε στο Twitter ο Κόντε, δύο ημέρες μετά την ιστορική πλημμυρίδα, τη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ.
 
Σύμφωνα με τον Κόντε, θα αποδεσμευτεί το ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να καλυφθούν οι πιο επείγουσες ανάγκες της πόλης.
 

Σήμερα, οι 50.000 κάτοικοι του ιστορικού κέντρου της Βενετίας επωφελήθηκαν από τη βελτίωση του καιρού και έβγαλαν στον ήλιο διάφορα αντικείμενα –από παπούτσια μέχρι σουβενίρ– για να στεγνώσουν. Η ατμόσφαιρα ήταν σχετικά εορταστική, με τους τουρίστες να περιφέρονται στην πλατεία του Αγίου Μάρκου με πορτοκαλί, μπλε ή κίτρινες γαλότσες ή να πίνουν τον καφέ τους, με τα πόδια στο νερό, στα λιγοστά μπαρ και εστιατόρια που παρέμειναν ανοιχτά.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και φυσικής καταστροφής η Βενετία
 
Η Βενετία δέχεται 36 εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο και το 90% αυτών είναι ξένοι. Μια Γαλλίδα, η Μανόν Γκοντρ, είπε ότι είναι “μοναδική εμπειρία” να βλέπει την πόλη κάτω από το νερό, όμως ανησυχεί “για τις ζημιές στα μνημεία και στους ανθρώπους”.
 
 Οι κάτοικοι ετοιμάζονται για νέα πλημμυρίδα
Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι και οι φορείς στη Βενετία μετά την επέλαση της κακοκαιρίας. Το φράγμα που υποτίθεται ότι θα έσωζε την πόλη από τις πλημμύρες κατασκευάζεται από το… 2003 ενώ οι κάτοικοι ετοιμάζονται για νέα πλημμυρίδα την Παρασκευή.
 

Το κέντρο θάλασσας προειδοποιεί για άνοδο της στάθμης του νερού στη Βενετία στο 1 μέτρο και 45 εκατοστά το πρωί της Παρασκευής και ενώ η πόλη έχει καλυφθεί από νερό σε ποσοστό 90%! Το όριο συναγερμού στη Βενετία είναι το 1,40 μέτρα. Η πλημμυρίδα θα συνεχίσει και το Σαββατοκύριακο με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για 1,10 μέτρα το Σάββατο και 1,25 μέτρα την Κυριακή.
 

Την Βενετία επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα δώσει 5.000 ευρώ σε ιδιώτες και 20.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές.
 
Παράλληλα υποσχέθηκε πως όσοι έχουν ανάγκη για περισσότερα χρήματα θα μπορούν να κάνουν αίτημα για να πάρουν εξτρά χρήματα. Παράλληλα δεσμεύτηκε πως θα δημιουργηθεί το πολυπόθητο φράγμα που θα προστατεύει την πόλη.
 


Την ίδια στιγμή οι Βενετοί είναι στα «κάγκελα» εξαιτίας του φράγματος που δεν έχει δημιουργηθεί από το 2003 και σταματούσε συνεχώς.
 
Τελευταία φορά σταμάτησε το 2014 εξαιτίας σκανδάλου διαφθοράς.
 
Σύμβολο της καταστροφής είναι το ιστορικό περίπτερο που βούλιαξε στην παλίρροια και διαχειριζόταν για 25 χρόνια ο Walter Mutti.
 
Το περίπτερο παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά και κατέληξε στη θάλασσα. Ήδη έχει ξεκινήσει ένας διαδικτυακός έρανος προκειμένου να συγκεντρωθούν 25.000 ευρώ που χρειάζεται ο Mutti για την ανοικοδόμηση του περιπτέρου. Ο Κόντε συναντήθηκε μαζί του και του υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα τον βοηθήσει.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος 

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Πρόστιμο σε παρουσιάστρια της ρωσικής τηλεόρασης που επέκρινε την επίθεση στην Ουκρανία-Είχε οργανώσει γυμνό πάρτι
Πεδίο μάχης η Βενετία για το εισιτήριο των 5 ευρώ-Αντιδρούν οι κάτοικοι, συγκρούστηκαν με την αστυνομία
Ένταλμα σύλληψης για τον Γκάρι Κασπάροφ από τη Ρωσία-Τον κατηγορούν για τρομοκρατία
Η Σουηδία στέλνει τάγμα στη Λετονία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ
Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για υποστήριξη της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας-«Παρέχετε όπλα, δεν είστε ουδέτεροι»
Ανατροπή στο Ανώτατο της Ν. Υόρκης-Ακύρωσε την καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν γιατί «δεν είχε δίκαιη δίκη»
Χάος στα αεροδρόμια της Βρετανίας, εξαιτίας τεχνικού προβλήματος-Ατελείωτες ουρές