Η Τουρκία απειλεί την Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα-Πώς θα απαντήσει η Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προγραμματισμένο να εξετάσει αυτή την εβδομάδα τις τουρκικές παρανομίες στην κυπριακή ΑΟΖ. Το θέμα θα συζητηθεί τόσο στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων αύριο, όσο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη και την Παρασκευή, όταν και η Λευκωσία αναμένει από τους ηγέτες να λάβουν μία πολιτική απόφαση για επιβολή στοχευμένων μέτρων.
 
Η πραγματικότητα είναι, όμως, πως η Ε.Ε. δεν μπορεί να εξετάσει απομονωμένα το ζήτημα της Κύπρου. Είναι πια όλα μπλεγμένα… Η εισβολή στη Συρία, οι απειλές της Τουρκίας για το μεταναστευτικό και η επιθετικότητα που επιδεικνύεται στις κυπριακές θάλασσες, αποτελούν πλέον ένα πολύ σοβαρό πλέγμα ζητημάτων για την Ε.Ε.
 
Μπορεί τα κράτη μέλη να έχουν διαφορετικές αντιλήψεις και διαφορετικά συμφέροντα σε σχέση με την Τουρκία, όμως είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πως αυτή τη στιγμή η Άγκυρα προβαίνει σε παρανομίες σε ευρωπαϊκές θάλασσες, αφού η Κύπρος είναι Ευρώπη.
 
Και η Τουρκία δεν επιτίθεται μόνο στην Κυπριακή Δημοκρατία, της οποίας τα κυριαρχικά δικαιώματα αμφισβητεί, αψηφώντας τις προηγούμενες προειδοποιήσεις του μπλοκ. Με την απόφαση για γεώτρηση εντός του θαλασσοτεμαχίου επτά, επηρεάζει άμεσα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα δύο άλλων κρατών μελών, της Γαλλίας και της Ιταλίας, οι ενεργειακοί κολοσσοί των οποίων, Total και ENI, εξασφάλισαν τις σχετικές άδειες από την Κυπριακή Δημοκρατία. Συνεπώς, πλέον επηρεάζονται από αυτές τις κινήσεις και μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες έχουν άλλου είδους λόγο και βαρύτητα εντός της Ένωσης.
 
Αν και η Ιταλία διατηρεί λιγότερο αποφασιστική στάση, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αρέσκεται να παρουσιάζει τον εαυτό του ως ηγετική φυσιογνωμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φαίνεται πως έχει ενώσει πλήρως δυνάμεις με τη Λευκωσία σε όλα τα δυνατά επίπεδα, ακόμη και το στρατιωτικό, και αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στον τρόπο που το μπλοκ τελικά θα αντιδράσει στις τουρκικές παρανομίες.
 
Πέραν της κυπριακής διάστασης, ωστόσο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να ζυγίσουν το μέγεθος της απειλής της Τουρκίας, σε ένα ευρύτερο φάσμα. Αυτό που επηρεάζει κάθε ευρωπαϊκή χώρα ξεχωριστά αλλά και τον πλανήτη ευρύτερα.
 
Η Ευρώπη παρακολουθεί άναυδη τις φρικαλεότητες στη Συρία, όπου η Τουρκία και οι μισθοφόροι της εκτελούν εν ψυχρώ αμάχους για να προωθήσουν την πολιτική ατζέντα της Άγκυρας εναντίον των Κούρδων. Και όχι μόνο επαναλαμβάνουν ένα 1974 στην τουρκοσυριακή μεθόριο αλλά καταστρέφουν και μεγάλο μέρος της δουλειάς που είχε γίνει στη μάχη κατά των τζιχαντιστών δολοφόνων της ISIS.
 
Κάθε μέρα που περνά με την Τουρκία να επιτίθεται στους Κούρδους είναι άλλη μία μέρα ανασύνταξης για την ISIS, της οποίας οι «μοναχικοί λύκοι» στην Ευρώπη αποτελούν τα τελευταία χρόνια σχεδόν την μοναδική πηγή τρομοκρατικών επιθέσεων, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών και απαιτώντας μεγάλη επένδυση σε πόρους για αποτροπή τους από τα ευρωπαϊκά κράτη.
 
Και το πλέον εξωφρενικό είναι ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, απειλεί ανοιχτά την Ευρώπη ότι θα ανοίξει την ανθρώπινη στρόφιγγα, στέλνοντας προς την Ευρώπη εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, ενώ πληρώνεται από την Ε.Ε. για να μην το πράξει.
 
Οι αρχές και οι αξίες της Ε.Ε. επιβάλλουν να συμπεριφέρονται στους μετανάστες με ανθρωπιά και σεβασμό, γεγονός που γνωρίζει και εκμεταλλεύεται ο Ερντογάν. Γνωρίζει, όμως, εξίσου καλά, πως ένα μεταναστευτικό κύμα αυτού του μεγέθους δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμο για τους Ευρωπαίους, αφού δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές για να τους υποστηρίξουν και η ενσωμάτωσή τους στις τοπικές κοινωνίες είναι κοινωνικά δύσκολη και οικονομικά ακριβή και γι’ αυτό ακριβώς ρίχνει αυτό το χαρτί στο τραπέζι.
 
Το ζήτημα δεν είναι μόνο πρακτικό. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πληρώνουν πολιτικό κόστος λόγω της υποδοχής των μεταναστευτικών ροών των τελευταίων ετών, καθώς τροφοδότησαν την άνοδο της λαϊκιστικής ακροδεξιάς, η οποία πλέον αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά προβλήματα της Ε.Ε. και πονοκέφαλο για πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες.
 
Όλα αυτά τα ζητήματα συναποτελούν το πακέτο της τουρκικής απειλής κατά της Ε.Ε. Υπάρχουν κάποιοι στην Ευρώπη που πιστεύουν ότι μπορούν να καλοπιάσουν το τουρκικό τέρας με καρότο κι άλλοι που θεωρούν πως ήρθε η ώρα η ανταπόκριση να γίνει με το μαστίγιο. Το ποια άποψη θα επικρατήσει θα διαφανεί όχι μόνο τις επόμενες ημέρες αλλά ενδεχομένως τους επόμενους  μήνες. Κι η Κύπρος, ως το κράτος η κυριαρχία του οποίου αμφισβητείται, ως ο πλησιέστερος ευρωπαϊκός γείτονας της Συρίας και ως μία χώρα που υποδέχεται μετανάστες, πρέπει να τηρήσει αποφασιστική στάση.
 

Δειτε Επισης

Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα
Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
Κακοκαιρία στην Ισπανία-Νεκροί δύο άνθρωποι που παρασύρθηκαν από τα κύματα