«Όχι» από τον Πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων για ουσιώδη ψηφοφορία σήμερα

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου αρνήθηκε τη διεξαγωγή νέας συζήτησης και ψηφοφορίας επί της πρότασης της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον για επικύρωση της νέας συμφωνίας του Brexit.

Ο κ. Μπέρκοου αιτιολόγησε την απόφασή του επικαλούμενος κανονισμό του νομοθετικού σώματος που ισχύει από το 1604, σύμφωνα με τον οποίο η ίδια πρόταση δεν μπορεί να υποβάλλεται δεύτερη φορά στο σώμα αν δεν έχει αλλάξει το περιεχόμενο ή οι συνθήκες.

«Η ουσία της πρότασης είναι ίδια με του Σαββάτου, οι συνθήκες είναι ίδιες με του Σαββάτου. Η απόφασή μου είναι ότι η πρόταση δε θα συζητηθεί σήμερα, καθώς κάτι τέτοιο θα συνιστούσε επανάληψη και θα ήταν αντίθετο με την τάξη», είπε ο κ. Μπέρκοου, παραπέμποντας στην προσπάθεια που έκανε η κυβέρνηση για ψηφοφορία επί της συμφωνίας του Brexit το περασμένο Σάββατο.

Εκείνη η πρόταση πέρασε τελικά χωρίς ψηφοφορία, αλλά αφού πρώτα είχε τροποποιηθεί από την ολομέλεια, η οποία υπερψήφισε τροπολογία που ορίζει ότι η συμφωνία δεν μπορεί να εγκριθεί αν δεν έχει πρώτα περάσει από τη Βουλή ο εφαρμοστικός νόμος.

Η απόφαση του προέδρου της Βουλής προκάλεσε την οργή των ευρωσκεπτικιστών, με τον Συντηρητικό βουλευτή σερ Μπέρναρντ Τζένκιν να τον κατηγορεί ότι επανειλημμένα στη διαδικασία του Brexit ικανοποιεί τις θέσεις των ευρωπαϊστών και ότι δεν επιτρέπει στο σώμα να εκθέσει τις απόψεις του. Προανήγγειλε δε έρευνα για το ρόλο του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπής της οποίας ηγείται.

Ο κ. Μπέρκοου είπε ότι αυτό που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση είναι να φέρει στη Βουλή το εφαρμοστικό νομοσχέδιο, κάτι που πράγματι έγινε το απόγευμα με την υποβολή του νομοσχεδίου.

Η πρώτη ψηφοφορία για έγκριση του νομοσχεδίου επί της αρχής θα γίνει την Τρίτη. Η κυβέρνηση θα ήθελε την έγκριση του νομοσχεδίου πριν από τις 31 Οκτωβρίου, ώστε να αποφευχθεί η ανάγκη για αναβολή του Brexit.
 
Τελευταίο θα αποφασίσει το Ευρωκοινοβούλιο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι το τελευταίο που θα ψηφίσει τη συμφωνία Brexit, περιμένοντας τη Βουλή των Κοινοτήτων να αποφασίσει επί του κειμένου της συμφωνίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι του κοινοβουλευτικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θεωρείται απίθανο οι ευρωβουλευτές να ψηφίσουν αυτήν την εβδομάδα επί της συμφωνίας που επετεύχθη την Πέμπτη μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών.

Μια έκτακτη σύνοδος θα μπορούσε να διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες για να επικυρώσει τη συμφωνία αυτή αν η βρετανική Βουλή ψηφίσει για να επιτρέψει την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου, Ζομ Ντους σε συνέντευξη Τύπου στο Στρασβούργο.

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, ο Ιταλός Νταβίντ Σασόλι, θα συναντηθεί αργά σήμερα με τους ηγέτες διαφορετικών πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου για να επισημοποιήσει αυτή την απόφαση. «Δεν είναι το (Ευρωπαϊκό) Κοινοβούλιο που θα τορπιλίσει, ή θα προσπαθήσει να επιβραδύνει ή να επιταχύνει μια διαδικασία που βρίσκεται σήμερα στα χέρια των βρετανικών θεσμών», είπε ο Ντους.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι το τελευταίο που θα επικυρώσει. Αλλά θα επικυρώσει μόνο όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία επικύρωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο», διευκρίνισε.

Ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής Brexit στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γκι Φερχόφστατ σε tweet του τόνισε ότι αυτή ήταν και η άποψη της επιτροπής του. «Συμφωνήσαμε να συστήσουμε στη Διάσκεψη των Προέδρων να περιμένει την πλήρη επικύρωση της βρετανικής πλευράς πριν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφασίσει για τη συμφωνία», δήλωσε ο Βέλγος φιλελεύθερος ευρωβουλευτής. «Εναπόκειται τώρα στο Βρετανικό Κοινοβούλιο να αποφασίσει».

Ο συμπρόεδρος των Πρασίνων, ο Βέλγος Φιλίπ Λάμπερτς τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι θα περιμένει την απόφαση του βρετανικού Κοινοβουλίου, λέγοντας ότι «είναι αδύνατον το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ψηφίσει αυτήν την εβδομάδα».

Πηγές: ΚΥΠΕ, ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι
Το υπόμνημα που κατέθεσε ο Φλώρος στην ανακρίτρια-«Ατυχές το περιστατικό, ουδέποτε τον χτύπησα στο πρόσωπο»
Πρόστιμο σε παρουσιάστρια της ρωσικής τηλεόρασης που επέκρινε την επίθεση στην Ουκρανία-Είχε οργανώσει γυμνό πάρτι
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Πεδίο μάχης η Βενετία για το εισιτήριο των 5 ευρώ-Αντιδρούν οι κάτοικοι, συγκρούστηκαν με την αστυνομία
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας