Πέραν των 1000 οι τραυματίες ο απολογισμός της κρίσης στον Ισημερινό

Ο απολογισμός της κοινωνικής κρίσης που βίωσε τις προηγούμενες 12 ημέρες ο Ισημερινός, με σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και δυνάμεις επιβολής της τάξης, είναι οκτώ νεκροί και 1.340 τραυματίες, ανακοίνωσε ο Συνήγορος του Λαού, δημόσια ανεξάρτητη αρχή αρμόδια για την υπεράσπιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 
Αρκετοί από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, διευκρίνισε η αρχή.
 
Κατά τη διάρκεια των δώδεκα ημερών της κρίσης, οι αρχές συνέλαβαν 1.192 ανθρώπους, κατά την ίδια πηγή.
 
Το Υπουργείο Εσωτερικών δημοσιοποίησε αρκετά υψηλότερο αριθμό συλλήψεων, οι οποίες ανήλθαν κατ` αυτό σε 1.419. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται 54 αλλοδαποί, συμπεριλαμβανομένων πολιτών της Κούβας, της Βενεζουέλας και της Κολομβίας, διευκρίνισε το Υπουργείο.
 
Την κρίση προκάλεσε ο υπερδιπλασιασμός της τιμής των καυσίμων, εξαιτίας της κατάργησης μονομιάς της κρατικής επιδότησής της, που εφαρμοζόταν επί σαράντα χρόνια.
 
Το μέτρο εφαρμόστηκε στο πλαίσιο μιας σειράς μεταρρυθμίσεων που διαπραγματεύθηκε η κυβέρνηση του Προέδρου Λενίν Μορένο με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για να λάβει ένα δάνειο ύψους 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
 
Η χώρα των Άνδεων παρέλυσε για σχεδόν δύο εβδομάδες, εν μέσω μαζικών κινητοποιήσεων, αποκλεισμών δρόμων, αναστολής της λειτουργίας των σχολείων, των δημόσιων συγκοινωνιών, που είναι ούτως ή άλλως πολύ ανεπαρκείς, αλλά και καταλήψεις πετρελαιοπηγών και εγκαταστάσεων επεξεργασίας αργού, που προκάλεσε την αναστολή των παραδόσεων σχεδόν του 70% από το σύνολο της παραγόμενης ποσότητας πετρελαίου.
 
Η ηρεμία άρχισε να αποκαθίσταται μετά την επίτευξη, το βράδυ της Κυριακής, συμφωνίας μεταξύ του κινήματος των αυτοχθόνων - το οποίο πρωτοστάτησε στις κινητοποιήσεις - και του Προέδρου, ο οποίος εντέλει δέχθηκε να αποσύρει το επίμαχο διάταγμα που καταργούσε τις επιδοτήσεις των καυσίμων.
 
Η οικονομική ζημία του Ισημερινού εξαιτίας της κρίσης υπολογίστηκε τη Δευτέρα πως ανέρχεται σε τουλάχιστον 1,5 δισεκ. δολάρια από τον Πατρίσιο Αλαρκόν, επικεφαλής της μεγαλύτερης ένωσης εργοδοτών της χώρας.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Γερμανός σέρφερ έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες στην Πορτογαλία-Δάμασε κύμα 28 μέτρων
Κύμα ακραίου καύσωνα στις Φιλιππίνες-Συστάσεις για αποφυγή μετακινήσεων
Στην εξίσωση δύο εμπρησμοί στη Λευκωσία και μια βόμβα στον Πρωταρά-Είχε κληθεί για κατάθεση το «Δημητρούι»
Πυρκαγιά σε ενεργειακές εγκαταστάσεις στο Σμολένσκ έπειτα από επίθεση με drones
Πώς αεροπλάνο στο αεροδρόμιο JFK παραλίγο να συγκρουστεί με άλλα 4 αεροσκάφη-Τους έσωσε ο πιλότος
Οι μαθητές από το Ριζοκάρπασο επισκέφτηκαν το πάρκο καμήλων σε μία μέρα γεμάτη διασκέδαση (pics)
Τιμωρία για τον ιερέα που τέλεσε το μνημόσυνο του Αλεξέι Ναβάλνι–Τον υποβίβασαν σε ψάλτη
Εφιαλτική νύχτα στη Γάζα-Σφοδροί βομβαρδισμοί στη Ράφα και στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας
BINTEO: Κάμερα σε κουδούνι σπιτιού στο Ορεγκόν κατέγραψε καρέ-καρέ την αρπαγή γυναίκας
LIVE: 63 υποψηφιότητες για τις έξι θέσεις Ευρωβουλευτών-Αρχίζει η ετοιμασία του ψηφοδελτίου