Τέλος στο θρίλερ-Στις 12 Απριλίου οι πρόωρες εκλογές στα Σκόπια

Στις 12 Απριλίου θα διεξαχθούν οι πρόωρες εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία.

Έπειτα από ένα θρίλερ στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια, με τη συμμετοχή του προέδρου Σέβο Πενταρόφσκι, αποφασίστηκε οι πρόωρες εκλογές που είχε προαναγγείλει ο Ζόραν Ζάεφ να διεξαχθούν στις 12 Απριλίου του 2020.

«Καταλήξαμε στην απόφαση πως η 12 η Απριλίου του2020 είναι η ημερμομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών. Αυτό σημαίνει πως όλα τα κόμματα καταλήξαμε σε συναίνεση» ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ στη δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης πολιτικών αρχηγών των Σκοπίων, το βράδυ της Κυριακής.

Ο Ζάεφ ανέφερε, επίσης, πως προτάθηκαν σαν ημερομηνίες οι 22 και 29 Δεκεμβρίου, ωστόσο απορρίφθηκαν από την αντιπολίτευση, ενώ τόνισε πως θα γίνουν πρόσθετες διαβουλεύσεις για την τεχνική κυβέρνηση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι σημείωσε πως «η 12η Απριλίου είναι μια αποδεκτή ημερομηνία για εμάς και είναι πολύ σημαντικό να ακολουθήσουμε μια δημοκρατική διαδικασία. Συζητήσαμε και παραθέσαμε όλες τις διαφωνίες μας. Αποφασίσαμε από κοινού για τηξν ημερομηνία των εκλογών».  

Η κυβέρνηση του Ζάεφ θα παραιτηθεί και τη χώρα θα οδηγήσει στις εκλογές αυτές μια υπηρεσιακή κυβέρνηση. Την πρωθυπουργία θα αναλάβει έως τη διεξαγωγή των εκλογών υπηρεσιακός πρωθυπουργός που θα προταθεί από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Στην κυβέρνηση αυτή θα συμμετάσχουν και υπουργοί από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα.

Με ανάρτηση του στο Twitter ο Ζόραν Ζάεφ ανάφερε ότι στη σύσκεψη αυτή "ομόφωνη θέση όλων των πολιτικών αρχηγών ότι η ευρωατλαντική ολοκλήρωση είναι ο στόχος μας".

Μετά το βέτο της Γαλλίας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ, επικρατεί πολιτικός αναβρασμός στη Βόρεια Μακεδονία, με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ να δηλώνει ότι «μόνο ο λαός μπορεί να αποφασίσει, πλέον, το μέλλον της χώρας», ζητώντας, έτσι, τη διενέργεια εκλογών.
 
Μάλιστα, το Alsat-m.tv, αναφέρει πως έπειτα από μιάμιση ώρα, περίπου, ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της διάσκεψης, στο οποίο συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Σκοπίων. Το δεύτερο μέρος είναι αφιερωμένο στην απόφαση για τη διεξαγωγή των εκλογών.
 
Ο Πενταρόφσκι, στη διάρκεια της διακοπής, τόνισε πως έχει λάβει διαβεβαιώσεις από όλους τους πολιτικούς ηγέτες πως η χώρα θα συνεχίσει στο μονοπάτι της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ανεξάρτητα από την πρόσφατη θέση που υιοθέτησε η ΕΕ. Στο θέμα των πιθανών βουλευτικών εκλογών, ο Πενταρόφσκι είπε πως... «δεν αποτελεί αρμοδιότητά μου, να πως αν πρέπει να έχουμε βουλευτικές εκλογές και πότε αυτές πρέπει να γίνουν. Η αποψή μου, ωστόσο, είναι πως αυτές πρέπει να συνταχθούν με τις δημοκρατικές αρχές που μας χαρακτηρίζουν σαν χώρα εδώ και χρόνια».
 
Οι διαδικασίες και οι συζητήσεις συνεχίζονται, χωρίς να μπορεί κάποιος να προβλέψει πόσο θα τραβήξουν, ακόμα, σε διάρκεια, ωστόσο υπάρχει η εκτίμηση πως οι βασικές πολιτικές παρατάξεις στη γειτονική χώρα, θα στηρίξουν την πρόταση του Ζάεφ για τη διεξαγωγή εκλογών, αν και οι αναλυτές θεωρούν πως μια τέτοια εξέλιξη, μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στην προσπάθεια ολοκλήρωσης των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων που μπορούν, σε επόμενη φάση, να «ξεκλειδώσουν» τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
 
Πέρα από το συγκεκριμένο ζήτημα, πάντως, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν εδώ και μερικούς μήνες εκλογές, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση του Ζάεφ για σκάνδαλα διαφθοράς και αδυναμία στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που ζητούσαν οι Ευρωπαίοι.
 
Στο μεταξύ, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποκάλεσαν την κίνηση της Γαλλίας, να θέσει βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, σαν «ιστορικό λάθος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
 
Η στάση του Μακρόν
Ο Γάλλος πρόεδρος, από την πλευρά του, για να δικαιολογήσει τη στάση του χαρακτήρισε τους μηχανισμούς διεύρυνσης της ΕΕ «αναποτελεσματικούς και απογοητευτικούς» και υποστήριξε πως μέχρι να αναθεωρηθούν οι εν λόγω μηχανισμοί θα είναι αρνητικός στην ένταξη νέων κρατών στην Ένωση.
 
«Είναι ένα ιστορικό λάθος και ελπίζω να είναι προσωρινό για να μην χαραχτεί στη συλλογική μνήμη ως ιστορικό λάθος» δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά τις συζητήσεις των Ευρωπαίων ηγετών.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Το λάθος που κάνουμε όλοι-Γιατί δεν πρέπει να βάζουμε τα αυγά στην πόρτα του ψυγείου
Πολιτικές αναταράξεις στην Ουγγαρία-Έρευνες κατά επικριτή του Όρμπαν λόγω υποψιών για χρηματοδότηση
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες
Υποψήφια στις ευρωεκλογές η Ιταλίδα ακτιβίστρια που κρατείται στην Ουγγαρία