Επιτεύχθηκε προσωρινή τεχνική συμφωνία για το Brexit-Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής

Μια προσωρινή τεχνική συμφωνία για το Brexit μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας είναι σε μεγάλο βαθμό έτοιμη στις Βρυξέλλες απόψε και αναμένει μια "συνολική υποστήριξη" από την κυβέρνηση στο Λονδίνο, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

Οι διαπραγματευτές Λονδίνου και ΕΕ κατέληξαν σε μια νομικά δεσμευτική φόρμουλα που θα αντικαθιστά το "backstop" της Συμφωνίας Αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ και η οποία περιέχει ταυτόσημες πρόνοιες με το παλιό backstop, η έγκρισή της όμως από το Λονδίνο δεν έχει ακόμα φτάσει στις Βρυξέλλες.

Η "συμφωνία" προβλέπει "άυλους" τελωνειακούς ελέγχους μεταξύ νήσου της Ιρλανδίας και νήσου της Βρετανίας, τεχνική παραμονή της Β.Ιρλανδίας σε ένα ιδιότυπο καθεστώς κοινής αγοράς και απουσία φυσικών συνόρων και περιορισμών μεταξύ Β.Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

"Οι ισότιμοι όροι και το θέμα των τελωνειακών ελέγχων έχουν συμφωνηθεί. Συναίνεση από τη συνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας κάθε τέσσερα χρόνια", είπε ευρωπαίος αξιωματούχος.
 
Διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβεβαίωσε ότι πράγματι έτσι συμβαίνει, με μόλις κάποιες συνομιλίες να εκκρεμούν για το καθεστώς του ΦΠΑ. "Επιπλέον μια συνολική υποστήριξη από τη βρετανική κυβέρνηση είναι απαραίτητη για να ξεκινήσουν όλα", πρόσθεσε. 

Δείτε πιο κάτω τις τελευταίες εξελίξεις: 

*Οι διεργασίες συνεχίζονται παρασκηνιακά και αναμένονται περισσότερες εξελίξεις το πρωι. 

*Πηγές αναφέρουν πως υπάρχουν ζητήματα που καθυστερούν την συμφωνία.
 

*Βουλευτές διαμαρτύρονται ότι είναι ελάχιστος ο χρόνος μέχρι το Σάββατο που θα έχουν για να μελετήσουν τη συμφωνία.
 

*Σύμφωνα με το BBC, σε μία πολύ περίπλοκη μέρα για το Brexit, με καταιγιστικές εξελίξεις, έχουν συμβεί τα ακόλουθα μέχρι στιγμής:

  • Οι διαπραγματευτές Ε.Ε. και Η.Β. συνέχισαν τις συνομιλίες τους με στόχο να προετοιμάσουν τη συμφωνία, ώστε αυτή να εγκριθεί στην Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών την Πέμπτη
  • Ο αρχιδιαπραγματευτής της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ ενημέρωσε το μπλοκ για την κατάσταση των συνομιλιών
  • Ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε συναντήσεις με τους Υπουργούς και τους βουλευτές του και είπε πως οι διαπραγματεύσεις είναι σαν ανάβαση στο Έβερεστ και η κορυφή «δεν είναι μακριά αλλά είναι περικυκλωμένη από ένα σύννεφο»
  • Υπήρξαν επαφές με το DUP, καθώς η υποστήριξη από το μικρό κόμμα θεωρείται κλειδί για να περάσει συμφωνία από τη Βουλή
  • Ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Leo Varadkar είπε ότι υπάρχει «μονοπάτι» για συμφωνία αλλά πρόσθεσε πως εκκρεμούν ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν
  • Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως δεν θα κλείσει συμφωνία απόψε
  • Ο Υπουργός Brexit δήλωσε ότι ο Πρωθυπουργός θα εφαρμόσει την νομοθεσία που θέτει τις προϋποθέσεις για νέα καθυστέρηση

*Οι Συντηρητικοί οπαδοί του Brexit και το μικρό βορειοιρλανδικό κόμμα DUP είναι εκείνοι που θα πρέπει ο Μπόρις Τζόνσον να πείσει για τη συμφωνία του. Πηγές ανέφεραν σε βρετανικά ΜΜΕ ότι μπορεί να προσπαθήσει να τους κερδίσει και απόψε. Εάν πετύχει κάτι τέτοιο, εκτιμάται ότι θέτει σοβαρές βάσεις για υπερψήφιση της συμφωνίας του στη Βουλή των Κοινοτήτων.
 

*Ο Μισέλ Μπαρνιέ ολοκλήρωσε την ενημέρωση των Μονίμων Αντιπροσώπων.
 

*Το κείμενο της συμφωνίας περιμένουν να δουν οι Βρετανοί βουλευτές για να τοποθετηθούν. Άγνωστο είναι, μέχρι στιγμής, αν θα έχει κι αυτή την τύχη της συμφωνίας Μέι ή αν αυτή τη φορά μπορεί να υιοθετηθεί.
 

*Οι τεχνικές συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 

*Ο Μπόρις Τζόνσον «τρέχει» επειδή, βάσει της νομοθεσίας που πέρασε τον περασμένο μήνα η βρετανική Βουλή, εάν δεν καταφέρει να περάσει από τη Βουλή μέχρι το Σάββατο την συμφωνία στην οποία θα καταλήξει  με τους Ευρωπαίους, είναι αναγκασμένος να ζητήσει νέα παράταση.
 

*Και το Sky μεταδίδει ότι δεν θα κλείσει απόψε η συμφωνία:

 

*«Εκφράζω την ελπίδα μας, την πρόθεση μας να είμαστε σε θέση να εγκρίνουμε μια συμφωνία, που ελπίζω ότι μπορεί να βρεθεί εντός των επόμενων ωρών. Σε κάθε περίπτωση, ό,τι ακούμε σήμερα είναι θετικά», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος.
 

*Ακόμα και με θετική απόφαση από πλευρά Λονδίνου, πολλές κυβερνήσεις θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για την επικύρωση της ΣΑ. Σύμφωνα με κοινοτικό διπλωμάτη, ενδέχεται τότε το ΗΒ να πάρει μια τεχνική παράταση ολίγων εβδομάδων μετά την 31η Οκτωβρίου.
 
Αν οι δύο πλευρές έλθουν σε συμφωνία σε ημερομηνία μεταγενέστερη της 18ης Οκτωβρίου, τότε ο Ντόναλντ Τουκσ ενδέχεται να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο για τα περαιτέρω.
 

*Κυβερνητική πηγή ανέφερε στο BBC ότι η συμφωνία δεν θα κλειδώσει απόψε. Δεν είναι, ωστόσο, ξεκάθαρο αν αυτό σημαίνει ότι «κόλλησε» η διαδικασία ή αν θα συνεχιστούν και αύριο οι διαπραγματεύσεις.


*Ο αρχιδιαπραγματευτής της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ, ενημερώνει τώρα τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των κρατών μελών.  

 

*Μετά την γνωστοποίηση της συμφωνίας, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έγραψε στο Twitter του "ας εφαρμόσουμε το Brexit και να πάρουμε τη Βρετανία μπροστά":

 

*Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι ελπίζει πως μια συμφωνία για το Brexit έχει οριστικοποιηθεί, ενώ διεξάγονται μαραθώνιες συνομιλίες στις Βρυξέλλες την παραμονή της Συνόδου Κορυφής.

"Θέλω να πιστεύω ότι μια συμφωνία έχει οριστικοποιηθεί και πως θα είμαστε σε θέση να την εγκρίνουμε αύριο", είπε ο Γάλλος πρόεδρος σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ στην Τουλούζη.


Πηγές: ΑΠΕ, BBC, ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Καταχωρείται τελικά τη Δευτέρα η αίτηση για παύση Οδυσσέα-Θέλει να δικαστεί η ουσία η πλευρά του Ελεγκτή
Δύσκολη εξίσωση η απόδειξη ανάρμοστης συμπεριφοράς-«Δεν ορίζεται από το Σύνταγμα, πολύ ψηλός ο πήχης»
Ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ΕΔΕΚ, κατακεραυνώνει Σιζόπουλο ο Βαρνάβα-«Μετέτρεψαν το κόμμα σε μικρομάγαζό τους»
Αιχμές κατά της Μέτσολα και της Ευρωβουλής-«Δεν με υπερασπίστηκαν το κόμμα μου και η ΕΕ»
Σε αναβρασμό τα αμερικανικά πανεπιστήμια για τη Γάζα-Συλλήψεις, καταλήψεις και διακοπή μαθημάτων
Οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν αγορές όπλων αξίας 6 δισ. δολαρίων προορισμένων για τις δυνάμεις του Κιέβου
Ολοκληρώνεται αρχές Μαΐου η προβλήτα στη Γάζα-Ευγνωμοσύνη ΗΠΑ στην Κύπρο
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Πιθανή πρόταση Ισραήλ στη Χαμάς για απελευθέρωση μερικών ομήρων
Καθυστερεί ο τουρκικός ανθρωπιστικός στολίσκος προς Γάζα