Ανησυχία στη Δύση-Στη Συρία δοκιμάστηκε ο «φονιάς των F-35»

Πολύ κοντά στην έναρξη της πλήρους παραγωγής ενός οπλικού συστήματος που θεωρείται ως ο «φονιάς των F-35» φαίνεται ότι βρίσκεται η Ρωσία, προκαλώντας έντονη ανησυχία στη Δύση.

Ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Γιούρι Μπορίσοφ ανακοίνωσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας θα θέσουν σύντομα σε λειτουργία το διαβόητο νέο πυραυλικό σύστημα S-500, το οποίο θα «συμπληρώσει» τους S-300 και S-400.

Πόσο κοντά βρίσκεται η Ρωσία στο να καταστήσει λειτουργικό τον «φονιά των F-35»; Σύμφωνα με πηγές της ρωσικής πολεμικής βιομηχανίας που επικαλείται η Ισβέστια, το σύστημα ήδη δοκιμάστηκε στη Συρία, αν και η Μόσχα διαψεύδει... μετά βδελυγμίας τις πληροφορίες αυτές.

Αν και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των S-500 παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό, πληροφορίες και εκτιμήσεις κάνουν λόγο για βεληνεκές 600 χλμ, χρόνο αντίδρασης το πολύ τα 4 δευτερόλεπτα και πυραύλους που μπορούν να αναχαιτίσουν υπερηχητικά βλήματα και διηπειρωτικούς πυραύλους.

Μάλιστα, εκτιμήσεις ειδικών αναφέρουν ότι οι S-500 μπορούν να χτυπήσουν ακόμα και δορυφόρους σε σχετικά χαμηλή τροχιά, ενώ Ρώσοι εκπρόσπωποι της πολεμικής βιομηχανίας εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν απάντηση στο συγκεκριμένο οπλικό σύστημα.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ υποχρεώθηκαν να πετάξουν την Τουρκία έξω από το πρόγραμμα των F-35 μόλις η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι θα αποκτήσει τους S-400, θεωρώντας ότι το σύστημα θα μπορούσε να «μάθει» να ξεχωρίζει τα stealth μαχητικά F-22 και F-35.

Δειτε Επισης

Αιχμές κατά της Μέτσολα και της Ευρωβουλής-«Δεν με υπερασπίστηκαν το κόμμα μου και η ΕΕ»
Σε αναβρασμό τα αμερικανικά πανεπιστήμια για τη Γάζα-Συλλήψεις, καταλήψεις και διακοπή μαθημάτων
Οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν αγορές όπλων αξίας 6 δισ. δολαρίων προορισμένων για τις δυνάμεις του Κιέβου
Ολοκληρώνεται αρχές Μαΐου η προβλήτα στη Γάζα-Ευγνωμοσύνη ΗΠΑ στην Κύπρο
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Πιθανή πρόταση Ισραήλ στη Χαμάς για απελευθέρωση μερικών ομήρων
Καθυστερεί ο τουρκικός ανθρωπιστικός στολίσκος προς Γάζα
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα