Στο χάος η Βολιβία λόγω της παραίτησης του Έβο Μοράλες

Στο χάος βυθίζεται μέρα με τη μέρα η Βολιβία καθώς η παραίτηση του εκλεγμένου προέδρου της χώρας, Έβο Μοράλες όχι μόνο έφερε ακυβερνησία αλλά πυροδότησε νέες, επίμονες διαδηλώσεις από την Δευτέρα αλλά αυτή τη φορά υπέρ του σοσιαλιστή ηγέτη ενώ σωματεία απειλούν με μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις.
 
Πρόθυμοι να αναλάβουν τα ηνία της χώρας υπάρχουν, με πρώτη όπως φαίνεται την δικηγόρο και εκλεγμένη γερουσιαστή προερχόμενη από τον χώρο της Δεξιάς, Τζανίνε Άνιες.
Η 52χρονη Ανιές, μέχρι τώρα δεύτερη αντιπρόεδρος της Γερουσίας της Βολιβίας, αυτοανακηρύχθηκε μεταβατική πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρά την έλλειψη απαρτίας στην εθνοσυνέλευση, επιχειρηματολογώντας ότι είναι ανάγκη «να αποκατασταθεί ένα κλίμα κοινωνικής ειρήνης» ενώ υποστήριξε πως πρόθεσή της είναι να προκηρυχθούν άμεσα εκλογές.
 
ΔΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θετική εξέλιξη για τις ΗΠΑ η παραίτηση Μοράλες από την προεδρία της Βολιβίας
 
Το δε Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας χαρακτήρισε νόμιμη την ανάληψη της προεδρίας, με μεταβατικό ρόλο, παρά το γεγονός ότι δεν επικυρώθηκε από τα δύο σώματα της εθνοσυνέλευσης της χώρας, καθώς δεν υπήρξε απαρτία.

Ο Έβο Μοράλες ωστόσο, χαρακτήρισε «πραξικόπημα» την αυτοανακήρυξη της Άνιες σε πρόεδρο. «Έγινε το πιο επιτήδειο και πιο επιζήμιο πραξικόπημα στην ιστορία» της Βολιβίας, έκρινε ο Μοράλες μέσω Twitter, λίγες ώρες μετά την άφιξή του στο Μεξικό, που του προσέφερε πολιτικό άσυλο.

 

«Μια γερουσιαστής της δεξιάς των πραξικοπηματιών αυτοανακηρύσσεται πρόεδρος της Γερουσίας, κατόπιν μεταβατική πρόεδρος της Βολιβίας, χωρίς να υπάρχει απαρτία στο κοινοβούλιο, πλαισιωμένη από μια ομάδα συνεργών της, με την υποστήριξη του στρατού και της αστυνομίας που καταστέλλουν τον λαό», πρόσθεσε ο Μοράλες.

 

 
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Δειτε Επισης

Στο παρά πέντε εκεχειρίας στη Μέση Ανατολή-Κοντά σε συμφωνία η Χαμάς, επιφυλάξεις από το Ισραήλ
Η αντίδραση της Ιαπωνίας στις δηλώσεις Μπάιντεν-«Λυπηρό ότι χαρακτήρισε τη χώρα «ξενόφοβη»
Έβαλε στη λίστα καταζητούμενων τον Ζελένσκι η Ρωσία
Επανεξελέγη ο Σαντίκ Καν δήμαρχος Λονδίνου
Εξέφρασε ανησυχίες η Ρωσία-«Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται σοβαρά για μια πιθανή σύγκρουση μαζί μας»
Με αυστηρά μέτρα ασφαλείας πραγματοποιήθηκε η τελετή Αφής του Αγίου φωτός στα Ιεροσόλυμα
Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών καταρρίφθηκαν στο Βιετνάμ τον Απρίλιο
Ομάδες ενόπλων έκλεψαν πολλά εκατομμύρια από χρηματοκιβώτια τραπεζών στη Γάζα
Δεκατρείς νεκροί εξαιτίας της κακοκαιρίας στην Αϊτή
Τραγωδία για τον Τζούροβιτς-Δήλωσε την Παρασκευή την εξαφάνιση του γιου του και τον βρήκαν νεκρό