Μήνυμα Βρυξελλών στο Λονδίνο-Το no-deal Brexit δεν θα είναι δική μας απόφαση

«Ένα Brexit χωρίς συμφωνία δεν θα είναι ποτέ δική μας απόφαση», είπε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σήμερα, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο μηνύματα στο Λονδίνο.
 
Ως γνωστόν,  η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει μέχρι στιγμής κάνει αποδεκτό το νέο αίτημα για παράταση του Brexit, το οποίο απέστειλε ο Πρωθυπουργός του Η.Β. Μπόρις Τζόνσον ανυπόγραφο, επειδή τον εξανάγκαζε ο νόμος, με τον ίδιο να εκφράζει γραπτώς τη διαφωνία του. Η ξεκάθαρη θέση, ωστόσο, πως δεν θα είναι η ευρωπαϊκή πλευρά που θα ευθύνεται σε περίπτωση no-deal, υποδηλοί πρόθεση του μπλοκ, εάν ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι ορατό, να ανανεώσει το χρονοδιάγραμμα του Brexit.
 
«Συζητώ με τους ηγέτες των 27 για τον τρόπο αντίδρασης και θα αποφασίσω τις προσεχείς ημέρες», διευκρίνισε ο Τουσκ. «Η αντίδραση αυτή θα εξαρτηθεί από αυτό που θα αποφασίσει ή δεν θα αποφασίσει το βρετανικό Κοινοβούλιο», πρόσθεσε.
 
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τόνισε εκ νέου πως «πρώτα το Λονδίνο και μετά οι Βρυξέλλες και το Στρασβούργο», επαναλαμβάνοντας, ουσιαστικά, πως τον τελικό λόγο στη διαδικασία εξόδου του Η.Β. θα τον έχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
 
«Η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μου προξενεί πάντα λύπη, αλλά τουλάχιστον να μπορούμε να κοιταζόμαστε και να λέμε ότι κάναμε ό,τι ήταν στις δυνάμεις μας για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η έξοδος είναι συντεταγμένη», είπε ο επικεφαλής της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι χάθηκε πολύς χρόνος και ενέργειας στις συνεχείς διαπραγματεύσεις.
 
Μέχρι την Πέμπτη
Την ίδια στιγμή, στο Λονδίνο, η Κυβέρνηση ρίχνει όλες της τις δυνάμεις στην έγκριση του Withdrawal Agreement Bill, που έδωσε στη δημοσιότητα χθες το βράδυ μέχρι το βράδυ της Πέμπτης. Πρόκειται για ένα νόμο 110 σελίδων, που αποτελεί τη νομική εφαρμογή της αναθεωρημένης συμφωνίας του Μπόρις Τζόνσον με την Ε.Ε.
 
Στο Westminster υπάρχει –όπως ήταν αναμενόμενο- μεγάλη δυσαρέσκεια. Είχαμε περισσότερο χρόνο να συζητήσουμε για τον νόμο για τα άγρια ζώα στο τσίρκο, που επηρέαζε 19 ζώα, παρά γι’ αυτόν τον νόμο που επηρεάζει 65 εκατομμύρια ανθρώπους, σχολίασε η βουλευτής Caroline Lucas.
 
Αυτή η άποψη ακούγεται από πολλούς βουλευτές, οι οποίοι εκφράζουν επίσης τη διαφωνία τους για το γεγονός πως δεν συνοδεύεται από τις απαραίτητες μελέτες, ώστε να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα.
 
Πλέον οι βουλευτές επικεντρώνονται στις τροπολογίες που θέλουν να υποβάλουν στο WAB, είτε αυτές αφορούν αλλαγές είτε προσθήκες, με στόχο, ουσιαστικά, να φέρουν το Brexit στα δικά τους μέτρα. Αυτό είναι επικίνδυνο για την Κυβέρνηση Τζόνσον, η οποία βρέθηκε ενώπιον μίας αντίστοιχης κατάστασης το Σάββατο, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να αλλοιωθεί η φύση του Brexit.
 
Πριν γίνει αυτό, όμως, οι βουλευτές αναμένεται να προσπαθήσουν να χαλάσουν τον προγραμματισμό της Κυβέρνησης σήμερα, βυθίζοντας το Brexit σε νέο χάος.
 

Δειτε Επισης

Νέα ανάλυση για την επίθεση του Ισραήλ-«Διεθνείς πιέσεις για ψυχραιμία, ποια μπορεί να είναι η συνέχεια»
Υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν το Ιράν-Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ
ΒΙΝΤΕΟ: Πέντε εκρήξεις σε στρατιωτική βάση στη Βαγδάτη-Τρεις τραυματίες
Πάνω από 1 δις οι ζημιές από τις πλημμύρες στο Ντουμπάι-Σχεδόν 9 στους 10 κατοίκους δεν έχουν ασφάλιση
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές