Αποζημίωση των θυμάτων trafficking ζητά η γενική γραμματέας του ΣτΕ

Με αφορμή τη σημερινή (18 Οκτωβρίου) Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της εμπορίας ανθρώπων, η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Marija Pejčinović Burić κάλεσε τις χώρες σε ολόκληρη την ήπειρο να διασφαλίσουν ότι τα θύματα εμπορίας ανθρώπων θα πρέπει να έχουν δικαιοσύνη, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής αποζημίωσης, για τις κακοποιήσεις και την εκμετάλλευση που υπέστησαν.
 
Η Γενική Γραμματέας του ΣτΕ υπογράμμισε ότι "οι διακινητές πρέπει να διώκονται αυστηρά και να τιμωρούνται, αλλά πρέπει να γίνονται και δίκαιες δίκες για τα θύματα της εμπορίας ανθρώπων, προκειμένου να παίρνουν αποζημιώσεις, να προστατεύονται από νέα εκμετάλλευση και να τους παρέχεται επαρκής βοήθεια, για να συνεχίσουν τη ζωή τους»
 
Ο Πρόεδρος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων του ΣτΕ κατά του Τraficking(GRETA)  Davor Derenčinović πρόσθεσε ότι «η σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων επικεντρώνεται στο θύμα και ακολουθεί μια προσέγγιση βασισμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα. Σύμφωνα με τη σύμβαση, τα κράτη είναι υποχρεωμένα να διασφαλίζουν ότι τα θύματα έχουν αποτελεσματική πρόσβαση στη δικαιοσύνη και διορθωτικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της αποζημίωσης».
 
Σημειώνεται ότι, η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, που ξεκίνησε το 2005, είναι η πρώτη διεθνής συνθήκη, που απαιτεί από τα κράτη να εξασφαλίσουν ότι τα θύματα αποζημιώνονται για τις ζημίες που υπέστησαν.
 
Η σύμβαση έχει μέχρι στιγμής επικυρωθεί από 46 από τα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης - όλα εκτός από τη Ρωσική Ομοσπονδία.
 
Οι εκθέσεις που δημοσιεύθηκαν από την ομάδα εμπειρογνωμόνων για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων (GRETA), η οποία παρακολουθεί την εφαρμογή της σύμβασης, δείχνουν ότι εξακολουθεί να είναι πολύ σπάνιο τα θύματα εμπορίας ανθρώπων να λαμβάνουν αποζημίωση από τους δράστες.
 
Επιπλέον, ενώ οι περισσότερες χώρες έχουν θεσπίσει νόμους που καθιστούν δυνατή την αποζημίωση από το κράτος, τέτοια συστήματα εξακολουθούν να μην υπάρχουν σε αρκετές χώρες.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αξιωματούχος τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας: Ο Ερντογάν θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ στις 9 Μαϊου
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Τραγικό το τέλος της 85χρονης στην Καρδίτσα-Την κατασπάραξε ζώο
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία