Τετάρτη 21 Οκτ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Η στάση των Ρώσων απέναντι στους Τούρκους μετά τη συμφωνία Κούρδων-Άσσαντ

  14/10/2019 10:00
Η στάση των Ρώσων απέναντι στους Τούρκους μετά τη συμφωνία Κούρδων-Άσσαντ

Η στάση των Ρώσων απέναντι στους Τούρκους μετά τη συμφωνία Κούρδων-Άσσαντ

  14/10/2019 10:00
Με επιφύλαξη και χωρίς να είναι εντελώς σίγουροι για την απόφαση τους να συνεργαστούν με τον συριακό στρατό του Άσσαντ και των Ρώσων συμμάχων του, υπέγραψαν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες οι Κούρδοι της Συρίας.
 
Ήδη, οι συριακές δυνάμεις βρίσκονται στον δρόμο προς τα βόρεια σύνορα της χώρας, και σύμφωνα με κάποιες αναφορές από δημοσιογράφους που καλύπτουν τα γεγονότα στην περιοχή, ήδη μπήκαν σε πόλεις που ελέγχονται από το SDF, από τη στρατιωτική διοίκηση των Κούρδων δηλαδή.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΟΒΟΛΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΕΔΩ
 
Η διοίκηση των Κούρδων ανακοίνωσε χθες πως με βάση τη συμφωνία ο συριακός στρατός θα αναπτυχθεί σε όλο το μήκος των συνόρων ως μέρος της συμφωνίας.
 
Η παρουσία των Σύριων στρατιωτών θα βοηθήσει το SDF να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα και να απελευθερώσει περιοχές που έχει ήδη καταλάβει ο τουρκικός στρατός και οι μισθοφόροι του, όπως αποκαλούνται οι Σύριοι αντάρτες που κατά τη διάρκεια του συριακού εμφυλίου, συνεργάστηκαν με τους τζιχαντιστές.
 
Μάλιστα οι Κούρδοι προσβλέπουν πως με τη βοήθεια των Σύριων θα καταφέρουν να ανακαταλάβουν της κατεχόμενες περιοχές που ο Ερντογάν κατέλαβε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας» πέρυσι, που περιλαμβάνει και το Αφρίν, μια αμιγώς κουρδική περιοχή.
 
Πώς αλλάζουν οι ισορροπίες

Η εξέλιξη πάντως, με την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Κούρδων και Σύριων περιπλέκει κατά πολύ την κατάσταση. Η αποχώρηση των Αμερικάνων, τον μοναδικών συμμάχων των Κούρδων τα τελευταία χρόνια, άφησε εντελώς μόνους τους Κούρδους.
 
Την ίδια ώρα η Συρία τον μόνο που μπορεί να εμπιστευτεί είναι τους Ρώσους. Οι Ρώσοι από την πλευρά τους δεν χάλασαν κανένα χατίρι στον Ερντογάν, με τις σχέσεις των δύο χωρών να βρίσκονται στα καλύτερά τους.
 
Συνεπώς αποτελεί τεράστιο ερωτηματικό, ποια στάση θα κρατήσουν οι Ρώσοι και ποιος ήταν ο ρόλος τους στη συμφωνία μεταξύ Σύριων και Κούρδων. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον πάντως ποια στάση θα κρατήσει ο Ερντογάν αν απέναντι από τα στρατεύματά του βρεθούν Ρώσοι.
 
Ο επικεφαλής του SDF Μαζιούμ Αμπντί αναγνώρισε πως η συμφωνία προνοεί επώδυνους για τους Κούρδους συμβιβασμούς τόσο με τον Άσσαντ όσο και με τους Ρώσους συμμάχους του.
 
Μάλιστα ξεκαθάρισε πως δεν εμπιστεύεται τις υποσχέσεις των Σύριων και των Ρώσων ενώ αναγνώρισε πως είναι δύσκολο να γνωρίζουν πλέον ποιον πρέπει να εμπιστευτούν.
 
«Αν όμως πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ συμβιβασμού και γενοκτονίας του λαού μας, σίγουρα επιλέγουμε την επιβίωση του λαού μας», είπε ο Αμπντί.
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας