Ο Aμερικανός πρόεδρος εμπλέκει γερουσιαστές για να πείσει τον Ερντογάν για τους S-400

Σε εξέλιξη είναι στο Λευκό Οίκο η συνάντηση των προέδρων Τραμπ και Ερντογάν. Αυτή την ώρα λαμβάνει χώρα γεύμα εργασίας, με συμμετοχή των δύο προέδρων και αντιπροσωπειών τους.
 
Ο Τούρκος πρόεδρος συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, έφτασε στο Λευκό Οίκο, όπου έγινε δεκτός από τον πρόεδρο και την πρώτη κυρία Μελάνια Τραμπ. Ακολούθησε εικοσάλεπτη συνάντηση παρουσία και των πρώτων κυριών και στη συνέχεια η κατ΄ιδίαν συνάντηση, παρουσία μόνο μεταφραστών.
 
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, προ της έναρξης της κατ’ ιδίαν συνάντησης, ο πρόεδρος Τραμπ ευχαρίστησε τον Ταγίπ Ερντογάν για όσα έχει κάνει, λέγοντας ότι η κατάπαυση του πυρός κρατάει αρκετά καλά..
 
«Όπως γνωρίζετε, είπε, έχουμε αποσύρει τα στρατεύματά μας… δεν είναι δουλειά μας να νοιαζόμαστε για αλλονών σύνορα.. έχουμε τα δικά μας».
 
Πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ κρατούν το πετρέλαιο.
 
«Το πετρέλαιο είναι ασφαλές, αφήσαμε πίσω στρατεύματα για να το ασφαλίσουμε».
 
Αναφερόμενος στις σχέσεις του με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος Τραμπ είπε πως «εγώ κι ο πρόεδρος είμαστε από την πρώτη στιγμή πολύ καλοί φίλοι ... Κατανοούμε ο ένας τα προβλήματα του άλλου, ξέρουμε από που ερχόμαστε».
 
Ο πρόεδρος Τραμπ ανέφερε ότι πρόκειται να συζητηθούν οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι η Τουρκία παράγει εξαιρετικά προϊόντα.
 
«Θα επεκτείνουμε πολύ σημαντικά την εμπορική μας σχέση. Θα πάμε στα 100 δισεκατομμύρια το χρόνο, ενώ τώρα είμαστε περίπου στα 20 δις,» ανέφερε.
 
Τέλος είπε πως θα συζητηθούν και τα ζητήματα των ρωσικών πυραύλων S-400  και των μαχητικών F-35.
 
O Ταγίπ Ερντογάν απέφυγε να κάνει δηλώσεις, λέγοντας ότι δεν βλέπει το λόγο από τη στιγμή που θα υπάρχει κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη να προβεί σε εκτενείς δηλώσεις τώρα.
 
Στις 2 το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη μία ασυνήθιστη συνάντηση στο Λευκό Οίκο, μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και ομάδας γερουσιαστών, παρουσία και του προέδρου Τραμπ. Πρόκειται – όπως αναφέρουν πηγές του Κογκρέσου – για μια προσπάθεια να πειστεί ο Ταγίπ Ερντογάν να μην ενεργοποιήσει το σύστημα των S-400 και σε αντάλλαγμα να λάβει αμερικανικούς πυραύλους Patriot. Μεταξύ των γερουσιαστών που συμμετέχουν είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων Ριις κι ο Λίντσεϊ Γκράχαμ, που είχε συζητήσει το Σεπτέμβριο παρόμοια πρόταση με τον πρόεδρο Ερντογάν.
 
Την ίδια στιγμή στο Πάρκο Λαφαγιέτ, απέναντι από το Λευκό Οίκο, βρίσκεται σε εξέλιξη διαδήλωση Κούρδων, Αρμενίων, Ελλήνων και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με συνθήματα κατά του Ερντογάν.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ