Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στην Ιαπωνία λόγω του τυφώνα Χαγκίμπις

Υπό την απειλή νέων σφοδρών βροχοπτώσεων, δεκάδες χιλιάδες μέλη σωστικών συνεργείων αναζητούσαν χθες επιζήσαντες, δύο ημέρες μετά το καταστροφικό πέρασμα του εξαιρετικά ισχυρού τυφώνα Χαγκίμπις, που άφησε πίσω του τουλάχιστον 58 νεκρούς.
 
Ο Χαγκίμπις έφθασε πάνω από το έδαφος το βράδυ του Σαββάτου, προερχόμενος από τον Ειρηνικό Ωκεανό, φέρνοντας καταρρακτώδη βροχή και ανέμους ταχύτητας έως και 200 χιλιομέτρων την ώρα, κι έπληξε 36 από τις 47 ιαπωνικές επαρχίες - στο κεντρικό, στο ανατολικό και στο βορειοανατολικό τμήμα της νησιωτικής χώρας - προκαλώντας κυρίως κατολισθήσεις και υπερχειλίσεις ποταμών.
 
Ο απολογισμός των θυμάτων δεν παύει να γίνεται ολοένα πιο βαρύς από το Σάββατο. Χθες βράδυ, το ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK μετέδωσε, με βάση στοιχεία που συγκέντρωσαν οι δημοσιογράφοι του, ότι 58 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι περίπου 12 συνεχίζουν ακόμη να αγνοούνται, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 204. Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει νωρίτερα λίγο χαμηλότερους αριθμούς, πάντως συνεχίζει να ενημερώνει τα δεδομένα αυτά.
 
"Ακόμη σήμερα αγνοούνται πολλοί άνθρωποι", ανέφερε χθες ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός Σίνζο κμπε, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Υπουργικού του Συμβουλίου που συγκάλεσε. "Οι ομάδες κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να τους εντοπίσουν και να αποπειραθούν να τους σώσουν, εργάζονται νυχθημερόν", πρόσθεσε ο ίδιος. Πάνω από 110.000 μέλη σωστικών συνεργείων, ανάμεσά τους 31.000 στρατιωτικοί, έχουν κινητοποιηθεί.
 
Όμως Ιάπωνες μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι θα εκδηλωθούν νέες βροχοπτώσεις στην κεντρική και την ανατολική Ιαπωνία και ότι υπάρχει κίνδυνος να σημειωθούν νέες κατολισθήσεις και πλημμύρες. Προβλέπεται "βροχόπτωση σήμερα στις περιοχές που επλήγησαν από την καταστροφή", είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιοσιχίντε Σούγκα, καλώντας τα μέλη των σωστικών συνεργείων και τους πολίτες να επιδεικνύουν "πλήρη επαγρύπνηση".
 
Σωστικά συνεργεία έψαχναν μέσα στα συντρίμμια και τη λάσπη αγνοούμενους, ενώ 75.900 νοικοκυριά συνέχιζαν να μην έχουν ρεύμα και άλλα 138.000 ούτε ύδρευση, ούτε αποχέτευση χθες το απόγευμα. Ο πιο βαρύς απολογισμός καταγράφεται στην επαρχία Φουκουσίμα, βόρεια από το Τόκιο, όπου αντιπλημμυρικά φράγματα υποχώρησαν σε τουλάχιστον 14 σημεία κατά μήκος του ποταμού Αμπουκούμα. Ο απολογισμός στη Φουκουσίμα ανέρχεται σε 18 και συμπεριλαμβάνει μια μητέρα που παγιδεύτηκε μαζί με τα δύο της παιδιά έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος του ενός, το άλλο, ένα μικρό αγόρι, συνεχίζει να αγνοείται. Τουλάχιστον 176 ποταμοί υπερχείλισαν, σύμφωνα με ιαπωνικά ΜΜΕ. Η Ιαπωνία πλήττεται από χονδρικά είκοσι ισχυρούς τυφώνες κάθε χρόνο.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα
Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
Κακοκαιρία στην Ισπανία-Νεκροί δύο άνθρωποι που παρασύρθηκαν από τα κύματα
«Οι ΗΠΑ δεν διαβίβασαν στη Ρωσία όλα τα στοιχεία για την προετοιμασία της τρομοκρατικής στη Μόσχα»
Δύο ύποπτοι για την επίθεση στο Crocus κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους
Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα
Η Πολωνία κατηγορεί τη Ρωσία για κατασκοπεία και προσπάθειες αποσταθεροποίησης
Aσφαλιστικές αποζημιώσεις ρεκόρ από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη-Στα $3 δισ. οι πρώτοι υπολογισμοί
Έκθεση-κόλαφος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-«H Τουρκία προχωρά σε παράνομες απελάσεις Σύρων»