Τι προβλέπει η συμφωνία Κούρδων-Δαμασκού στη Συρία

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας των κουρδικών Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) με τη κυβέρνηση της Συρίας έφερε στο φως ο Σύρος δημοσιογράφος Ντάνι Μακί (Danny Makki @Dannymakkisyria), αναλυτής του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής (Middle East Institute), ο οποίος καλύπτει τον πόλεμο στη Συρία.
 
Η συμφωνία αυτή επετεύχθη μεταξύ Κούρδων και καθεστώτος Άσαντ με την παρέμβαση της Μόσχας, το μεγαλύτερου συμμάχου της Δαμασκού στη συριακή σύγκρουση. Η συμφωνία ήταν αναγκαία για τις κουρδικές δυνάμεις, μετά την εισβολή της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία, η οποία έγινε με τις ευλογίες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, παρά τις παλινωδίες και την ανερμάτιστη στάση του στο Συριακό.
 
Ο Ντόναλντ Τραμπ ουσιαστικά εγκατέλειψε τους Κούρδους βορά στην τουρκική επιθετικότητα, παρά το γεγονός ότι ήταν οι βασικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).
 
Η συμφωνία θα ολοκληρωθεί στις λεπτομέρειές της εντός των επόμενων ημερών.
 
Τι λέει η συμφωνία:
1. Καταργούνται οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) και όλες οι κουρδικές δυνάμεις και στρατιωτικές ομάδες θα συνταχθούν με το 5ο Σώμα Στρατού (Επιθετική Λεγεώνα) υπό ρωσικές διαταγές.
 
2. Θα διασφαλιστούν πλήρως όλα τα δικαιώματα των Κούρδων στο νέο Σύνταγμα της Συρίας, το οποίο θα προβλέπει την αυτονομία τους, η οποία θα συμφωνηθεί μεταξύ της κουρδικής ηγεσίας και του κράτους της Συρίας.
 
3. Συνεργαζόμενες οι συριακές και κουρδικές δυνάμεις θα απομακρύνουν την τουρκική παρουσία στη βόρεια Συρία και στο Αφρίν (στη συμφωνία δεν περιλαμβάνεται η Ιντλίμπ).
 
4. Οι συριακές ένοπλες δυνάμεις θα εισέλθουν στο ταχύτερο στη Μανμπίτζ και το Κομπάνι και θα ακολουθήσουν η Καμισλί και οι γειτονικές περιοχές.
 
5. Εντός διαστήματος ενός μήνα, η κουρδική ηγεσία θα αρχίσει να αναλαμβάνει επίσημους ρόλους μέσα στην παρούσα συριακή κυβέρνηση ώστε να διευκολύνουν τη μετάβαση για τη Βόρεια Συρία, έως ότου συνταχθεί νέο Σύνταγμα και σχηματιστεί νέα κυβέρνηση.
 
6. Η συμφωνία μεταξύ των SDF και της συριακής κυβέρνησης θα ολοκληρωθεί εντός τεσσάρων ημερών, ώστε να ρυθμιστούν όλες οι λεπτομέρειες
 
7. Προς το παρόν όλοι οι μαχητές του ISIS παραμένουν υπό τον έλεγχο των Κούρδων
 
8. Η συμφωνία έχει άμεση εφαρμογή στον στρατιωτικό τομέα και βασίζεται στην αυτο-άμυνα και το κοινό συμφέρον για μια σειρά από στόχους. Το τμήμα της συμφωνίας για τη διακυβέρνηση, του μαχητές του ISIS και το εδαφικό θα συζητηθούν αργότερα.
 
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών
 

Δειτε Επισης

Από τον αμερικανόφιλο Σάχη στη θεοκρατία-Η μετάλλαξη του Ιράν και η εχθρότητα με το Ισραήλ
Το ΕΕΕ στα θύματα βίας δεν είναι βάρος για το κράτος, είναι αφαίρεση δύναμης από τους θύτες
Η μεγάλη εικόνα της έξαρσης των μεταναστευτικών ροών, οι ευθύνες των εταίρων και ο ρόλος της Τουρκίας
Μεταναστευτικό και οικονομία θέτουν στο επίκεντρο του προεκλογικού οι πολίτες
Η δυστοκία επίλυσης του ζητήματος των πολλαπλών συντάξεων και οι εναλλακτικές που μελετώνται
Φιντάν: Ο Νετανιάχου θέλει να σύρει σε πόλεμο τη Μέση Ανατολή για να παραμείνει ο ίδιος στην εξουσία
Ιωάννου: Είμαστε αρωγοί πρωτοβουλιών αναβάθμισης κοινωνικού κράτους
ΒΙΝΤΕΟ: Ηφαίστειο εξερράγη στη βορειοανατολική Κελέβη-Εκκενώθηκαν δύο χωριά
Το Ισραήλ «ζυγίζει» τις επιλογές του για την απάντηση στο Ιράν
Φωλιές ανθρωποπουλιών για καταπολέμηση τρωκτικών δίνει το Υπ. Γεωργίας