Πέμπτη 20 Φεβ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Πέραν των 1000 οι τραυματίες ο απολογισμός της κρίσης στον Ισημερινό

  15/10/2019 09:08
Πέραν των 1000 οι τραυματίες ο απολογισμός της κρίσης στον Ισημερινό

Πέραν των 1000 οι τραυματίες ο απολογισμός της κρίσης στον Ισημερινό

  15/10/2019 09:08
Ο απολογισμός της κοινωνικής κρίσης που βίωσε τις προηγούμενες 12 ημέρες ο Ισημερινός, με σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και δυνάμεις επιβολής της τάξης, είναι οκτώ νεκροί και 1.340 τραυματίες, ανακοίνωσε ο Συνήγορος του Λαού, δημόσια ανεξάρτητη αρχή αρμόδια για την υπεράσπιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 
Αρκετοί από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, διευκρίνισε η αρχή.
 
Κατά τη διάρκεια των δώδεκα ημερών της κρίσης, οι αρχές συνέλαβαν 1.192 ανθρώπους, κατά την ίδια πηγή.
 
Το Υπουργείο Εσωτερικών δημοσιοποίησε αρκετά υψηλότερο αριθμό συλλήψεων, οι οποίες ανήλθαν κατ` αυτό σε 1.419. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται 54 αλλοδαποί, συμπεριλαμβανομένων πολιτών της Κούβας, της Βενεζουέλας και της Κολομβίας, διευκρίνισε το Υπουργείο.
 
Την κρίση προκάλεσε ο υπερδιπλασιασμός της τιμής των καυσίμων, εξαιτίας της κατάργησης μονομιάς της κρατικής επιδότησής της, που εφαρμοζόταν επί σαράντα χρόνια.
 
Το μέτρο εφαρμόστηκε στο πλαίσιο μιας σειράς μεταρρυθμίσεων που διαπραγματεύθηκε η κυβέρνηση του Προέδρου Λενίν Μορένο με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για να λάβει ένα δάνειο ύψους 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
 
Η χώρα των Άνδεων παρέλυσε για σχεδόν δύο εβδομάδες, εν μέσω μαζικών κινητοποιήσεων, αποκλεισμών δρόμων, αναστολής της λειτουργίας των σχολείων, των δημόσιων συγκοινωνιών, που είναι ούτως ή άλλως πολύ ανεπαρκείς, αλλά και καταλήψεις πετρελαιοπηγών και εγκαταστάσεων επεξεργασίας αργού, που προκάλεσε την αναστολή των παραδόσεων σχεδόν του 70% από το σύνολο της παραγόμενης ποσότητας πετρελαίου.
 
Η ηρεμία άρχισε να αποκαθίσταται μετά την επίτευξη, το βράδυ της Κυριακής, συμφωνίας μεταξύ του κινήματος των αυτοχθόνων - το οποίο πρωτοστάτησε στις κινητοποιήσεις - και του Προέδρου, ο οποίος εντέλει δέχθηκε να αποσύρει το επίμαχο διάταγμα που καταργούσε τις επιδοτήσεις των καυσίμων.
 
Η οικονομική ζημία του Ισημερινού εξαιτίας της κρίσης υπολογίστηκε τη Δευτέρα πως ανέρχεται σε τουλάχιστον 1,5 δισεκ. δολάρια από τον Πατρίσιο Αλαρκόν, επικεφαλής της μεγαλύτερης ένωσης εργοδοτών της χώρας.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας