Πέμπτη 20 Φεβ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Στην Κροατία ο Επίτροπος Αβραμόπουλος σε συνέχεια της θετικής έκθεσης για την ένταξή της στο Σένγκεν

  23/10/2019 20:06
Στην Κροατία ο Επίτροπος Αβραμόπουλος σε συνέχεια της θετικής έκθεσης για την ένταξή της στο Σένγκεν

Στην Κροατία ο Επίτροπος Αβραμόπουλος σε συνέχεια της θετικής έκθεσης για την ένταξή της στο Σένγκεν

  23/10/2019 20:06
Ο  Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος επισκέφθηκε το Ζάγκρεμπ της Κροατίας όπου και συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό  Andrej Plenković, τον Υπουργό Εσωτερικών  Davor Božinović και τον Υπουργό Δικαιοσύνης Dražen Bošnjaković, με τους οποίους συζήτησε την έκθεση χθεσινή Έκθεση της Κομισιόν σχετικά με την πρόοδο της Κροατίας στην εκπλήρωση των κριτηρίων για την ένταξή της στον χώρο Σένγκεν.

Μετά το πέρας των συναντήσεων, σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Υπουργό Εσωτερικών Božinović, ο Ευρωπαίος Επίτροπος επιβεβαίωσε πως οι αρχές της Κροατίας έχουν λάβει τα απαιτούμενα μέτρα για την ικανοποίηση των κριτηρίων που απαιτούνται για την πλήρη εφαρμογή των κανόνων του χώρου Σένγκεν και ανακοίνωσε ότι η χώρα βρίσκεται τώρα στο δρόμο για την ένταξη της στη ζώνη, μετά από προσπάθειες και επιμονή τα τελευταία τέσσερα χρόνια. 

Κάλεσε ωστόσο την Κροατία να συνεχίσει τις προσπάθειές της για την υλοποίηση όλων των δράσεων στον τομέα της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων, προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα κριτήρια αυτά εξακολουθούν να πληρούνται. Η Κροατία θα πρέπει να συνεχίσει  την επιτήρηση των εξωτερικών της συνόρων, και ιδίως αυτών με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

"Αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο και διαβεβαίωσα τον Πρωθυπουργό Plenković και τον Υπουργό Božinović ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την Κροατία για να διασφαλίσουμε ότι οι προσπάθειες αυτές θα συνεχίσουν να αποφέρουν αποτελέσματα", τόνισε ο Δ.Αβραμόπουλος.

"Χτες επιβεβαίωσα επίσης πως η Κροατία συνεχίζει να πληροί τις δεσμεύσεις που ανέλαβε όταν εντάχθηκε στην ΕΕ, σε σχέση με τους κανόνες λειτουργίας του χώρου Σένγκεν. Πλέον, εναπόκειται στο Συμβούλιο να αποφασίσει για την είσοδο της Κροατίας στη Σένγκεν. Προσβλέπω ότι όλα τα κράτη μέλη θα κάνουν τα απαραίτητα βήματα ώστε η Κροατία να γίνει σύντομα μέλος του χώρου Σένγκεν και ελπίζω στο ίδιο για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία", είπε.

"Ο χώρος Σένγκεν είναι ο μεγαλύτερος χώρος ελεύθερης μετακίνησης στον κόσμο και είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ουσιαστικά επιτεύγματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης", υπενθύμισε ο Δ.Αβραμόπουλος.

"Χάρη στη Σένγκεν, σήμερα, περισσότεροι από 400 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα μεταξύ των χωρών, χωρίς να χρειάζεται να υπόκεινται σε ελέγχους στα σύνορα. Ελπίζω ότι οι πολίτες της Κροατίας σύντομα θα μπορούν να απολαμβάνουν πλήρως τα οφέλη αυτά", ανέφερε.

Ο Επίτροπος διευκρίνισε ότι "ο χώρος Σένγκεν όμως δεν αφορά αποκλειστικά σε ελευθερίες και προνόμια. Συνεπάγεται και ανάλογες ευθύνες για την αύξηση της συλλογικής μας ασφάλειας", τονίζοντας ότι "η προσχώρηση της Κροατίας - αλλά και της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας- κρίνεται ακόμη πιο αναγκαία σήμερα, δεδομένων των μεταναστευτικών προκλήσεων και των προκλήσεων ασφάλειας που αντιμετωπίζουμε από κοινού".

"Η ισχύς του χώρου Σένγκεν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ένταξή των χωρών σε αυτόν. Με την ένταξη της Κροατίας στη Σένγκεν, θα είμαστε καλύτερα εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις καθώς η Κροατία θα συμβάλει θετικά στην περαιτέρω ενίσχυση της Σένγκεν και στην καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ", σημείωσε ο Δ.Αβραμόπουλος.

"Μόνο όταν είμαστε ενωμένοι μπορούμε να εξασφαλίσουμε έναν ισχυρότερο χώρο Σένγκεν και μια ασφαλέστερη Ευρώπη για τους πολίτες μας", κατέληξε ο Επίτροπος.
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας