Ραγδαίες εξελίξεις στα Σκόπια-Ο Ζάεφ απειλεί να παραιτηθεί μετά το «όχι» της ΕΕ

Μεγάλη κρίση προκάλεσε στην Βόρεια Μακεδονία το όχι των Ευρωπαίων στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Αλβανία και Σκόπια. Οι πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό Ζάεφ να απειλεί να παραιτηθεί και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας να κάνει έκκληση να μην το πράξει και να συνεχίσει τις προσπάθειες.

Ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Πενταρόφσκι έκανε διάγγελμα στον λαό της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι θα γίνει ευρεία σύσκεψη, με τη συμμετοχή των πολιτικών αρχηγών μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Ήδη φαίνεται να έχει λάβει πρόσκληση ο πρόεδρος του DUI, ο Αλί Αχμέτι, που είναι το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα και καλείται για συνάντηση την Κυριακή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γιατί η Γαλλία δε θέλει Σκόπια και Τίρανα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ

Το διάγγελμα το προέδρου των Σκοπίων
Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δυστυχώς δεν συμβαδίζουν με τις δικαιολογημένες μας προσδοκίες και σίγουρα δεν συμβαδίζουν με τις προηγούμενες ανακοινώσεις της Ενωσης, δήλωσε ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόβσκι.

«Είναι κατανοητό ότι σε αυτό το σημείο υπάρχει μια απογοήτευση από πολλούς αλλά από την άλλη πλευρά, πρέπει να αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία την πραγματικότητα. Καμία πολιτική απόφαση δεν είναι αιώνια, καμία εξέλιξη δεν είναι τελική», επισήμανε. Ο Πενταρόβσκι, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι «η ιδέα μιας ενωμένης Ευρώπης είναι το δικαίωμα όλων των Ευρωπαίων και κανείς δεν μπορεί να την απομακρύνει από αυτές. Είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα και έχουμε το δικαίωμα να είμαστε μέρος ενός κοινού ευρωπαϊκού σπιτιού».


Ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας ανέφερε πως η χώρα του έχει πολλούς και ειλικρινείς φίλους. «Σε αυτές τις στιγμές, όταν κάποιοι από εμάς αμφισβητούνται, θέλω να δηλώσω δημοσίως ότι δεν έχουμε εχθρούς στην Ευρώπη, υπάρχουν μόνο κράτη που έχουν τα δικά τους εθνικά συμφέροντα τα οποία προστατεύουν και δεν υπάρχει τίποτα αμφισβητήσιμο. Βλέπουμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών έχει αγωνιστεί και αγωνίζεται για τα συμφέροντά μας, καθώς αγωνίστηκαν για τα δικά τους εθνικά συμφέροντα».

«Είναι πλέον σημαντικό να επαναβεβαιώσουμε τις θέσεις μας σχετικά με τις ευρωατλαντικές ενοποιήσεις που δεν έχουν βιώσιμη εναλλακτική λύση. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα γίνει σύντομα και η ένταξη στην ΕΕ, το γνωρίζουμε εδώ και καιρό, δεν είναι καθήκον μόνο μιας κυβέρνησης, ενός κοινοβουλίου ή ενός προέδρου. Είμαι πεπεισμένος ότι εάν θέλουμε το καλό της χώρας μας, η μόνη σωστή προσέγγιση, δεδομένης της νέας κατάστασης, είναι η ακόμα πιο αποφασιστική μεταμόρφωση της κοινωνίας μας».

Ενδεικτικές του κλίματος που έχει δημιουργηθεί στη χώρα είναι οι αναρτήσεις που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νικολά Ντιμιτρόφ, μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

«Το λιγότερο που χρωστάει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην περιοχή είναι να είναι ειλικρινής μαζί μας. Εάν δεν υπάρχει πλέον σύμπνοια σχετικά με το ευρωπαϊκό μέλλον των δυτικών Βαλκανίων, εάν η υπόσχεση που δόθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2003 δεν ισχύει, οι πολίτες αξίζουν να το μάθουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντιμιτρόφ.

Την απογοήτευσή του επί της απόφασης εξέφρασε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, επίσης μέσω Twitter.

Για ιστορικό λάθος κάνει λόγο ο Ζ.Κ.Γιούνκερ
Ως “λάθος” μερικών “Κρατών Μελών” που “δεν ήταν έτοιμα”, τη στιγμή που η πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιθυμούσε τη διεύρυνση της ΕΕ με την απόδοση ημερομηνίας για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των συζητήσεων των Κρατών Μελών κατά το χθεσινοβραδινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος του Ντόναλντ Τουσκ.

Κατά την καταληκτική δημοσιογραφική διάσκεψη, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης μέρας της Συνόδου, ο Ντ.Τουσκ, παρουσιάζοντας τη σχετική απόφαση τόνισε ότι “οι ηγέτες συζήτησαν”, αλλά δεν κατέληξαν σε συμφωνία, παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία ήταν υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τονίζοντας ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται με ομοφωνία.

Σημείωσε μάλιστα ότι αποφασίστηκε όπως οι ηγέτες επανέλθουν στο ζήτημα τον Μάιο, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Ζάγκρεμπ.

Ο Ντ.Τουσκ ξεκαθάρισε, απευθυνόμενος στις δύο υποψήφιες χώρες ότι ήταν αμφότερες έτοιμες για απόδοση ημερομηνίας, αλλά “κάποια Κράτη Μέλη δεν ήταν έτοιμα”, καλώντας τους “Μακεδόνες και Αλβανούς φίλους μας” , “να μην το βάλουν κάτω”, εξηγώντας ότι η ΕΕ “είναι πολύπλοκος οργανισμός” και λαμβάνει αποφάσεις “αργά”.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κομισιόν έκανε λόγο για ιστορικό λάθος, ενώ ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας μίλησε για μια “κακή εξέλιξη για την Ελλάδα” καθώς το κύριο όπλο της χώρας ήταν πάντα η σύνδεση των εθνικών επιδιώξεων και των διμερών ζητημάτων με την ευρωπαϊκή προοπτική. 

Δειτε Επισης

Ενδείξεις πως κόμματα και υποψήφιοι βρίσκονται πίσω από τις ψευδείς εγγραφές στους καταλόγους
Ισραήλ στο Ιράν: Επιλέξαμε να μη χτυπήσουμε πυρηνικές εγκαταστάσεις, θα μπορούσε να είναι χειρότερα
Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Σε ποιους δήμους και κοινότητες κατατέθηκαν οι περισσότερες ενστάσεις για μετακινήσεις ψηφοφόρων
Το βέτο ΗΠΑ έγειρε την πλάστιγγα κατά ψηφίσματος για ένταξη Παλαιστίνης στον ΟΗΕ
Οκτώ νεκροί από ρωσικά πλήγματα στη νότια Ουκρανία
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Άγνοια Κυβέρνησης για τα περί μεταφοράς πυραύλων από το Κατάρ στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ για την επίθεση στο Ιράν
Telegraph για επίθεση Ισραήλ-«Ο Νετανιάχου έκανε αυτό που τον προειδοποίησε ο πλανήτης να μην κάνει»