«Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία»-Οι Κούρδισσες που τα βάζουν με τον Ερντογάν

Ίσως να αποτελούν ένα από τους πιο ιδιότυπους στρατούς του κόσμου, αφού επιτρέπουν τη συμμετοχή μόνο σε γυναίκες. Η αποτελεσματικότητα, η αυτοθυσία και οι επιτυχίες τους στο πεδίο των μαχών, ειδικά κατά των τζιχαντιστών, κέντρισε το ενδιαφέρον του πλανήτη.
 
Είναι το YPJ, ο πρώτος κουρδικός γυναικείος στρατός, που για ακόμη μια φορά καλείται να υπερασπιστεί τα εδάφη του, σε συνεργασία με τον YPG στα βουνά και τις πεδιάδες της Βόρειας Συρίας, μιας περιοχής που κατοικείται στην πλειονότητά της από Κούρδους. Πρόκειται για μια γυναικεία πολιτοφυλακή, που πολέμησε κατά του ISIS, με ορμητήριο την Ρόζαβα.

Με σύνθημα το «Jin Jiyan Asadi», που στα ελληνικά σημαίνει «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία», το κουρδικό γυναικείο κίνημα αποτελεί μέρος της διοίκησης της Ρόζαβα, όπως αυτή αυτονομήθηκε από το 2014. Βασισμένοι στα γραπτά του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, του φυσικού ηγέτη του PKK, οι Κούρδοι δημιούργησαν μια κρατική πολιτική διοίκηση στη βάση μιας συνομοσπονδίας, που αρχικά αφορούσε τρεις αυτόνομες περιοχές στο Κομπανί, το Αφρίν και και το Τζαζίρε, όπως την είχε οραματιστεί ο ίδιος ο Οτσαλάν.
 
Ο Οτσαλάν είχε μιλήσει και για τον φεμινισμό και την ισχυρή θέση της γυναίκας στο κίνημα του την οποία έθετε μαζί με την οικολογία ως βασικούς πυλώνες. Σε αντίθεση με τους τζιχαντιστές τους οποίους πολέμησαν στα ίσα λοιπόν οι γυναίκες του YPJ θεωρούν τους εαυτούς τους ίσους και αν κάποιος το αμφισβητεί θα πρέπει να δει τα αποτελέσματα τους κατά τη διάρκεια του πολέμου κατά των τζιχαντιστών.
 
Δεν είναι τυχαίο ότι η αρχηγός της κουρδικής αντίστασης κατά του ISIS το 2014 στην πόλη του Κομπανί ήταν μια γυναίκα, η Ναλίν Αφρίν.
 
Αυτό που έκανε τις γυναίκες του YPJ να αφήσουν τις οικογένειες και τα παιδιά τους πίσω και να μπουν στον πόλεμο, ήταν η προσβολή που έζησαν από τους τζιχαντιστές. Δεν ήταν λίγες οι φορές προηγουμένως που κυκλοφόρησαν βίντεο που έδειχναν τζιχαντιστές να σέρνουν γυμνές στους δρόμους και να βιάζουν Κούρδισσες στα πεζοδρόμια.
 
Τότε ήταν που κατάλαβαν πως έφτασε η ώρα να πάρουν τα όπλα. Αυτή ήταν η μόνη τους άμυνα μπροστά στον κίνδυνο να πουληθούν ως σκλάβες του σεξ ή σεξουαλικά αντικείμενα με αντάλλαγμα όπλα από τους τζιχαντιστές.
 
Από την ίδρυση της το 2012 το YPJ πολεμούσε ασταμάτητα μέχρι πέρυσι κατά την εισβολή των Τούρκων στο Αφρίν. Από την περασμένη Τετάρτη όταν τα στρατεύματα τα αεροπλάνα των Τούρκων και οι παραστριωτικές ομάδες των μισθοφόρων αντικαθεστωτικών συμμάχων του ανέλαβαν δράση, οι γυναίκες του YPJ βγήκαν ξανά στον πόλεμο.

Σήμερα υπολογίζεται ότι πάνω από 20 χιλιάδες Κούρδισσες μαχήτριες πολεμούν απέναντι στην εισβολή των Τούρκων με τις φωτογραφίες και τα βίντεο που βλέπουν το φως της δημοσιότητας να είναι χαρακτηριστικά.

Για την δράση του YPJ κατά των Τούρκων μίλησε πρόσφατα σε Ελλαδίτες δημοσιογράφους η Ντελάλ, η οποία με αποφασιστικότητα δήλωσε πως «θα πολεμούμε μέχρι να πεθάνουμε».
 
«Η κατάσταση αυτή τη στιγμή στη Ροζάβα είναι άσχημη. Το Αφρίν μάς έδειξε ότι η γενναιότητα και το κουράγιο δεν αρκούν για να κερδίσεις ένα πόλεμο, όπως κάναμε με το Ισλαμικό Κράτος. Mέλη του YPJ πέθαναν πολεμώντας το Ισλαμικό Κράτος για να είμαστε ασφαλείς. Τώρα πεθαίνουμε για να σώσουμε τον κόσμο» δήλωσε η μαχήτρια.
 
«Στόχος της Τουρκίας είναι η κουρδική εθνοκάθαρση. Το Άφριν μας έδειξε ότι η Τουρκία μπορεί να βομβαρδίζει μέχρι να τους σκοτώσει όλους και να τρομοκρατεί τους πολίτες για να φύγουν από τα σπίτια τους. Θέλουμε απεγνωσμένα να αποφύγουμε ένα νέο Αφρίν, αλλά η Τουρκία είναι αφοσιωμένη στην εθνοκάθαρση των Κούρδων» πρόσθεσε.

«Θα υπερασπιστούμε τη γη και τη χώρα μας και η αντίσταση μας θα συνεχισθεί. Μπορεί να έχουν τα τεχνικά μέσα αλλά εμείς έχουμε το πνεύμα και θα πετύχουμε»

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Πρόστιμο σε παρουσιάστρια της ρωσικής τηλεόρασης που επέκρινε την επίθεση στην Ουκρανία-Είχε οργανώσει γυμνό πάρτι
Πεδίο μάχης η Βενετία για το εισιτήριο των 5 ευρώ-Αντιδρούν οι κάτοικοι, συγκρούστηκαν με την αστυνομία
Ένταλμα σύλληψης για τον Γκάρι Κασπάροφ από τη Ρωσία-Τον κατηγορούν για τρομοκρατία
Η Σουηδία στέλνει τάγμα στη Λετονία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ
Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για υποστήριξη της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας-«Παρέχετε όπλα, δεν είστε ουδέτεροι»
Ανατροπή στο Ανώτατο της Ν. Υόρκης-Ακύρωσε την καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν γιατί «δεν είχε δίκαιη δίκη»
Χάος στα αεροδρόμια της Βρετανίας, εξαιτίας τεχνικού προβλήματος-Ατελείωτες ουρές