To Συμβούλιο ενέκρινε την Laura Codruta Kovesi ως την πρώτη Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέα της ΕΕ

Tο Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ, επιβεβαίωσε σήμερα τη Laura Codruţa Kövesi ως την πρώτη Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέα της ΕΕ, διορισμός που πρέπει τώρα να επιβεβαιωθεί και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας θα οργανώσει το έργο του EPPO και θα εκπροσωπεί την υπηρεσία σε επαφές με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τα κράτη μέλη και τις τρίτες χώρες. Θα επικουρείται από δύο αναπληρωτές και θα προεδρεύει του σώματος εισαγγελέων, το οποίο θα είναι υπεύθυνο για τον καθορισμό της στρατηγικής και των εσωτερικών κανόνων και για τη διασφάλιση της συνοχής μεταξύ των υποθέσεων.

"Η προτεραιότητα του Συμβουλίου είναι ότι το EPPO θα αρχίσει να λειτουργεί μέχρι το Νοέμβριο του 2020. Από την άποψη αυτή, ήταν επείγον να διοριστεί ο πρώτος Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας. Η κ. Kövesi, ως η πρώτη που καταλαμβάνει αυτή τη θέση, θα έχει καθήκον της ίδρυσης του EPPO από το μηδέν, στα επτά χρόνια με εντολή που θα συνίσταται ειδικότερα στην οικοδόμηση της διοικητικής και επιχειρησιακής διάρθρωσης του γραφείου και στην καθιέρωση καλών εργασιακών σχέσεων με τις εθνικές δικαστικές αρχές", δήλωσε η Anna-Maja Henriksson, Υπουργός Δικαιοσύνης της φινλανδική προεδρίας του Συμβουλίου

Επιπλέον το Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα συμπεράσματα σχετικά με τη δημοκρατία. Τα συμπεράσματα υπογραμμίζουν ότι στον σημερινό κόσμο η δημοκρατία αμφισβητείται και τίθεται υπό αμφισβήτηση. "Ενώ η δημοκρατία παραμένει ισχυρή σε πολλές χώρες, σε άλλες υπάρχει μια αυξανόμενη τάση προς τον αυταρχικό χαρακτήρα", αναφέρουν. Το Συμβούλιο σημειώνει ότι οι προκλήσεις για τη δημοκρατία είναι πολλαπλές και πρέπει να αντιμετωπιστούν "επειγόντως και συνολικά".

Δέκα χρόνια μετά τα τελευταία συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με τη στήριξη της δημοκρατίας στις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ, η ΕΕ ανανεώνει τη δέσμευσή της για δημοκρατία σε ένα σημαντικά μεταβαλλόμενο παγκόσμιο πλαίσιο.

"Ένας από τους στόχους της εξωτερικής δράσης της ΕΕ είναι η προώθηση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, της καθολικότητας και του αδιαίρετου χαρακτήρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, όπως ορίζεται στο άρθρο 21 της Συνθήκης. Όπως υποστηρίζεται από την παγκόσμια στρατηγική της ΕΕ, η εξωτερική ενίσχυση της δημοκρατίας είναι επίσης προς το στρατηγικό συμφέρον της Ένωσης, συμβάλλοντας στις βασικές πτυχές της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της ΕΕ (πολυμέρεια, ανάπτυξη, ειρήνη και ασφάλεια, μετανάστευση)", αναφέρουν τα συμπεράσματα.

Το Συμβούλιο συμφώνησε τέλος, να αναπτύξει περαιτέρω μια κοινή και πρακτική αντίδραση της ΕΕ για την προώθηση θετικών τάσεων και την αντιμετώπιση νέων και κοινών προκλήσεων για τη δημοκρατία.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι Βρυξέλλες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν απόπειρες ανάμιξης της Ρωσίας στις ευρωεκλογές
«Είσαι γιος μου»-Ο ιερέας που μαχαιρώθηκε στο Σίδνεϊ συγχώρησε το δράστη
Δύο ώρες πριν είχε πεθάνει ο 68χρονος που τον πήγε νεκρό στην τράπεζα η ανιψιά του για δάνειο €3.000
Ικανοποιημένη η Κυβέρνηση με τα Συμπεράσματα για Τουρκία-«Επιτεύχθηκε η σύνδεση με Κυπριακό»
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή του ισχυρού σεισμού 6,3 ρίχτερ στην Ιαπωνία-Στους οκτώ οι τραυματίες
Πού οφείλεται η «κακοκαιρία του αιώνα» στο Ντουμπάι και η θεωρία της σποράς των νεφών
Τραγωδία στο Μπανγκαλντές-Οδηγός φορτηγού παρέσυρε τρία τρίκυκλα και όχημα, έντεκα νεκροί
Δραματική έκκληση Ζελένσκι προς ΕΕ για βοήθεια-Αιχμές για τη στάση απέναντι στο Ισραήλ
Ήταν έτοιμο να απαντήσει στην Τεχεράνη το Ισραήλ-Ο ρόλος Μπάιντεν που άλλαξε την εικόνα
Κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης αποφάσισαν οι 27 ηγέτες-«Σαφές μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε»