O Αμερικανός ΥΠΑΜ χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την εισβολή της Τουρκίας αλλά δεν την καταδίκασε

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ επέκρινε σήμερα την "αδικαιολόγητη" στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε η Τουρκία στην Συρία, χωρίς ωστόσο να την καταδικάσει, κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για να μετάσχει στην σύνοδο των υπουργών Άμυνας των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.
 
"Η Τουρκία μας έφερε σε μια τρομερή κατάσταση με αυτήν την αδικαιολόγητη εισβολή", δήλωσε στο Γερμανικό Ταμείο Μάρσαλ στις Βρυξέλλες, ένα κέντρο ερευνών, προτού αναχωρήσει για την έδρα του ΝΑΤΟ στην βελγική πρωτεύουσα. "Ωστόσο δεν πρόκειται να αρχίσουμε πόλεμο με έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ, έναν καλό σύμμαχο από την ένταξή του το 1952", πρόσθεσε.
 
Ο Μαρκ Έσπερ προειδοποίησε ωστόσο την Άγκυρα και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: "Ο ηγέτης της Τουρκίας προχωράει προς τη λάθος κατεύθυνση σε πολλά θέματα, γυρνώντας μάλλον στην τροχιά της Ρωσίας παρά του ΝΑΤΟ", προειδοποίησε. "Θα πρέπει να εργαστούμε μαζί με την Τουρκία για να ξαναγίνει ένας ισχυρός και αξιόπιστος σύμμαχος", σημείωσε. "Σήμερα δεν έχουμε λύση, αλλά οφείλουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε αυτό", διευκρίνισε.
 
Ο Έσπερ αιτιολόγησε παράλληλα την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτικών που στρατοπέδευαν στην Συρία στη ζώνη στην οποία έγινε η τουρκική στρατιωτική επέμβαση. "Η αμερικανική απόφαση για την απόσυρση λιγότερων από 50 στρατιωτών ελήφθη μετά την απόφαση του Ερντογάν να διασχίσει" τη μεθόριο με τη Συρία, εξήγησε.
 
"Δεν ήμασταν διατεθειμένοι να βάλουμε 50 στρατιώτες ανάμεσα σε 15.000 στρατιώτες και την (κουρδική) πολιτοφυλακή. Δεν ήμασταν διατεθειμένοι να μπούμε σε μια μάχη με έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ", πρόσθεσε και σημείωσε: "Δεν είναι δυνατόν να αντιτάξουμε δυνάμεις σε αυτές ενός άλλου συμμάχου του ΝΑΤΟ".
 
"Κανένας δεν προσέφερε μια καλύτερη εναλλακτική λύση", απάντησε επίσης στους επικριτές. Ο Έσπερ διαβεβαίωσε τέλος ότι η σχέση με τις υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) "ήταν και είναι πάντα καλή".
 
"Η δέσμευσή μας απέναντί τους δεν αφορά την ίδρυση ενός αυτόνομου κράτους ή το να τους υπερασπιστούμε κατά της Τουρκίας. Αυτή είναι η σκληρή αλήθεια", υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας.
 
Ο ίδιος πρόσθεσε εξάλλου ότι "ούτε έχει δει ούτε έχει διαβάσει τις λεπτομέρειες" της γερμανικής πρότασης για την δημιουργία μιας "ζώνης ασφαλείας υπό διεθνή έλεγχο" στη βόρεια Συρία, αλλά διευκρίνισε ότι είχε "σύντομες συνομιλίες με τη Βρετανία και τη Γαλλία" για την εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους.
 
Πηγή: ΑΠΕ
 

Δειτε Επισης

Αεροπλάνο της British Airways από Αθήνα για Λονδίνο με 180 επιβάτες πέρασε ξυστά από drone
ΒΙΝΤΕΟ: Κρατούμενοι έβαλαν φωτιά σε στρώματα στη φυλακή στον Ισημερινό-Ένας νεκρός
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα