Λόγω βέτο ΗΠΑ-Ρωσίας η αποτυχία καταδίκης της εισβολής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν κατέληξε σε κοινή δήλωση για την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» στη βορειοανατολική Συρία, καθώς ΗΠΑ και Ρωσία έθεσαν βέτο στη δήλωση των πέντε ευρωπαϊκών κρατών – μελών του Συμβουλίου, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία και το Βέλγιο που καταδίκαζαν την επιχείρηση.
 
Η σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έγινε εκτάκτως και κεκλεισμένων των θυρών, έπειτα από αίτημα που κατέθεσαν τα πέντε ευρωπαϊκά κράτη – μέλη του.
 
Τα πέντε μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που ζήτησαν τη συνάντηση της Πέμπτης, στη δήλωσή τους προτρέπουν την Τουρκία να σταματήσει τη μονομερή στρατιωτική δράση στη ΒΑ Συρία. Τονίζουν, δε, ότι η τουρκική επιχείρηση απειλεί την επιτευχθείσα πρόοδο στη σύγκρουση κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
 
Τι υποστηρίζουν ΗΠΑ και Ρωσία
Από την πλευρά του, ο πρέσβης της Ρωσίας στο ΣΑ του ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οποιαδήποτε δήλωση του Συμβουλίου σχετικά με τη Συρία «πρέπει να αντιμετωπίζει ευρύτερα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας ξένων δυνάμεων στη χώρα».
 
Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στα ΗΕ, Κέλι Κραφτ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «έχει καταστήσει απολύτως σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν υποστήριξαν με κανέναν τρόπο την απόφαση της Τουρκίας να προβεί σε στρατιωτική εισβολή στη ΒΑ Συρία».
Τι αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν των Ευρωπαίων
 
Στο ανακοινωθέν τους, οι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι η τουρκική στρατιωτική δράση ενέχει τον κίνδυνο να «ευνοήσει μια ανασύνταξη του Ντάες (ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) που παραμένει σημαντική απειλή για την περιφερειακή, διεθνή και ευρωπαϊκή ασφάλεια».
 
«Είναι απίθανο η αυτοαποκαλούμενη «ζώνη ασφαλείας» που η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει στη βορειοανατολική Συρία να ανταποκριθεί στα διεθνή κριτήρια για μια επιστροφή των προσφύγων» με τρόπο εθελούσιο και ασφαλή, υπογραμμίζουν οι πέντε ευρωπαϊκές δυνάμεις. «Κάθε απόπειρα για μια δημογραφική αλλαγή θα είναι απαράδεκτη» καταλήγουν.
 
Πηγή: in.gr
 

Δειτε Επισης

Πρόσθετοι περιορισμοί των ΗΠΑ στον Ιρανό ΥΠΕΞ κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη
Προφυλακίστηκε στην Πολωνία ύποπτος για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι σε συνεργασία με ρωσικές μυστικές υπηρεσίες
ΠΟΥ: H μετάδοση γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους αποτελεί πηγή "μεγάλης ανησυχίας"
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Γκουτέρες: Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, καταγγελίες εναντίον Ιράν και Ισραήλ
Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)
Εικόνες από τον σεισμό 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Πληροφορίες ότι κατέρρευσαν μιναρέδες, ζημιές σε σπίτια
Δύσκολη συζήτηση των 27 στις Βρυξέλλες για ανταγωνιστικότητα λόγω κεφαλαιαγορών
ΒΙΝΤΕΟ: Σεισμός 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Ιδιαίτερα αισθητός κοντά στην Άγκυρα
Σε Διάλογο Υψηλού Επιπέδου για Υγεία ΕΕ-Τουρκίας στην Άγκυρα η Επίτροπος Κυριακίδου