Εύθραυστη ειρήνη με ημερομηνία λήξης στη Συρία

Την βραδιά των βουλευτικών εκλογών, όπου όλοι δηλώνουν νικητές, θυμίζει ο απόηχος της νέας περιόδου εκεχειρίας που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βόρεια Συρία.
 
Οι Ρώσοι πανηγυρίζουν διότι αποδείχθηκε επί του πρακτέου, πως είναι εκείνοι η μεγάλη δύναμη που μπορεί να εξασφαλίσει την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή.
 
Οι Αμερικάνοι από την δική τους οπτική, πανηγυρίζουν γιατί απαλλάχθηκαν από τον βραχνά της Β. Συρίας και τη διατήρηση στρατευμάτων σε μια περιοχή που δεν έχει να τους προσφέρει κάτι (σ.σ. αν και αυτό ενδεχομένως να αλλάξει).
 
Οι Τούρκοι πανηγυρίζουν διότι πέτυχαν να δημιουργήσουν τη ζώνη ασφαλείας που απέτυχαν να φτιάξουν με τη δύναμη των όπλων και να απομακρύνουν από τα σύνορά τους, τους μαχητές του YPG.
 
Οι Σύριοι νιώθουν νικητές και με το δίκιο τους, επειδή χωρίς να ρίξουν ούτε μια σφαίρα, είδαν τα σύνορα της χώρας να μεγαλώνουν και σε μεγάλο ποσοστό, να επανέρχονται στην πρότερα του εμφυλίου κατάσταση, ενώ επισφραγίσθηκε η παρουσία του Άσαντ τον οποίο θέλοντας και μη αποδέχθηκε ο Ερντογάν.
 
Οι Κούρδοι από την πλευρά τους σίγουρα δεν νιώθουν νικητές, αλλά είναι ανακουφισμένοι διότι γλίτωσαν από τον άνισο πόλεμο απέναντι στους Τούρκους και πλέον θα μπορούν να διαπραγματευτούν με τη Συρία και την Ρωσία (σ.σ. ήδη το κάνουν) για την επόμενη ημέρα που θα τους ξημερώσει στην περιοχή.
 
Η εκεχειρία παραμένει εύθραυστη ειδικά μετά την δημοσιοποίηση των προθέσεων των Κούρδων που ξεκαθάρισαν προς πάσα κατεύθυνση πως διαφωνούν με αρκετούς από τους όρους της συμφωνίας 12 σημείων που υπέγραψαν Μόσχα και Άγκυρα στο Σότσι.
 
 Ο Στρατηγός Μαζλούμ μιλώντας σε Κούρδους δημοσιογράφους, ξεκαθάρισε πως οι δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας συμφώνησαν στην κατάπαυση του πυρός, χωρίς όμως να δημιουργήσουν συμμαχία με κανένα.
  
Μάλιστα αποκάλυψε πως βρίσκεται σε εξέλιξη ενός τύπου διαπραγμάτευση με τους Ρώσους, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρξει τελική κατάληξη, αφού οι Κούρδοι διαφωνούν με μέρος της συμφωνίας που υπεγράφη.
 
«Μιλήσαμε με τους Ρώσους και τους είπαμε πως ναι μεν εκτιμούμε τις προσπάθειες τους για να τερματιστεί ο πόλεμος, ωστόσο ξεκαθαρίσαμε τη θέση μας, πως η συμφωνία που υπέγραψαν μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας δεν είναι προς το συμφέρον του λαού μας», υπέδειξε ο Μαζλούμ. Την ίδια ώρα τόνισε ότι οι Κούρδοι έχουν τα δικά τους σχέδια και με βάση αυτά θα προχωρήσουν ή όχι σε συμφωνία με τη Ρωσία.
 
Όσον αφορά την άτυπη συνεργασία με το καθεστώς Άσαντ, υπέδειξε πως το SDF βρίσκεται σε διαβουλεύσεις και με τους Σύριους τόσο αναφορικά με το ζήτημα του νέου Συντάγματος που θα δίνει διευρυμένες ελευθερίες και ημιαυτόνομά στις περιοχές που ελέγχουν όσο και στο θέμα της αντιμετώπισης των τουρκικών επιθέσεων, οι οποίες όπως είπε συνεχίζονται.

Τα δικά τους σχέδια, τα οποία ενδεχομένως να είναι αντίθετα με τα σχέδια Πούτιν και Ερντογάν φαίνεται πως έχουν και οι ΗΠΑ. Αναμφισβήτητα οι χειρισμοί του Ντόναλτ Τραμπ ελέγχονται ως προς την ορθότητα τους, από τη στιγμή που αποφάσισε την πλήρη αποχώρηση των στρατευμάτων του από τη Βόρεια Συρία.
 
Η πολιτική των ΗΠΑ ωστόσο, μετά τη συμφωνία Πούτιν-Ερντογάν αναδιπλώνεται αφού μόλις χθες ανακοινώθηκε πως η χώρα θα ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία της στη Συρία για να εμποδίσουν τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους να αποκτήσουν πρόσβαση σε πετρελαιοπηγές και εισοδήματα.
 
Ο Τραμπ λοιπόν, φαίνεται να αλλάζει τα σχέδιά του για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία μετά τις αντιδράσεις στο Κογκρέσο, που προήλθαν και από σημαντικούς Ρεπουμπλικανούς, οι οποίοι λένε πως διευκόλυνε την απο καιρό επαπειλουμενη τουρκική επιδρομή εναντίον κουρδικών δυνάμεων στη Συρία, οι οποίες ήταν οι κορυφαίοι σύμμαχοι των ΗΠΑ στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.
 
Η πιο πάνω αμερικανική απόφαση επιβεβαιώνει τους αναλυτές που από την πρώτη στιγμή υποστηρίζουν πως τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο στη Βόρεια Συρία, παρά τις συμφωνίες ΗΠΑ-Τουρκίας και Ρωσίας-Τουρκίας.
 
Η κατάσταση επί του εδάφους παραμένει αρκετά ρευστή, οι Ρώσοι ενισχύουν τις δυνάμεις τους με εκατοντάδες στρατονόμους από την Τσετσενία, οι Τούρκοι παγιώνουν την παρουσία τους στη μικρή λωρίδα γης που κατέκτησαν και που ξεκινά από την πόλη Τελ Αμπιάντ μέχρι τη Ρας αλ-Αϊν. Οι Κούρδοι οχυρώνονται και ενδεχομένως ανασυντάσσονται στις περιοχές που συνεχίζουν να ελέγχουν, ενώ οι Σύριοι ενισχύουν και αυτή την παρουσία της στα βόρεια της χώρας και ειδικά στην πόλη Μναμπίτζ.
 
Το πόσο εύθραυστη παραμένει η κατάσταση καταδεικνύουν και οι δηλώσεις του απεσταλμένου του ΟΗΕ στην περιοχή, Γκάιρ Πέντερσεν ο οποίος υπέδειξε πως οι κοινές περιπολίες Τούρκων και Ρώσων στην περιοχή είναι προσωρινές. Την ίδια ώρα τόνισε πως αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχισθεί επ' άπειρον.
 
Σε πρώτη φάση, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ποια θα είναι η αντίδραση των εμπλεκομένων μερών μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης εκεχειρίας που βρίσκεται σε ισχύ αν και το πιθανότερο σενάριο είναι αυτή να πάρει νέα ανανέωση.
 
Από εκεί και πέρα σημαντική ημερομηνία θεωρείται η 30η Οκτωβρίου, όταν και θα συνεδριάση για πρώτη φορά στη Γενεύη η Συνταγματική Επιτροπή για τη Συρία, στην οποία θα συμμετέχει η συριακή κυβέρνηση, η αντιπολίτευση αλλά και μέλη της κοινωνίας των πολιτών που θα επιλέξει ο ΟΗΕ.
Η Επιτροπή αυτή αναμένεται να εργαστεί για την αναθεώρηση του Συντάγματος και να ανοίξει τον δρόμο για τη διεξαγωγή εκλογών, με στόχο να τερματιστεί ο πόλεμος, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 370.000 ανθρώπους από το 2011. 
 
Η Επιτροπή περιλαμβάνει 150 μέλη, εκ των οποίων τα 50 τα έχει επιλέξει η κυβέρνηση, τα 50 η αντιπολίτευση και τα 50 ο ΟΗΕ για να συμπεριλάβει τους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών. Υπό την πίεση της Τουρκίας, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις του δεν θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες, ωστόσο μετά τη συμφωνία του Μπασάρ αλ Άσσαντ και του SDF αναμένεται πως οι Κούρδοι της Συρίας θα αποκτήσουν σημαντικά προνόμια που θα τους ικανοποιούν όσον αφορά την αυτονομία τους.

Δειτε Επισης

Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη
Πολιτικές αναταράξεις στην Ουγγαρία-Έρευνες κατά επικριτή του Όρμπαν λόγω υποψιών για χρηματοδότηση
Υποψήφια στις ευρωεκλογές η Ιταλίδα ακτιβίστρια που κρατείται στην Ουγγαρία
Γιατί το Ιράν δεν έχει κανένα συμφέρον να διαρκέσει η κρίση με το Ισραήλ-Αναλυτές εξηγούν
Ο Μισέλ απάντησε στον Τραμπ για την στήριξη στην Ουκρανία-«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους»
Εντοπίστηκε γρίπη των πτηνών στο αγελαδινό γάλα, προειδοποιεί ο ΠΟΥ-Σε πολύ υψηλές ποσότητες ο ιός
Ένα βήμα πριν την ήττα η Ουκρανία-Η δυσοίωνη πρόβλεψη και το κρίσιμο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ
BINTEO: Συνελήφθη ο άντρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι