Πέμπτη 16 Ιουλ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Το κάλπικο αφήγημα του Ερντογάν και οι πραγματικοί στόχοι της εισβολής

  09/10/2019 17:31
Το κάλπικο αφήγημα του Ερντογάν και οι πραγματικοί στόχοι της εισβολής

Το κάλπικο αφήγημα του Ερντογάν και οι πραγματικοί στόχοι της εισβολής

  09/10/2019 17:31
Δεν αποτελεί μυστικό πως η αντιμετώπιση του κουρδικού κινδύνου αποτελεί το No1 ζήτημα για την Ταγίπ Ερντογάν και την τουρκική ελίτ. Η Άγκυρα θεωρεί ότι η ύπαρξη μιας κουρδικής οντότητας στην περιοχή της Ρόζαβα αποτελεί θα θανάσιμη απειλή για την τουρκική εθνική ακεραιότητα.
 
Ο Ερντογάν επιθυμεί διακαώς τη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» (ουσιαστικά ζώνη τουρκικής κατοχής) για δύο βασικά λόγους:
 
Πρώτον, για να εμποδιστεί η επικοινωνία των Κούρδων της Συρίας με τους ομοεθνείς τους στην Τουρκία.
 
Δεύτερον, για να εγκαταστήσει εκεί εκατοντάδες χιλιάδες Σύρους (σουνίτες) πρόσφυγες που τώρα ζουν στην Τουρκία. Με την εγκατάσταση των Σύρων προσφύγων από τη μια μεριά θα αποσυμπιεστούν τα τουρκικά αστικά κέντρα και από την άλλη, θα αλλάξουν οριστικά τα δημογραφικά δεδομένα σε μια περιοχή, όπου τώρα κυριαρχεί το κουρδικό στοιχείο.
 
Από το ζήτημα της εγκατάστασης των Σύρων προσφύγων απορρέει η διαφωνία που είχαν το τελευταίο διάστημα ΗΠΑ και η Τουρκία για το εύρος της «ζώνης ασφαλείας». Στα 40 χιλιόμετρα που θέλει να ελέγξει  η Τουρκία περιλαμβάνονται αστικά κέντρα, μεταξύ των οποίων το Κομπάνι, η πόλη που έγινε η πλέον αιματηρή σύγκρουση των Κούρδων με τους τζιχαντιστές.
 
Άμεσοι στόχοι της τουρκικής επίθεσης θεωρούνται δύο μεθοριακές πόλεις, το Τελ Αμπιάν και το Ρας Αλ Αΐν, στο οποίο έγιναν ήδη οι πρώτοι βομβαρδισμοί. Οι αμερικανικές δυνάμεις αποχώρησαν από τις δύο πόλεις.
 
Αλλάζουν τα δεδομένα
Σύμφωνα με αναλυτές, πρόκειται για μια επιχείρηση που θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα στην περιοχή της Βόρειας Μεσοποταμίας, περιλαμβανομένου του Βόρειου Ιράκ. Δύο είναι τα κρίσιμα ερωτήματα,  το βάθος της τουρκικής επέμβασης και η ένταση της κουρδικής αντίστασης. Εάν το δεύτερο είναι εξαιρετικά ισχυρό, ενδέχεται να δώσει το χρόνο και την ευκαιρία στον Άσαντ, τη Ρωσία και το Ιράν να περιορίσουν τον τουρκικό έλεγχο».
 
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΕΔΩ
 
Την ίδια ώρα το τουρκικό αφήγημα για τις επιθέσεις  πλαισιώνεται γύρω από τέσσερις πυλώνες:
Α)Η περιοχή θα καθαρίσει από τους τρομοκράτες.
Β)Η ασφάλεια των συνόρων της τουρκίας και η εδαφική της ακεραιότητα θα είναι εγγυημένη
Γ) Οι εκτοπισμένοι θα μπορέσουν να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους
Δ)Η ασφάλεια και η ειρήνη θα επικρατήσουν στην περιοχή
 
Νωρίτερα σήμερα ο Μελβούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε πως «έχουμε λάβει την απόφαση για επιχείρηση”. “Όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι θα αποσυρθούν από την περιοχή και επιθυμούν να δημιουργηθεί ζώνη ασφαλείας ξεκινήσαμε διαπραγματεύσεις. Μόλις είδαμε ότι αυτή ήταν μια διαδικασία χρονοτριβής, ο Πρόεδρος μας είπε στον Τραμπ ‘δεν μπορούμε να έχουμε αποτέλεσμα μαζί σας, συνεχίζετε να παρέχετε στήριξη. Εμείς θα ξεκινήσουμε την επιχείρηση. Αυτό είναι ένα δικαίωμά μας που μας το διασφαλίζουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Και την επιχείρησή μας θα την πραγματοποιήσουμε σε αυτό το πλαίσιο», ανέφερε.
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας