Οι Ευρωβουλευτές συζητούν για Brexit και αποτελέσματα Συνόδου Κορυφής-Απολογισμός από Γιούνκερ

Η ανασκόπηση του έργου της Επιτροπής Γιούνκερ κατά την περασμένη πενταετία, τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της 17ης και 18ης Οκτωβρίου, αλλά και οι εξελίξεις στο Brexit είναι τα κύρια θέματα που θα απασχολήσουν του Ευρωβουλευτές κατά τη σύνοδο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που αρχίζει σήμερα στο Στρασβούργο.
 
Από την ατζέντα απουσιάζει η όποια συζήτηση για έγκριση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά την αδυναμία των υποψηφίων Επιτρόπων από τη Γαλλία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία να «περάσουν» επιτυχώς τη διαδικασία των ακροάσεων. Σε κάθε περίπτωση, οι νέοι Επίτροποι δεν φαίνεται να αναλαμβάνουν καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου, όπως ήταν προγραμματισμένο και όπως είχε γράψει στο twitter την περασμένη εβδομάδα ο Εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Jaume Duch, το Κοινοβούλιο είναι έτοιμο να προχωρήσει έγκαιρα σε μια ψηφοφορία, ώστε να επιτρέψει στη νέα Κομισιόν να ξεκινήσει την 1η Δεκεμβρίου.
 
Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο της ημερήσιας διάταξης, με τη θητεία της Επιτροπής Γιούνκερ να πλησιάζει στο τέλος, το Ευρωκοινοβούλιο θα προβεί την Τρίτη το πρωί σε ανασκόπηση του έργου της και θα αξιολογήσει τα αποτελέσματά της, στην παρουσία του απερχόμενου Προέδρου της Κομισιόν.
 
Θα προηγηθεί η συζήτηση για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου, όπου οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων καταδίκασαν τη μονομερή στρατιωτική δράση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία και έλαβαν, μεταξύ άλλων, αποφάσεις για τις παράνομες γεωτρητικές δραστηριότητες της Άγκυρας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.
 
Το θέμα του Brexit, που απασχόλησε τους ηγέτες των 27 κρατών μελών σε ξεχωριστή συνάντηση, στις 17 Οκτωβρίου, αναμένεται να τεθεί στην ολομέλεια στο πλαίσιο της ίδιας συζήτησης, υπό το φως των εξελίξεων με τις επιστολές του Βρετανού Πρωθυπουργού Τζόνσον προς την ΕΕ σε σχέση με μια ενδεχόμενη νέα αναβολή.
 
Οι Ευρωβουλευτές θα συζητήσουν εξάλλου τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βορειοανατολική Συρία και τις συνέπειές τους την Τετάρτη το πρωί, ενώ την Πέμπτη θα υποβληθεί σχετικό ψήφισμα.
 
Ακόμη, το Ευρωκοινοβούλιο θα υιοθετήσει την Τετάρτη τη θέση του για τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ, την κλιματική αλλαγή, την ανεργία των νέων, το Erasmus, τη μετανάστευση και τις εξωτερικές πολιτικές.
 
Το απόγευμα της ίδια ημέρας τα μέλη του ΕΚ ετοιμάζονται να επαναλάβουν τη στήριξή τους για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με τις δύο χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, μετά την αποτυχία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να δώσει το «πράσινο φως» σε Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να κάνει λόγο για «ιστορικό λάθος».
 
Εξάλλου, οι Ευρωβουλευτές ετοιμάζονται να δηλώσουν την Πέμπτη ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο θα πραγματοποιούνται έγκαιρα. 
 
Μετά και την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση έξω από συναγωγή στην ανατολική Γερμανία, το Ευρωκοινοβούλιο θα συζητήσει επίσης για τη βία από δεξιούς εξτρεμιστές τη Δευτέρα.
 
Μεταξύ άλλων, τα μέλη του ΕΚ θα συζητήσουν την Τρίτη τις «παγωμένες» προτάσεις για τη φορολογική διαφάνεια των πολυεθνικών, με το σχετικό ψήφισμα να κατατίθεται την Πέμπτη.
 

Δειτε Επισης

Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης
Υπερψηφίστηκε από το ΕΚ η Οδηγία για καταπολέμηση βίας κατά γυναικών
BINTEO: Αναστάτωση στο Λονδίνο-Άλογα κάλπαζαν ελεύθερα στο κέντρο της πόλης
Γερμανός σέρφερ έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες στην Πορτογαλία-Δάμασε κύμα 28 μέτρων
Κύμα ακραίου καύσωνα στις Φιλιππίνες-Συστάσεις για αποφυγή μετακινήσεων
Πυρκαγιά σε ενεργειακές εγκαταστάσεις στο Σμολένσκ έπειτα από επίθεση με drones
Πώς αεροπλάνο στο αεροδρόμιο JFK παραλίγο να συγκρουστεί με άλλα 4 αεροσκάφη-Τους έσωσε ο πιλότος
Τιμωρία για τον ιερέα που τέλεσε το μνημόσυνο του Αλεξέι Ναβάλνι–Τον υποβίβασαν σε ψάλτη
Εφιαλτική νύχτα στη Γάζα-Σφοδροί βομβαρδισμοί στη Ράφα και στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας